Чартерні польоти: як працює VIP-бізнес друзів Порошенка

УКРАЇНА
15.10.2016, 06:34


Дмитро ГнапСлідство.Інфо

Півроку тому, матеріал Слідства.Інфо про офшори президента Порошенка викликав значний резонанс. Тоді журналісти редакції розслідувань Громадського разом колегами з Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів розповіли як український президент оформив свою кондитерську імперію на компанію з Британських Віргінських островів.

Але це ще не кінець офшорної історії президента та його партнерів. Оскільки з панамськими документами виявився пов’язаним ще один їхній бізнес. Не такий відомий, як виробництво цукерок. А дуже закритий і ексклюзивний. Це — чартерні авіаперевезення.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЖИТИ ПО-ОФШОРНОМУ

Після розслідування про офшори президента, до редакції Слідства.Інфо звернулось джерело, яке запропонувало поділитись додатковою інформацією про бізнес Петра Порошенка та його оточення. Співрозмовник передав нам флешку з файлами. На ній розміщувалась інформація про діяльність української авіакомпанії «Бізнес-Ерлайнз». Нам повідомили, що насправді авіакомпанія управляється через офшорну фірму. А її послугами користувалися, сам Петро Порошенко, його друзі, та представники протилежного політичного табору. Ми вирішили перевірити цю інформацію та звернутися за коментарями до президентського оточення.

В одному з найдорожчих фітнес-центрів української столиці — «5-й елемент» розташовується офіс авіакомпанії «Бізнес Ерлайнз». Вона продає послуги чартерів. Тобто ексклюзивні перельоти приватними літаками в будь-яку точку світу, що коштують тисячі доларів за один рейс. Ось просто біля сходів припаркований «Мерседес», на якому часто бачать батька президента — Олексія Івановича. Він досі працює і очолює сімейну бізнес-імперію Порошенків. Водій та охоронці, схоже, не дуже задоволені увагою журналістів. Нас просять відійти подалі і не знімати «Мерседес» батька президента.

Чартерні польоти: як працює VIP-бізнес друзів Порошенка_1

10-те січня 2002-го року. На Віргінських островах створюється нова компанія Intraco Management Limited. Завдяки масштабному витоку документів панамського реєстратора офшорів Mossack&Fonseca, тепер ми знаємо, що власником цієї фірми є громадянин України – Сергій Зайцев. Він же — однокласник Петра Порошенка і один з його перших бізнес-партнерів. Сьогодні Зайцев – заступник генерального директора кондитерської корпорації «Рошен». Директором в Інтрако Зайцев взяв собі Джофрі Меджістрейта. Це – людина не проста. Меджістрейт - відомий кіпрський юрист, який давно займається реєстрацією офшорів, і крім цього очолює кіпрське представництво панамської компанії Mossack&Fonseca.

Чартерні польоти: як працює VIP-бізнес друзів Порошенка_3

Видами діяльності Інтрако Менеджмент Зайцев та Меджістрейт вказують чартерні авіаперельоти та інвестиції. Невдовзі в авіакомпанії з’явиться чимало відомих і грошовитих клієнтів. І українське підприємство «Бізнес-Ерлайнз», схоже, є лише фасадом або обгорткою. Більшість розрахунків за чартерні перельоти, за отриманими нами даними, провадилася не через українську компанію, а через офшор Інтрако Менеджмент.

Чартерні польоти: як працює VIP-бізнес друзів Порошенка_5

— Алло! Пане Меджістрейт?

– Слухаю!

– Джефрі, це Громадське Телебачення, ви пам’ятаєте компанію Інтрако Менеджмент Лімітед?

– Ми не обговорюємо нічого, що стосується нашої компанії або клієнтів – відповідає Меджістрейт.

– Джефрі, забудьте про компанію, чи ви знаєте пана Сергія Зайцева з України?

– Ми не обговорюємо це. Вибачте, я не коментуватиму це! — поспіхом кладе слухавку офшорний юрист.

