Час запасати долари: як позначиться новий закон про валюту на її курсі

ПОЛТАВА
22.05.2018, 08:03

Вже в цьому році в Україні можуть змінитися правила валютного регулювання — для цього Раді залишилося прийняти в цілому закон "Про валюту", який днями депутати ухвалили в першому читанні.

Час запасати долари: як позначиться новий закон про валюту на її курсі_1

Він почне діяти через 6 місяців після прийняття і, на думку експертів фінринку, призведе правила поводження з валютою до європейських норм як для юросіб, так і для фізосіб. У той же час частина фахівців побоюються відтоку валюти з України та девальвації гривні, пише "Сьогодні".

Уже цього року в Україні можуть змінитися правила валютного регулювання – для цього Раді залишилося ухвалити в цілому закон "Про валюту", який днями депутати затвердили в першому читанні. Він почне діяти через 6 місяців після ухвалення і, на думку експертів фінринку, приведе правила поводження з валютою до європейських норм як для юросіб, так і для фізосіб. Водночас частина фахівців побоюються відтоку валюти з України та девальвації гривні.

Якщо закон ухвалять, то при проведенні валютних операцій простим українцям буде дозволено все, що не заборонено законом (наприклад, купівля акцій іноземних компаній, відкриття рахунків в банках інших країн без ліцензії НБУ – зараз кожну операцію дозволяє або забороняє Нацбанк). Тобто їм не потрібно представляти великий пакет документів і чекати кілька тижнів, ризикуючи, що Нацбанк їх не затвердить.

Ще нововведення: закон скасує валютний контроль для угод з купівлі і переведення валюти на суму до 150 тисяч грн в еквіваленті, а також продовжить максимальний термін для розрахунків за операціями експорту та імпорту товарів понад 180 днів. Експортерам не потрібно буде продавати виручку, а купувати валюту можна буде, не прив'язуючись до конкретного експортного контракту.

Важливий момент – як фізособам, так і юрособам не потрібно буде реєструвати в НБУ залучені з-за кордону кредити. І залишається всього два типи ліцензій на операції з валютою: банківська (в тому числі валютна) – для банків і валютна – для небанківських установ (обмінні пункти).

"Ми йдемо до вільного руху капіталу, знімаємо багато обмежень, які сьогодні є неефективними і стримують приплив іноземних інвестицій. Кожен українець зможе перерахувати будь-яку суму за кордон без ліцензії. Закон не зробить негативного впливу на ситуацію на ринку", – упевнений Смолій.

"Закон впорядкував все, що є в доброму десятку нормативних документів, звівши їх в один, – сказав нам президент Украналітцентру Олександр Охріменко. – Але по суті мало що змінилося, регулятор, як і раніше, тримає під контролем валютний ринок. Стало простіше фізособам працювати з інвестиціями за кордоном, але це не приведе до відтоку валюти з країни. 2017-го, коли фізособам було дозволено вивозити без ліцензії до 50 тис. грн, то, за даними НБУ, за рік фізособами інвестовано за кордон всього $3,5 млн, це дуже небагато, до України за цей час надійшло тільки від гастарбайтерів понад $7 млрд".

Стосовно можливості відкриття рахунків в банках і відсутності необхідності декларування коштів, що знаходяться на них за кордоном, то Охріменко каже, що головною проблемою для українців буде довести законність розміщених на цих рахунках грошей, оскільки на Заході жоден з відомих банків не хоче мати справу з "брудними" грошима. У нас цю проблему закон скасовує, тому що за ним при перерахуванні грошей за кордон вже не потрібно вказувати джерело їх появи, а на Заході це потрібно, насамперед для нерезидентів. На думку Охріменка, закон "Про валюту" – більше технічний, тому його повинні ухвалити вже цього року.

У банкірів сумнівів більше. Так, екс-голова "Укргазбанку" Василь Горбаль побоюється, що набуття законом чинності може порушити фінансову стабільність валютного ринку в Україні, бо вона значною мірою тримається на обмеженнях і вимогах Нацбанку. Наприклад, щодо строків повернення валютної виручки (180 днів) для експортерів, які закон передбачає скасувати.

"Для бізнесу це добре, а ось з наповненням бюджету можуть бути складнощі", – сказав Горбаль.

При цьому він не виключив і відтоку валюти після ухвалення закону. Але оскільки Україна взяла на себе зобов'язання привести наші внутрішні закони до євронорм, то, на його думку, владі потрібно працювати над поліпшенням інвестиційного клімату, щоб капітал, як наш, так і зарубіжний, не тікав з України, а прагнув до неї. А фінаналітик Андрій Шевчишин додав, що частина молодих українців, які працюють в сфері фінансів та інвестицій, почне вкладати гроші в цінні папери іноземних компаній, виводячи валюту з України, щоб накопичити собі на пенсію, оскільки у нас накопичувальні пенсрахунки погано захищені від інфляції. А недолік валюти тиснутиме на гривню, девальвуючи її по відношенню до долара.

Фінансисти підтвердили свій прогноз про стабільність курсу гривні в найближчі три місяці. Так, за словами Охріменка, цьому допомагатиме і Нацбанк, якому до осені треба накопичити валюту для виплат за зовнішніми позиками.

"В останні 2 роки влітку курс гривні зміцнюється: не треба витрачати валюту на імпорт газу, зростає продаж експортної виручки аграріями, яким потрібна гривня для підготовки до сівби озимих і збирання врожаю. До середини літа курс буде в коридорі 25,7-26,2 грн/$", – сказав він.

А ось з осені долар знову подорожчає до 28,5-29 грн/$.

Читайте також:
Полтава
Стихійні звалища обабіч траси Решетилівка-Дніпро плюндрують неповторність нашого рідного краю. Громадяни засмічують, влада просто констатує.
06:03
Полтава
Мешканець Великобудищанської громади до останнього подиху боронив рідну землю від загарбників. Тепер чоловік у Небесному Воїнстві України.
вчора, 14:47
Полтава
Полтавським «зеленим ямщикам» слід брати приклад із колег по цеху. Але, коли бажання сприяти перемозі України немає, то воно і не з'явиться.
вчора, 06:02
Полтава
У міській раді склалася типова для всіх органів виконавчої влади ситуація. Так, одним набридло виконувати свої обов'язки, іншим їх мало.
27 березня, 12:18
Полтава
Чоловік рибалив в акваторії Кам'янського водосховища неподалік села Орлик Полтавського району. Тепер доведеться заплатити штраф.
27 березня, 07:00
Полтава
Депутати з чиновниками погодили план щодо усунення назв, які мають російське або совєцьке походження. Виявляється, не все ще декомунізовано.
26 березня, 20:23