Декларування закінчилося – можна грабувати. Хто стане власником «Кіровгеології»?

ПОЛТАВА
29.10.2016, 13:50
Декларування закінчилося – можна грабувати. Хто стане власником «Кіровгеології»?


На початку липня прокуратура Миколаївської області повідомила про початок кримінального провадження за фактом підроблення документів для отримання дозволу на видобування уранових руд на території Михайлівського та Сафонівського родовищ Казанківського району. Провадження було відкрите проти посадовців ТОВ «Атомні енергетичні системи України», яке в березні отримало від Миколаївської облради спецдозвіл на користування надрами.

Засновниками цього підприємства є Даніїл Бєляєв, Олександр Настенко та Роман Дружбін. Останній є співзасновником низки фірм, які з осені отримали від обласних рад та Держгеонадр кілька дозволів на дослідно-промислову розробку різних корисних копалин. В липні ці ж люди стали власниками маловідомих ТОВ «Укргаздоб» та ТОВ «Нафтогазенергопром», які весною за сумнівними схемами отримали від Держгеонадр спецдозволи на видобуток газу в Харківській області, повідомляє «Наші гроші».

Дружбін – це колишній бізнес-партнер по ТОВ «Центральна нафтогазотранспортна компанія» кримінального авторитета Саші «Браслета». Останній є помічником нардепа з «Народного фронту» Ігоря Котвицького, який у свою чергу є давнім бізнес-соратником та «гаманцем» міністра МВС Арсена Авакова.

У відкритих в Інтернеті джерелах зазначено, що засновниками ТОВ «Центральна нафтогазотранспортна компанія» окрім Дружбіна є Олександр Настенко, Віталій Якименко та Віталій Ткачов.

Олександр Настенко окрім цього є директором та одним зі співзасновників ТОВ «Укргеопошук». Основний вид діяльності «Укргеопошуку» – надання допоміжних послуг у сфері добування нафти й газу.

Декларування закінчилося – можна грабувати. Хто стане власником «Кіровгеології»?_1

Згідно з договором оренди №7473 від 14 липня 2016 року ТОВ «Укргеопошук» в особі директора Настенка та Регіональним відділенням Фонду державного майна України в м. Києві в особі начальника Олександра Кучеренка уклали договір оренди. Він стосується передачі в оренду нерухомого державного майна загальною площею 966, 70 кв. м., що розташоване за адресою м. Київ, вул. Кіквідзе, 8/9, А.

Декларування закінчилося – можна грабувати. Хто стане власником «Кіровгеології»?_3

Це майно (приміщення, загальною площею понад 12500 квадратних метрів, орієнтовною ціною близько 25 мільйонів доларів США) – власність держави, передано в управління казенному підприємству «Кіровгеологія».

Коротка історична довідка

про Казенне підприємство «Кіровгеологія»

Історія існування Казенного підприємства «Кіровгеологія» починається з 3 листопада 1947 року, коли наказом Міністра Геології СРСР № 166 було створено Кіровську територіальну експедицію з цільовим призначенням пошуків та розвідки уранових родовищ в межах України, Білорусі, Молдови та частини областей Російської Федерації.

Після декількох реорганізацій та зміни назв територіальної експедиції, наказом Держкомгеології України від 28 липня 1998 року № 1065 «Про перетворення державних підприємств в Казенні» було створено Казенне підприємства «Кіровгеологія», що є правонаступником Державного геологічного підприємства «Кіровгеологія» та належить до сфери управління Державної служби геології та надр України відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 31 серпня 2011 року № 810-р «Про передачу цілісних майнових комплексів державних підприємств, установ та організацій до сфери управління Державної служби геології та надр» і є підзвітним йому.

І в теперішній час основним завданням підприємства є проведення геологорозвідувальних робіт на уран та іншу стратегічну сировину та радіологічні дослідження. Крім того, з 1990 року в коло його діяльності додатково включені пошук і підготовка до промислового освоєння родовищ золота, рідкісних металів, будівельних матеріалів, облицювального каменю та іншого нерудної сировини, а також пошук алмазів.

Планування роботи, фінансування, контроль, звітність і медичне обслуговування підприємство проводить у відповідності з Постановою Кабінету Міністрів України від 21.12.1992 р. №709-3 «З питань, пов’язаних з геологорозвідувальними роботами на уран, іншу стратегічну сировину та радіоекологічні дослідження».