Отримані нами файли свідчать, що постійними клієнтами авіакомпанії були як сам Петро Порошенко, так і його друг і бізнес-партнер Ігор Кононенко. Є навіть деякі особисті документи, як наприклад, копія паспорта дружини Ігоря Кононенка або контракт на проживання його доньки в одному зі швейцарських пансіонів.

— Пане Кононенко, ви пам’ятаєте Intraco Management Limited віргінську, пам’ятаєте? – питаємо друга Порошенка

— Я ж уже декілька разів казав, що я не маю стосунку до цієї компанії! – каже Кононенко

— Так, але ми отримали документи, що ця компанія оплачувала ваші перельоти, проживання в готелі…

– Я це вже багато разів коментував, почитайте мої попередні…

— А з паном Зайцевим ви знайомі?

– Знайомий, – з цими словами заступник глави фракції зникає в закритій для журналістів частині Верховної Ради.

Серед отриманих нами файлів так званий «Розклад» — велика зведена таблиця використання всіх літаків «Бізнес-Ерлайнз-Інтрако» в 2012 —2013 роках. Дані про цей парк літаків перевірити не складно. Достатньо зайти на сайт самої «Бізнес-Ейрланз».

Чартерні польоти: як працює VIP-бізнес друзів Порошенка_7

Самі літаки не обов’язково мають належати авіакомпанії. Вона може брати їх в лізинг. А от клієнти та рейси – це вже напрацювання самої «Бізнес-Ейрланз». В колонці «Клієнт» чимало відомих прізвищ: Порошенко, Ющенко, Клюєв, Азаров, Кацуба, Льовочкін, Богатирьова. А ось в серпні 2012-го чартер з Сімферополя в Ніццу, а потім в Тель-Авів та Москву замовляла людина з прізвищем «Кіркоров». Всі вони користувалися ось цією Цессною Сайтешн Соверейн. Її бортовий номер OE-GBY. Вартість одного перельоту, наприклад до Харкова, – вісім тисяч євро. До швейцарського Цюріха – двадцять одна тисяча євро. А ось на цьому Челенджері 850 літали клієнти з прізвищами Черновецький, Арбузов, Лєпс. Чимало рейсів в Москву та Донецьк здійснив клієнт з прізвищем Калінін. В часи Януковича людина з таким же прізвищем очолювала Службу Безпеки України. Інший клієнт – Саламатін. Таке ж прізвище і в міністра оборони епохи Януковича.

Чартерні польоти: як працює VIP-бізнес друзів Порошенка_9

Втім, звісно, немає ніякого криміналу в тому, що чартерні польоти в друзів президента могли замовляти ключові фігури режиму Януковича. Бізнес є бізнес, тим більше, вибір клієнтів на цьому ринку не такий вже й великий. Питання в тому, як ці віп-пасажири оплачували свої перельоти. П’ятнадцять мільйонів двісті шістдесят дві тисячі євро. Таку суму, згідно файлу «Авіабаланс», отримала на банківський рахунок Інтрако Менеджмент за авіа перельоти в 2009 — 2011 роках. І хоча послуги авіаперевезень надають одні українські бізнесмени іншим, в тому числі за внутрішні польоти, гроші в Україну навіть не заходять. Вони йдуть з одного офшорного рахунку на інший.

Чартерні польоти: як працює VIP-бізнес друзів Порошенка_11

Понад чотириста тисяч євро офшорна Інтрако отримала від офшорної Nyland Union. Останньою володіють скандальні бізнесмени Василь Хмельницький та Андрій Іванов. 19 тисяч євро отримано від віргінської Macon Assets Limited, яка, як ми раніше з’ясували, пов’язана з одеським мером Геннадієм Трухановим. Понад дев’яносто тисяч євро заплатила за авіаперельоти офшорна Newport Management Limited, яка засвітилася в численних бізнесах братів Суркісів.

Британський журналіст Грехем Стек першим почав досліджувати, як друзі Порошенка продавали чартерні польоти оточенню Януковича.

