Комунальний геноцид 2016/17

ЕКОНОМІКА
28.05.2016, 07:55
Комунальний геноцид 2016/17

Міська влада за законом виселяє українців з власного житла через борги за комунальні послуги

Для українців 2016 рік ознаменувався різким зростанням тарифів на житлово-комунальні послуги за стабільно низького прожиткового мінімуму. Частина тарифів уже оприлюднені й вступили в дію. Решта – вдарять по гаманцю громадян ближче до опалювального сезону. Скільки пересічна українська сім’я віддаватиме за комуналку та як Уряд вирішив боротися з боржниками? «Останній Бастіон» розібрався в цих питаннях.

Кабмін України 27 квітня виконав вимогу МВФ за внутрішніми цінами на газ, довівши їх до рівня ринкових. Із 1 травня скасовано пільговий тариф, що використовувався протягом опалювального сезону. Населення і підприємства теплокомуненерго тепер будуть платити за газ за єдиним тарифом – 6 879 гривень за тисячу кубометрів.

Різке зростання ціни на газ спричинило ланцюгову реакцію. З 1 липня 2016 року майже вдвічі зростуть ціни на гарячу воду для населення. У залежності від підприємства-надавача послуг ціна за кубометр води буде різнитися.

Для мешканців Полтави, яких обслуговує «Полтаватеплоенерго», ціна на гарячу воду для населення зросте до 75,23 грн/м3, без рушникосушки – до 69,56 грн/м3.

Також за 2016 рік відбудеться два етапи здородчання електроенергії. З 1 березня по 31 серпня 2016 року за обсяг, спожитий до 3600 кВт-год на місяць, тариф становитиме 57 коп (з пдв), до цього споживачі платили 45,6 коп. За обсяг, спожитий понад 3600 кВт-год на місяць – по 1,56 грн (до здорожчання – 1,47 грн).

Такі ж тарифи (57 коп. і 1,56 грн) діятимуть і для споживачів, які проживають в не газифікованих багатоквартирних будинках і де відсутні чи не функціонують системи централізованого теплопостачання (в тому числі й у сільській місцевості).

Наступне підвищення станеться 1 вересня і триватиме до 28 лютого 2017 року.

Фахівці змоделювали вартість житлово-комунальних послуг для пересічної української сім’ї з батьків і дитини за новими тарифами. Для розрахунку взяли середній рівень споживання енергоресурсів, води, газу й вартість опалення двокімнатної квартири, площею 60 квадратних метрів.

Із 1 вересня 2016 року така сім’я віддаватиме 322.5 грн за орієнтовні 250 кВт/г спожитої електроенергії на місяць. 8 кубометрів гарячої води обійдуться в 620 грн. (зараз за стільки ж спожитого ресурсу громадяни платять 327.2 грн. – ред.). За 12 м. кубічних газу доведеться сплатити 82.4 грн (без змін із нинішніми цінами – ред.). Та найбільше вдариться по гаманцю нова ціна на опалення. Так за 1 Гкал централізованого опалення доведеться віддати майже всю мінімальну зарплату – 1345 грн. Отож в опалювальний період сім’я з двох дорослих і дитини, що мешкає в двокімнатній квартирі, платитиме за комунальні послуги в районі 2 370 грн. Зазначимо, до розрахунку взяті середні показники споживання: без урахування витрат на користування потужними електроприладами (як-то обігрівачі – ред.) тощо.

Виходить, малозабезпечені громадяни, матері-одиначки, багатодітні сім’ї, інваліди, люди похилого віку фізично не зможуть сплатити завищену ціну за комунальні послуги. Про це зазначають і експерти, які прогнозують соціальний вибух невдоволення ближче до кінця року.

Натомість в уряді рішення підняти тарифи, зокрема й на газ, пояснюють спробами боротьби з корупцією у сфері газопостачання та спекуляціями на газовому ринку. Такої ж думки дотримується і Міжнародний валютний фонд, завваживши, що ця зміна позитивно позначиться на економіці країни. У той же час експерти вважають, що підвищенні тарифи – пограбування українського народу, що загрожує соціальним вибухом в кінці року.

– Ціна тарифів закладена в усі товари і послуги в Україні. Попереду нас чекає черговий виток: посилення інфляції, девальвація національної валюти, падіння економічних показників (багато українських товари і послуг стануть менш конкурентоспроможними), зростання безробіття, – вважає Руслан Бортник, директор Українського інституту аналізу і менеджменту політики.

Зазначимо, у 2015 році в Україні видобуто 19,2 млрд. кубометрів газу. Така кількість блакитного палива повністю покриває потреби некомерційних споживачів і сферу ЖКГ. За словами Геннадія Сікалова, громадського діяча, директора ДП «Полтаванафтогазгеологія», об’єктивна ціна на тис. куб. метрів українського газу з урахуванням інвестицій у подальший розвиток підприємства, має складати 1250 грн ($ 50).

Натомість уряд ухвалив рішення про єдину ціна на газ для населення. Його будуть продавати за ціною 6 879 грн ($ 275) за тис. куб. метрів. «Продавши нам вітчизняний газ за імпортною ціною, в українців на ціновій різниці відберуть 76,8 млрд гривень. У цілому нова тарифна політика обійдеться українцям в 100-140 млрд гривень ($ 4-5,5 млрд.) на рік, – дійшов висновку Бортник.

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі відзначають, що доведення тарифу на природний газ до ринкового рівня ($ 275) дозволить забезпечити планові надходження до Державного бюджету, які будуть перенаправлені на виплату житлових субсидій українцям.

