Благодійна організація «Лікарняна Каса-Ностра Полтавщини»

ПОЛТАВА
16.01.2015, 07:30
Благодійна організація «Лікарняна Каса-Ностра Полтавщини»

Одинадцять років тому керівництво Полтавщини організувало благодійну організацію «Лікарняна каса Полтавщини». Але істинні принципи її функціонування як і мета відповідають таким іншої відомої організації – Cosa Nostra. «Останній Бастіон» провів розслідування, яке було б неможливим без допомоги свідомих полтавських громадських діячів, і готовий стверджувати, що «МММ» в порівняні з «Лікарняною касою Полтавщини» відпочиває. Принаймні за життєздатністю схеми оборудок. А там, якщо дасть прокуратура, податкова й інші правоохоронці, і доходи підтягнуться до МММівських, адже полтавська піраміда процвітає вже одинадцять років.

Благодійна організація «Лікарняна каса Полтавщини», як банально випливає з назви мала б бути благодійною організацією, яка допомагає при лікування нужденним полтавцям. Такою вона і прикидається, але з’ясовані факти свідчать про те, що утворення слугує тільки для збагачення вищого щабля влади Полтавщини.

Схема роботи «Лікарняної каси Полтавщини» проста, але дозволяє заробляти її засновникам близько мільйона гривень щомісяця.

Цікаве починається з установчих документів: в засновниках благодійної організації зазначене на той момент (2003 рік) керівництво області. Це Тетяна Корост, яка відома тим, що була кандидатом у народні депутати. А також Леонід Куроєдов. Це головний лікар четвертої поліклініки міста Полтави, він же депутат обласної ради і голова її постійної комісії з питань охорони здоров’я. Серед засновник є ще дві людини від колишнього голови Полтавської облдержадміністрації і голови облради Олександра Удовіченка.

Саме вони організували цю «благодійну організацію», і що не менш важливо змусили туди вступити всіх дрібних чиновників, медсестер, й інших бюджетників.

Кожна людина-член організації зобов’язана щомісяця платитити 30 гривень благодійного внеску. Ці гроші лягають на рахунок «благодійної організації».

При цьому коли член благодійної організації, а їх зараз близько 5000 людей, хворіє, він звертається до благодійної організації.

Наприклад «ОБ» з’ясував що коли захворів громадянин Сергій Котов він отримав 12 тисяч гривень. Але громадянин Котов це начальник департаменту охорони здоров’я міста Полтава. А звичайна людина, як свідчать пересічні члени організації затягнуті примусово, не може розраховувати на більше ніж півтори-дві тисячі.

Директор благодійної організації сам одноосібно приймає рішення – на яку суму тобі видати ліків. Немає чіткого розподілу. При цьому за 11 років свого існування ця благодійна організація змінила 93 (!) банківських рахунки. Для чого потрібно постійно змінювати рахунки стане зрозумілим далі. Крім цього директор «благодійної організації» отримує зарплатню 30 000 гривень на місяць. Чи це нормально для української благодійної організації – питання риторичне.

При цьому розташована ця благодійна організація на території цієї ж четвертої поліклініки у головного лікаря Куроєдова. Там вона арендує приміщення, за що теж ніхто не перед ким не звітує.

Крім цього саме Лікарняна каса віддає хворому члену організації ліки, чим порушує чине законодавство. Адже благодійна організація не має і не може мати ліцензії на обіг лікарських засобів. Також надає гарну палату для лікування (звичайно мова не іде про простих смертних) – чим знову порушення законодавства. Тому-що віп-палата – це надбання кожного громадянина. Але чомусь в віп-палату лягають тільки «віп-члени» лікарняної каси.

Ще один шлях заробітку «благодійної корпорації» – ніхто не знає вартості ліків, тому-що ніхто не знає по якій ціні вони списуються. Бо ліки Каса отримує у мережі аптек засновника цієї ж благодійної організації, пана Куроєдова. В нього є своя мережа аптек, які розташовані на території міста Полтава, і лікарняна Благодійна організація бере ці ліки у Куроєдова – тобто купує сам у себе за ціною якою хоче.

Економічний бік схеми вельми привабливий: засновник благодійної організації купляє на аптечному складі ці ліки після чого відвозе їх у свою аптеку. Тільки на цьому шляху утворюється націнка мінімум 50-100відсотків, а потім він здає їх у благодійну організацію і знову таки з націнкою 50-100 відсотків. В обох випадках засновник один - Куроєдов. А тепер питання – скільки заробляє засновник-благодійник коли хворий отримує на виході ці ліки.

Наразі Лікарняна каса продовжує агітувати на вступ до неї законно (через сайт) і незаконно (через тиск посадовців на своїх підлеглих у бюджетній сфері. Мовляв ти кожного місяця платиш по 30 гривень, а потім коли захворієш – тобі відшкодування.

Але перелік хвороб при яких БО готова допомогти не віп-члену - дуже обмежаний і фактично "страховий випадок" спрацювує далеко не у кожного.

З цього витікає що схема, за якою працює «Лікарняна каса Полтавщини» – це схема страхової компанії. Але страховій компанії потрібна ліцензія, уставний фонд тощо. Разом з цим для діяльності благодійної організації цього всього не потрібно. Більше того – благодійна організація не сплачує податків, оскільки вважається неприбуткової установою.