— Грехеме, хтось з соратників Януковича тобі підтвердив, що вони використовували ці літаки «Бізнес-Ерлайнз» в часи правління Януковича? – питаємо журналіста.

— Так, родина Кацуб мені підтвердила, що вони використовували літаки Порошенка.

— Але власники авіакомпанії завжди можуть сказати, мовляв, чому ми маємо ділити клієнтів на добрих та поганих? Чи варто тоді їх в чомусь звинувачувати? Це ж просто бізнес.

— Так, але це бізнес, дуже тісно пов’язаний з політикою. Це бізнес, який обслуговує супербагатих. А олігархи та топ-посадовці мають чималі корупційні доходи, тому, якщо ти обслуговуєш супербагатих, це не просто бізнес. Це завжди політика.

20-те лютого 2014-го року. В останні дні правління режиму Януковича силовики розстрілюють на вулицях Києва близько ста протестувальників. Щойно стає відомо про масове вбивство, численні представники владної верхівки разом з родинами поспішають покинути столицю. В аеропорту «Київ-Жуляни» один за одним сідають та злітають приватні літаки. Серед літаків, які вивозять регіоналів з Києва є й ті, які фігурують в презентації та внутрішніх документах «Бізнес-Ерлайнз».

Ми отримали відповідь від державного підприємства «Украерорух». Тут інформація про всі повітряні судна, які вилітали та прилітали в аеропорти «Жуляни» та «Бориспіль» з 18-го по 22-те лютого 2014-го року.

Чартерні польоти: як працює VIP-бізнес друзів Порошенка_13

Звіряємо бортові номери літаків, якими користується «Бізнес-Ерлайнз» з отриманими даними «Украероруху». Збіги є. Ось цей літак Cessna XLS з бортовим номером TC-LLL вилетів до з Жулян до Донецька 20-го лютого об 11:30. Потім повернувся, і зробив рейс до Сочі. Наступного дня він знову полетів до Донецька.

Чартерні польоти: як працює VIP-бізнес друзів Порошенка_15

А ця Цессна Соверейн з номером OE-GBY 20 лютого лютого вилетіла до Барселони.

Чартерні польоти: як працює VIP-бізнес друзів Порошенка_17

І ще чотири літаки з флоту «Бізнес-Ерлайнз» літали по кілька разів у ці жахливі дні в Донецьк, Сочі чи Ніццу. Але найбільш примітний борт вилетить з Києва ввечері 22-го лютого, коли підуть перші чутки про втечу Януковича. В час, коли на Майдані прощаються з Небесною Сотнею, Ейрбас з бортовим номером OE-ICE вилітає з української столиці в напрямку російського кордону. Він має люксовий салон і розрахований лише на 19 пасажирів. Цей літак часто можна побачити в аеропорту «Жуляни». Ми його побачили теж.

Чартерні польоти: як працює VIP-бізнес друзів Порошенка_19

Цей розкішний літак Ейрбас 318 Еліт пропонує для чартерних перельотів авіакомпанія друзів президента. Саме цей літак в день втечі екс-президента Януковича злетів в напрямку російського аеропорту Сочі, потім він змінив курс і приземлився в ОАЕ, в аеропорту Дубай. За даними польського видання «Газета Виборча», на борту цього літака перебував не сам Янукович, а його близькі.

Сам літак за даними видання, належить українському мільярдеру, відомому виробнику курятини Юрію Косюку. Хоча формально борт зареєстрований на австрійську фірму «Авкон Джет». Після Майдану і виборів Косюк стане заступником глави Адміністрації Президента Порошенка. На наш запит про володіння літаком, ми не отримали від Юрія Косюка відповіді. Своєрідно прореагував на наше прохання про коментар і Сергій Зайцев.

— Хочемо домовитись про інтерв’ю з паном Зайцевим, а він вам що сказав?

— Ничего – відповідає помічник Зайцева Євген Поповський

— Нічого?