Сергій Дяченко, провідний експерт з енергетичних програм і ЖКГ вважає, що ідея про єдину ціну на газ логічна, зрозуміла й навіть правильна, але не за тих умов, у яких зараз перебуває Україна.

– З точки зору єдиної ціни на газ, усе зрозуміло. Щодо покриття витрат та отримання прийнятного прибутку – така ціна є надмірною. Зараз це просте підвищення цін, – Дяченко.

Наразі прозорої формули формування тарифів не представлено. Насправді, цієї формули немає і навіть не передбачено. Уряд узаконив остаточне пограбування українців, встановивши нову тарифну політику, що не корелюється з рівнем доходів громадян. На останніх «скинули» обов’язки платити за прогалини в державній політиці, неефективність управління в енергетичному секторі та корупційну діяльність у вищих ешелонах влади.

Віталій Кулик, директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства, в інтерв’ю прокоментував зростання цін за оплату ЖКГ і спрогнозував протести серед суспільства:

– Це – удар, буде великий опір такому рішенню. І якщо не знайдуться можливості, щоб створити робочі місця і зупинити поширення бідності, держава й уряд зіткнутися з потужним соціальним вибухом, який виявиться ближче до кінця цього року.

Безумовно, тема підвищення тарифів уже призвела до спалахів невдоволення в суспільстві, але чи переросте це невдоволення в серйозні протести, поки говорити зарано. Поки з упевненістю можна констатувати, що серйозних ультрапротестних настроїв у більшої половини суспільства немає.

Можливо, вони з’являться після примусового виселення тисяч українців із власного житла. Зазначимо, Кабмін не обмежився тільки підвищенням тарифів. Наступний крок у геноциді українців – виставлення заборгованої квартири на аукціон і її продаж.

Старт планомірного перетворення населення в безхатьків почався вже офіційно стартував у Луцьку. Тамтешня Міська рада забрала квартиру, власники якої накопичили борги за комунальні послуги. Виконавча служба Луцької міськради успішно провела торги, в результаті яких квартира боржників була продана. Після узгодження всіх юридичних питань, її жителі будуть виселені. До того ж, місцева влада попередила, що луччан з боргами за комуналку понад 10 тис. грн, чекає така сама доля. До слова, найближчим часом за борги в Луцьку можуть продати ще дві квартири: в одному випадку торги ще не починалися, в другому – вже почали реєстрацію учасників аукціону.

Іван Лімберг, адвокат, прокоментував цю позицію міської влади:

– Якщо сума боргу складає понад 14 500 грн (10 мінімальних зарплат станом на 1 травня 2016 року – ред.), то влада в праві накладати арешт і реалізовувати нерухоме майно. Якщо сума боргу складає до 14 500 грн і така цифра буде залишатися до 1 грудня поточного року – то накладається арешт і реалізується лише рухоме майно. Наприклад, автомобілі, особисті речі, побутова техніка і таке інше.

Геноцид української нації отримує новий виток – комунальний. Зазначимо, за останні два роки тарифи на ЖКГ для населення зросли в 4-6 разів. Тільки в січні Держкомстат зафіксував: борги населення за комунальні послуги склали понад 10 млрд.грн. і продовжують збільшуватися.

Олексій Кучеренко, екс-міністр ЖКГ, із цього приводу зазначив:

– Комуналка – це монополія. А в монополістів апетити дуже великі. З ними повинні боротися на державному рівні, але у нас в країні нормально не працює жодна інституція – ні прокуратура, ні Антимонопольний комітет, ні регулятор в особі НКРЕ. Тому монополісти піднімають ціни, а контролювати їх нікому.

Екс-міністр запевняє, що субсидіями, які пропонує держава, проблем зі штучно завищеними тарифами не вирішити:

– Субсидії – це гроші, зібрані з населення за рахунок підвищених тарифів. У минулому році це були 24 млрд, а в цьому році – 35 млрд. Ці гроші замість субсидій можна було б пустити на утеплення, лічильники, на регулювання опалення. Тоді власне субсидій знадобилося б у 10 разів менше. А так просто йде кругообіг грошей у державі. Але найголовніше, субсидування не стимулює людей до економії. Навпаки, субсидії покривають тіньові схеми уряду.


Читайте також:
Економіка
Комуністичний режим під проводом товариша Сі Цзіньпіна кидає виклик не тільки японцям і південнокорейцям, а й європейцям. Буде гаряче!
23 квітня, 19:53
Економіка
Минулого року обсяг українського експорту впав на 18,7%, склавши $35,9 мільярда. При цьому імпорт, навпаки, зріс на 12,5% до $62,2 мільярда.
23 квітня, 13:36
Економіка
Цьогоріч погодні умови сприяли початку посівної кампанії раніше від звичних строків. Навіть постійні ворожі обстріли тому не завада.
21 квітня, 18:30
Економіка
Експорт німецьких товарів до ресурсної федерації московії за 2 роки значно скоротився. Причина очевидна: запровадження економічного тиску.
19 квітня, 21:33
Економіка
Пекінський сюзерен незадоволений економічними відносинами зі своїм московським васалом. Невже між диктатурами пробігла чорна кішка?
18 квітня, 20:23
Економіка
Дії горезвісних «фермерів» на кордоні завдали значної шкоди не тільки Україні та Польщі. Як не прикро, але страждає весь світ.
17 квітня, 20:38