93% українців не впевнені, чи зможуть оплатити комуналку цієї зими

УКРАЇНА
12.12.2016, 11:44
93% українців не впевнені, чи зможуть оплатити комуналку цієї зими

Посол США в Україні Марі Йованович назвала підвищення тарифів найсильнішим антикорупційним кроком Кабінету міністрів України, повідомило «ZN.UA».

– Підвищення тарифів – один із найсильніших антикорупційних кроків, що їх вжив український уряд, – сказала вона в ході громадського форуму з нагоди Міжнародного дня боротьби з корупцією в Києві.

За словами посла, це сміливий крок, який дозволив збільшити доходи державного бюджету і частину коштів витратити на підтримку українських сімей у вигляді житлових субсидій.

Нагадаємо, що в Україні з початком опалювального сезону приблизно в два рази підвищилися тарифи на опалення для населення – до 6 879 грн за тис. куб м газу.

Підвищені тарифи стануть непідйомними для понад третини (36%) українців, згідно з опитуванням опитування компанії Research & Branding Group. Також майже половина населення (47%) зазначила, що не впевнена, чи зможе сплатити комунальні послуги. Причина цьому – в не співвіднесеності рівня заробітної плати до цін на комунальні послуги.

Так, цієї зими вартість комунальних послуг для квартири в Києві площею 60 кв м становлять в середньому 2 696 грн. При цьому минулої зими, за умови використання такого ж обсягу ресурсів, комуналка обходилася в 1335 грн.

Цікаво, що середня номінальна заробітна плата штатних працівників в Україні станом на жовтень 2016 року склала 5 350 грн, йдеться в звіті Держкомстату. Дані за листопад і грудень цього року на офіційному сайті державної статистики відсутні. Мінімальна ж заробітна плата та прожитковий мінімум станом на грудень складають 1600 грн.

Відштовхуючись від середньої зарплати в 5 350 грн, комунальні послуги в зимовий період тягнуть із українця половину отриманих доходів (приблизно 50,4%).

До прикладу, при середній заробітній платі в 5 000 $ у столиці США, Вашингтоні, комуналка обходиться в межах 100 $. Про це розповіла Наталка Пісня, спецкор ТСН у США, яка знімає квартиру на 50 квадратів у тамтешній столиці.

На перший погляд, 100 $ за комунальні послуги в Америці – це ті самі 2700 грн у Києві. Різниця, що 100 $ для пересічного американця – 2 % місячної заробітної плати, тоді як для пересічного українця – це пів суми. А з огляду на результати опитування Research & Branding Group, зрозуміло, що 97% українців цієї зими ризикують опинитися на межі бідності, сплативши за використані ресурси.