675 сміттєзвалищ нарахували на Полтавщині. Місця під полігон поки немає.

ПОЛТАВА
13.12.2016, 14:00
675 сміттєзвалищ нарахували на Полтавщині. Місця під полігон поки немає.

Із 1 січня 2018 року набуває чинності Закон про заборону на захоронення неперероблених (необроблених, зокрема, несортованих – ред.) побутових відходів. До цього часу областям, місцевим органам влади та територіальним громадам треба облаштувати полігон для вивезення сміття. Нинішня практика вивезення сміття на сміттєзвалища відтоді опиниться під забороною, а порушення каратиметься Держекоінспекцією.

Наразі в Полтавській області зафіксовано 675 сміттєзвалищ. Це офіційна статистика (неофіційна кількість стихійних смітників більша – ред.).

Якщо до 2018 року регіон не вирішить питання з полігонами та сміттєпереробними заводами, викидати сміття буде банально нікуди. У зв’язку з цим Полтавський національний технічний університет імені Ю. Кондратюка розробив «Регіональну комплексну програму поводження з твердими побутовими відходами на 2017-2021 роки». Її презентувала доцент університету Оксана Ілляш сьогодні на розширеному засіданні колегії Полтавської ОДА.

Згідно з програмою, 529 сміттєзвалищ поетапно мають припинити свою роботу до 2021 року. 146 збережених звалищ необхідно інвентаризувати та паспортизувати. Вартість такої операції для 1 звалища – 15-20 тис. грн.

У цілому на реалізацію програми треба 381 млн грн. Фінансувати пропонується порівну з обласного та місцевих бюджетів.

Також нагадаємо, що 7 жовтня 2016 року був підписаний Меморандум про співробітництво з реалізації Субрегіональної стратегії поводження з відходами для Полтавської області.

Згідно з ним передбачається умовний поділ області на 5 субрегіонів – Кременчуцький, Пирятинський, Хорольський, Полтавський та Котелевський. За кожним із ним буде закріплена комунальна організаційна структура, що опікуватиметься вивезенням побутових відходів. Для цього передбачається повна контейнеризація та роздільний збір сміття.

Апробуватимуть проект у Полтавському субрегіоні, до складу якого увійде обласний центр та 5 районів — Полтавський, Машівський, Новосанжарський, Чутівський та Карлівський. Усі відходи звіти планується вмістити на одному полігоні твердих побутових відходів, який обслуговуватиме 5 сортувальних станцій та сміттєпереробний завод.

Практичній реалізації субрегіональної стратегії в обласному масштабі заважає відсутність чіткого алгоритму дій навіть зі створення єдиного полігону для відходів.

Із 7 прогнозованих місць під полігон місць за всіма критеріями не підійшло жодне. У селі Макухівка Полтавського району проти полігону висловилися місцеві мешканці, які потерпають від переповненого сміттєзвалища.

675 сміттєзвалищ нарахували на Полтавщині. Місця під полігон поки немає._1

Звалище в Макухівці переповнене на 107%

Більше про конфлікт навколо Макухівського сміттєзвалища читайте: Проблема Макухівського звалища вирішується будівництвом сміттєпереробного заводу


Читайте також:
Полтава
Невідомі особи без дозвільної документації здійснили геодезичні й вибухові роботи у ландшафтному парку «Гадяцький». Завдано збитків державі.
вчора, 19:14
Полтава
Він написав понад 60 антиукраїнських статей на замовлення московії
вчора, 17:11
Полтава
Чиновники та депутати нашого краю здебільшого лишаються осторонь війни. Для них ніби не існує нічого, крім глибини власної кишені з грошвою.
вчора, 12:27
Полтава
46-річний військовослужбовець поліг у бою проти московитів за село Урожайне на Донеччині цього тижня. Він не дозволив ворогу просунутися.
вчора, 06:00
Полтава
Незламний воїн поліг смертю хоробрих торік 20 липня, виконуючи бойове завдання на Бахмутському напрямку. Тепер його Чин увічнено у граніті.
17 квітня, 19:06
Полтава
Чиновники та депутати вирішили не чекати на завершення війни проти РФ, а роздерибанити надра тут і зараз. Громаду ж ніхто, звісно, не питав.
17 квітня, 12:23