Черговий етап протистояння США і Росії: нові санкції і припинення дії ракетного договору

СВІТ
02.08.2019, 06:24
Черговий етап протистояння США і Росії: нові санкції і припинення дії ракетного договору

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп підписав указ, що вводить другий пакет санкцій США проти Росії по справі Скрипалів.

Як повідомляє «Главком», Трамп підписав указ, що стосується процедури виконання положень про введення санкцій щодо країни, яка порушила американський закон про контроль над хімічною і біологічною зброєю і заборону її застосування від 1991 року. Саме він став юридичною підставою для введення проти РФ першого пакету санкцій по справі Скрипалів у кінці серпня 2018 року.

Крім того, сьогодні, 2 серпня, припиняє дію ракетний договір між США і Росією. Раніше припинення дії договору підтвердив радник президента США з нацбезпеки Джон Болтон.

НАТО звинувачує РФ у порушенні ДРСМД через виробництво ракет 9М729 (SSC-8 за класифікацією Альянсу). У грудні США заявили про намір вийти з ДРСМД, а на початку лютого Вашингтон розпочав процедуру виходу з угоди.

Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності був підписаний генсеком ЦК КПРС Михайлом Горбачовим та президентом США Рональдом Рейганом у 1987 році.

У 2014 році США вперше звинуватили Росію в порушенні Договору. Зокрема, Росію викрили у виробництві крилатої ракети 9M729, тактико-технічні характеристики якої порушують ДРСМД.

Восени 2018 року президент США Дональд Трамп знову заявив, що Росія порушує умови ДРСМД, і в цій ситуації його збереження не вигідне Сполученим Штатам. У грудні держсекретар США Майк Помпео висунув ультиматум Росії, зажадавши протягом 60 днів знищити або модифікувати ракету 9М729, що, як стверджують у Вашингтоні, за своїми показниками порушує ДРСМД. 

Читайте також:
Світ
Під час приголомшливого експерименту науковці отримали золото завтовшки з атом. Вони використали старовинну ковальську методику.
06:01
Світ
Нащадки поневоленого московитами у XIX столітті кавказького народу мають нагоду повстати проти окупантів. Чи скористаються вони шансом?
17 квітня, 14:45
Світ
У 16 квітня Парламентська асамблея Ради Європи розгляне питання про прийняття Косово до складу організації.
16 квітня, 11:43
Світ
Ганну Ґутьєррес визнали винною в ненавмисному вбивстві українки Галини Гатчинс у жовтні 2021 року.
16 квітня, 11:28
Світ
Поки адепт культурмарксизму з Арґентини на посаді Папи Римського закликає українців здійняти білий прапор, його підлеглі почали каятися.
14 квітня, 17:21
Світ
Сіоністське лобі на берегах Потомаку знову активізувалося. Військово-релігійний режим аятол напередодні вночі завдав потужного удару.
14 квітня, 15:03