Чи доцільне повернення техогляду в Україні? (ІНФОГРАФІКА)

ПОЛТАВА
19.06.2014, 07:27
Чи доцільне повернення техогляду в Україні? (ІНФОГРАФІКА)

На своєму недавньому брифінгу Анатолій Сіренко (очільник ДАІ МВС України) виказав припущення, що є намір повернути перевірку технічного стану для всіх автомобілів, адже це одна з вимог, що ставить перед Україною ЕС.

Окрім вимог ЕС, на думку пана Анатолія, кількість ДТП (11 тисяч з початку цього року) перш за все, пов’язано з технічним станом транспортних засобів.

Такій ініціативі не дуже зраділи власники автівок, вони твердо впевнені, що це лише спроба повернути колишній спосіб поборів.

Для прикладу, Анатолій Гриценко, свого часу зазначив, що сума грошей, котру кожний рік збирають з автовласників, становить 100 мільйонів доларів.

Але є одне «АЛЕ». За словами Сіренко, кількість ДТП зросла виключно через технічний стан автомобілів, що ж, офіційні статистичні дані, за останній рік, кажуть своє вагоме «НІ» його заяві.

Як бачимо, спеціальна графа, «через несправний транспортний засіб», відсутня. Аварії через неналежний стан автомобілів занесені до графи «інші правопорушення», що становлять лише 9 відсотків. Подібні цифри свідчать лише про те, що припущення очільника ДАІ, ніби, відмова від техогляду сприяє збільшенню ДТП - досить сумнівне.

Довідково: Верховна Рада відмінила обов’язковий техогляд 3 роки тому, у 2011. До цього часу водії мали проходити техогляд один раз на два роки, згідно з рекомендаціями ДАІ.

Щорічно - якщо транспортний засіб старше 3 років. 2 рази на рік - якщо авто встигло «побачити» час встановлення незалежності України (більше 15 років).

Ціни на перевірку коливались від 120 гривень за легковик, 150 - за вантажні машини (до 3,5 тонн) та 2 сотні гривень за мікроавтобуси. Скільки зажадають за обстеження авто цього разу - поки що невідомо, але Арсен Аваков вже встиг заспокоїти водіїв повідомленням на своїй сторінці у «Facebook»:

- «Начальник ДАІ явно поквапився, видаючи обговорюваний з громадянським активом проект за вирішення», - зазначив міністр МВС.

За словами Авакова, міністерство поки що не планує повертати процедуру техогляду.

Сергій Лемешко

"Останній Бастіон"


Читайте також:
Полтава
Поліція спільно з природоохоронцями вилучила півтора кілометра браконьєрських сіток у Кременчуцькому районі. Злодіїв не вдалося затримати.
08:29
Полтава
Невідомі особи без дозвільної документації здійснили геодезичні й вибухові роботи у ландшафтному парку «Гадяцький». Завдано збитків державі.
вчора, 19:14
Полтава
Він написав понад 60 антиукраїнських статей на замовлення московії
вчора, 17:11
Полтава
Чиновники та депутати нашого краю здебільшого лишаються осторонь війни. Для них ніби не існує нічого, крім глибини власної кишені з грошвою.
вчора, 12:27
Полтава
46-річний військовослужбовець поліг у бою проти московитів за село Урожайне на Донеччині цього тижня. Він не дозволив ворогу просунутися.
вчора, 06:00
Полтава
Незламний воїн поліг смертю хоробрих торік 20 липня, виконуючи бойове завдання на Бахмутському напрямку. Тепер його Чин увічнено у граніті.
17 квітня, 19:06