З метою виконання покладених на підприємство завдань, ним проводиться комплекс геолого-пошукових, геолого-рятувальних, бурових, геофізичних, гірничодобувних, лабораторних, екологічних та інших робіт і досліджень на території Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Вінницької, Миколаївської, Черкаської, Київської, Рівненської і Житомирської областей.

Охоплення території здійснюється відокремленими структурними підрозділами підприємства, що входять в його склад без права юридичної особи, є платниками податків і діють на госпрозрахункових засадах у відповідності з затвердженими положеннями про них. Це, пошуково-зйомочні експедиції № 46 (м. Первомайськ Миколаївської області) та № 60 (м. Бровари Київської області), у склад якої входить Центральна комплексна лабораторія, Управління виробничо-технічного забезпечення (м. Коростишів Житомирської області).

Планування та координація роботи структурних підрозділів здійснюється апаратом управління підприємства.

Здійснювалося... доки ФДМ разом із новоявленими офшорними власниками уранових родовищ не вирішили «приватизувати» приміщення казенного підприємства.

Фонд Держмайна передає в строкове платне користування «Укргеопошуку» 722, 50 кв. м. 3-го поверху адміністративної будівлі та 244,20 кв. м. цокольного приміщення. Орендодавець оцінив 966, 70 кв.м. у Печерському районі Києва в 9,5 млн грн.

Декларування закінчилося – можна грабувати. Хто стане власником «Кіровгеології»?_5

Державна служба геології на надр, до сфери управління якого входить «Кіровгеологія», виявила, що справжня вартість оренди приміщень мала становити не менше 23,2 млн грн, відповідно до оцінки об’єкта оренди від 30.11.2015 року.

Декларування закінчилося – можна грабувати. Хто стане власником «Кіровгеології»?_7

Декларування закінчилося – можна грабувати. Хто стане власником «Кіровгеології»?_9

Натомість Регіональним відділенням ФДМУ в м. Києві укладено договір, де вартість майна становить усього 9,5 млн грн, відповідно до висновку станом на 30.04.2016.

Цей факт свідчить про штучне заниження вартості оренди, що порушує інтереси держави.

Постає питання, що змусило керівництво ФДМ України умисно здешевити вартість оренди приміщень казенного підприємства, внаслідок чого казенне підприємство «Кіровгеологія» недоотримає щонайменше 13,7 млн грн.

По-друге, у передачі цокольного поверху з прохідною в оренду ТОВ «Укргеопошук», вбачається спроба ФДМУ вивести майно казенного підприємства з державної власності. Захопивши прохідну – вхід до приміщень, «Укргеопошук» в особі Настенка отримує контроль над усією будівлею в історичному центрі Києва та майном у ній. Доля колективу та директора «Кіровгеології» В. Нельги за такого розкладу залишається невизначеною. У кращому разі, їх не виженуть на вулицю.

З огляду на це, директор «Кіровгеології» подав факсограму на Фонд держмайна України та Генеральну прокуратуру України з метою зупинити будь-які дії щодо укладання договорів оренди приміщень казенного підприємства, з проханням здійснити заходи щодо розірвання договору оренди між київським ФДМУ та «Укргеопошуком».

Держава вже залишилась без розвіданих родовищ уранових руд. Їх власники вже сховалися в офшорних юрисдикціях.

Грабунок держави продовжується.


Читайте також:
Полтава
Московитським загарбникам ніколи не були раді на українській землі. Ворог цього відверто не розуміє, а тому платить велику криваву ціну.
вчора, 19:15
Полтава
Мешканці другого за населенням міста Полтавщини скаржаться у соціальних мережах на дезінформацію. Влада ж закликала не панікувати.
вчора, 14:56
Полтава
Поліція спільно з природоохоронцями вилучила півтора кілометра браконьєрських сіток у Кременчуцькому районі. Злодіїв не вдалося затримати.
вчора, 08:29
Полтава
Невідомі особи без дозвільної документації здійснили геодезичні й вибухові роботи у ландшафтному парку «Гадяцький». Завдано збитків державі.
18 квітня, 19:14
Полтава
Він написав понад 60 антиукраїнських статей на замовлення московії
18 квітня, 17:11
Полтава
Чиновники та депутати нашого краю здебільшого лишаються осторонь війни. Для них ніби не існує нічого, крім глибини власної кишені з грошвою.
18 квітня, 12:27