Аваков & Co переплатили чверть мільярда за автівки для поліції - НАБУ

УКРАЇНА
31.08.2017, 13:47
Аваков & Co переплатили чверть мільярда за автівки для поліції - НАБУ

Поліція могла купити на двісті автомобілів більше?

Національне антикорупційне бюро підрахувало, скільки МВС переплатило за автомобілі спецпризначення «Mitsubishi Outlаnder» – 240 мільйонів гривень або третину від вартості закупівлі.

Про це йдеться в матеріалах кримінального провадження, з яким частково можна ознайомитись у Єдиному реєстрі судових рішень.

Як відомо, минулої осені Нацполіція оголосила закупівлю 635 автомобілів Mitsubishi Outlander PHEV із гібридною силовою установкою. Напередодні нового року підлеглі голови МВС Арсена Авакова зробили 100-відсоткову передоплату – у розмірі 960 млн гривень – фірмі-постачальнику «Ніко Діамант».

За місяць після цього Національне антикорупційне бюро розпочало розслідування щодо зловживання владою: мовляв, поліціянти незаконно застосували переговорну процедуру закупівлі, чим створили неконкурентні умови на користь «завчасно визначеної юридичної особи». Справу було порушено за фактом зловживання службовими особами Державної установи «Центр обслуговування підрозділів Національної поліції України» своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб. Начебто, представники Центру скоїли цей злочин за змовою із менеджментом компанії «Ніко Діамант» та сприяння службових осіб Міністерства внутрішніх справ.

На початку року сума збитків держбюджету внаслідок цієї закупівлі не озвучувалась. Цифри стали відомі завдяки клопотанню до суду Антикорупційного бюро щодо надання доступу до телефонних зв’язків керівника концерну «Ніко» та керівника Центру обслуговування підрозділів Національної поліції. Концерн «Ніко» - материнська структура фірми-постачальника «Ніко Діамант», а центр обслуговування поліцейських підрозділів безпосередньо здійснював цю закупівлю.

Суд відмовив детективам три місяці назад, але Печерський суд відправив ці рішення для оприлюднення в Єдиному реєстрі судових рішень лише в серпні.

Отже, з цих документів випливає, що ціна кожного автомобіля Mitsubishi Outlander PHEV (близько 1,5 млн гривень) виявилась вищою від ринкової більш ніж на 30%. Відтак, за підрахунками детективів НАБУ, загальна шкода державному бюджету склала понад 240 млн гривень.

Варто нагадати, що в листопаді минулого року було опубліковано розслідування журналіста Сергія Щербини та бізнесмена Олексія Тамразова, які підрахували: Нацполіція переплачує $10 тис. за кожного «японця». Для порівняння автори наводили ціни за кордоном.

Розслідувачі змусили МВС виправдовуватись – невдовзі після цього Арсен Авакова публічно повідомив, що корпорація Mitsubishi погодилася знизити вартість автомобіля на 13%, завдяки чому Нацполіція збільшила обсяг закупівлі на сотню автомобілів.

Навряд чи таке корегування суттєво вплине на фабулу кримінального провадження, адже здешевлення партії машин на 13 відсотків не компенсує переплату у більш як 30 відсотків.

Тим більше, кримінальне провадження НАБУ відкрито не через розтрату коштів, а через процедуру закупівлі. Як пояснювала раніше громадська організація Transparency International Україна, закупівля автомобілів «не могла відбуватися за переговорною процедурою для потреб оборони, оскільки придбання автомобілів для патрульних не задовольняє оборонні потреби. Крім того, дія закону, за яким проведені закупівлі, не поширюється на Центр обслуговування підрозділів Національної поліції України. Також викликала сумнів 100% передоплата», вказували експерти-антикорупціонери.

Transparency International Україна також посилалась на позицію Державної аудиторської служби, яка зазначила: договір на закупівлю гібридних позашляховиків для Національної поліції «має ознаки недійсності».

Перша партія японських автомобілів прибула до України в квітні цього року. Як обіцяв Арсен Аваков, решта машин мали прибути до кінця вересня. Машини буде розподілено між регіональними органами Національної поліції для забезпечення потреб патрульної поліції, груп швидкого реагування підрозділів превенції і вибухотехніків.

Федір Орищук, «Главком»