— Нєт…

— Тобто, він промовчав чи подивився на вас із здивуванням? Чи сказав, що не буде говорити чи що?

— Перешол на другую тему. Я ответа не понял, извините, больше подходить не буду.

Сьогодні через війну прямі рейси з України в Росію заборонені. Але спробуємо перевірити наскільки суворо дотримується цієї заборони авіакомпанія друзів президента. На сайті «Бізнес-Ерлайнз» пишуть, що літаки компанії базуються крім Жулян та Відня, ще й у Московському аеропорту Внуково.

Чартерні польоти: як працює VIP-бізнес друзів Порошенка_21

Втім, можливо, ця інформація застаріла, адже сайт вже кілька місяців не оновлюється. Хоча раніше видання «Ліга» повідомило що офшорна Інтрако Менеджмент купувала пальне для своїх літаків в російської компанії «Газпромнєфть». Закупівля відбувалась восени 2014-го, коли вже повним ходом йшла війна на Донбасі. Сергій Зайцев, тоді все спростовував:

«В прессе активно муссировалась тема, что «компания Порошенко» (вообще-то, компания Зайцева) торгует с «Газпромом». Купила 500 тонн или 1000 тонн топлива. Не торгует, а два раза была осуществлена заправка самолета около семи тонн топлива. Этого хватит на 6 — 7 часов полета в зависимости от полезной загрузки и направления ветра.»

Сергій Зайцев в інтерв'ю агентству Interfax-Україна. 18травня 2016 року

Але, чи правду каже друг президента? Що б це перевірити ми замовили витяг з міжнародної митної бази Import Genius. Згідно цих даних, компанія Intraco Management купила в жовтні 2014-го року насправді не сім, а тисячу тон авіаційного пального в дочірньої фірми Газпрому – компанії «Газпромнєфть». Тисяча тон пального, наскільки цього вистачило б літакам фірми Зайцева? Ми запитали це в людини, яка раніше продавала та обслуговувала ці літаки в «Бізнес-Ерлайнз».

Чартерні польоти: як працює VIP-бізнес друзів Порошенка_23

Олександр Павленко – колишній працівник «Бізнес-Ерланз» в коментарі Слідству.Інфо повідомив, що цього пального вистачило одному літаку компанії на два роки, а не на 6 годин, як заявив друг Порошенка. Але навіщо фірмі Сергія Зайцева купувати в Росії так багато авіаційного пального, яке, можливо, ще й досі не використане? Від наших джерел, ми отримали інформацію, що низка українських чартерних авіакомпаній попри заборону продовжує здійснювати польоти в Росію. Клієнти платять непогані гроші, чому б ні?

Як пояснили наші джерела, українські чартерні авіакомпанії обходять заборону на польоти до Росії, організовуючи рейси через Білорусь. Приватний літак вилітає з Києва і сідає в аеропорту міста Гомель, місцеві прикордонники самі приходять до літака і ставлять штамп про перетин кордону Білорусі. Далі літак за рейсом Гомель — Москва вирушає формально не порушуючи заборон. Цю інформацію нам підтвердили в білоруському державному підприємстві «Бєлаеронавігація».

Ми пробуємо замовити чартер на Москву в самій компанії «Бізнес-Ерлайнз». Нам повідомляють, що прямий рейс здійснити можна, але для цього треба дозвіл ФСБ. І радять зробити простіше: пропонують замовити рейс через Білорусь, що обійдеться від 14-ти до 17-ти тисяч доларів за один політ, і лише з двадцяти хвилинною посадкою в Гомелі.

Після цієї інформації Сергій Зайцев так і не погодився на коментар.

Можливо, щоб він та інші друзі президента нарешті почали з нами говорити, нам треба викупити у них кілька чартерних рейсів? А щоб зовсім стати своїм, ще й оплатити ці чартери через офшори. В межах оголошеного президентом курсу на деофшоризацію.

Дмитро Гнап, Слідство.Інфо