Страхова компанія крім того, що має ліцензію, повинна мати оформлених робітників, яким офіційно платить зарплату, страховий фонд, а він зараз для страхової компанії складає близько 300 тисяч євро.

І що найголовніше – страхова компанія платить податки, чого не робить благодійна організація.

Чим же повинна займатися благодійна організація – вона повинна збирати кошти і надавати благодійну допомогу, а не займатися шахрайством в сфері обігу лікарських засобів і ухилянням від податків.

Ця схема працює 11 років в Полтаві. І членами цієї благодійної організації на сьогодні є всі високопосадові люди, які зараз є у владі міста Полтави і Полтавської області.

Податкова інспекція жодного разу за ці 11 років не перевіряла цю благодійну організацію.

Зараз на рахунках цієї компанії близько 46 мільйонів гривень. І вони фактично недоторкані. Засновники поклали їх на депозит, і з цього, тобто з зароблених на депозиті грошей.

Накопичена величезна суму, що лежить на депозиті і на якій заробляють до того ж постійно росте.

При цьому за допомогою статусу благодійного фонду, а не страхової компанії чи аптеки її засновники економлять в своєму бізнесі на всьому. На основі чого вони зберігають лікарські засоби? Де вони їх зберігають? По факту відповідь на ці питання виглядає так: коли член організації захворів, він дзвонить в лікарняну касу, після чого коли він лежить у лікарні і тут якимось незрозумілим чином в головного лікаря, а потім у начальника відділення, а потім у лікаря з’являються необхідні ліки. Прослідити цей механізм практично неможливо.

В Україні обіг ліків це найзарегулованіша сфера. По-перше приватний підприємець чи ТзОВ повинен мати ліцензію, яку видає державна Служба з лікарських засобів. Щоб мати цю ліцензію повинні бути виконані ліцензійні умови. Мають бути приміщення, холодильники, фахівці. Це все може стати серйозною проблемою для хворого, тому-що існує температурний режим адже ліки це хімічні сполуки і їм потрібні специфічні умови зберігання щоб вони не стали отрутою. Тому, якщо це офіційна аптека – то це дуже складно. Згідно ліцензії на оптову торгівлю потрібен спецсклад мінімум на 250 квадратних метрів. А порушення ліцензійних умов і обігу лікарських засобів ведуть за собою кримінальну відповідальність. А це і є порушенням всіх умов: і ліцензійних і економічних і моральних.

Цікавим є приклад як Каса вирішувала питання корупції, що вдалося з’ясувати. Кілька років тому благодійна організація взяла працівника податкової на заробітну плату. В іншому випадку людина з податкової написала заяву – на благодійну допомогу – після чого прямо на картку поклали п’ятдесят тисяч гривень у вигляді благодійної допомоги. З точки зору формального дотримання закону він член благодійної організації і має на це право.

Діяльність всієї схеми на сьогодні покриває начальник департаменту охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації Віктор Лисак. Дуже непублічний чиновник, коментарів від якого добитися так і не вдалося. Але «ОБ» поговорив зі свідком випадку коли Лисак все ж таки обмовився. "Зізнання" сталося на засіданні профільної комісії, коли було поставлене "у лоба" питання про те, щоб він розповів про діяльність благодійної організації. Як згадує свідок «з переляку Лисак сказав дослівно «та це ж страхова компанія». Хоча саме він є членом цієї благодійної організації. І він її впроваджував, і врешті саме завдяки йому всі медики Полтавщини стали членами цієї благодійної організації.

Ще один чиновник – перший заступник голови облдержадміністрації, який курує медицину Олег Пругло, також є членом цієї благодійної організації. І за 9 місяців своєї роботи не те ,що не зупинив цю корупційну схему ,а навпаки її прикриває до сьогодні.

11 років схема працює на теренах Полтавщини, всі правоохоронні органи і чиновники про це знають, але ніхто нічого не може зробити. Як кажуть джерела – причина у великій прибутковості.

На останок проста математика. Зараз у благодійної організації близько 5000 членів. І щомісячний внесок складає 30 гривен. При цьому це благодійна організація у якої є лише свій стіл і стілець, збирає ж вона благодійних внесків щомісяця на 150 000 гривень. До цього варто додати 23% річних що дає депозит з 46 000 000 гривень. Врешті засновники і мають понад мільйон щомісячного доходу. Який вирішує все.


Читайте також:
Полтава
Мешканець Великобудищанської громади до останнього подиху боронив рідну землю від загарбників. Тепер чоловік у Небесному Воїнстві України.
14:47
Полтава
Полтавським «зеленим ямщикам» слід брати приклад із колег по цеху. Але, коли бажання сприяти перемозі України немає, то воно і не з'явиться.
06:02
Полтава
У міській раді склалася типова для всіх органів виконавчої влади ситуація. Так, одним набридло виконувати свої обов'язки, іншим їх мало.
вчора, 12:18
Полтава
Чоловік рибалив в акваторії Кам'янського водосховища неподалік села Орлик Полтавського району. Тепер доведеться заплатити штраф.
вчора, 07:00
Полтава
Депутати з чиновниками погодили план щодо усунення назв, які мають російське або совєцьке походження. Виявляється, не все ще декомунізовано.
26 березня, 20:23
Полтава
Нерестова заборона в області діятиме до кінця весни. Це дозволяє природоохоронцям кількісно відновлювати наявність прісних біоресурсів.
26 березня, 14:45