«До створення бренду міста може долучитись кожен полтавець» - Роман Неділько

ПОЛТАВА
21.07.2014, 08:16
 «До створення бренду міста може долучитись кожен полтавець» - Роман Неділько

Полтавський дизайнер, режисер і мандрівник Роман Неділько – автор ідеї створити бренд нашого міста. Він розповів Останньому Бастіону, як цей проект може змінити Полтаву та що для цього може зробити кожен полтавець.

- Романе, поясни, будь-ласка, що означають ці слова - «бренд міста»?

Р.Н.: Бренд міста – це його унікальне, впізнаване обличчя. Створити це обличчя допомагають стилістичні деталі на вулицях міста. Незвичайні за дизайном і в той же час якнайбільш зручні для полтавців. Але ці деталі мають бути унікальними, створеними тільки для нашого міста. Щоб гості з інших міст і країн могли побачити таке тільки у Полтаві. Наприклад, зупинки. Вони повинні мати єдину форму та стиль. І це має бути не просто зупинка, а цілий комплекс з графіком маршрутів, з сидіннями, з урнами, з стовпчиками біля бордюру для попередження наїзду на людей. Брендування передбачає продуману інфраструктуру міста. Свій стиль повинні мати лавочки, урни, навіть освітлення Полтави. Не меншої уваги потребує навігація у місті.

- А що не так з навігацією зараз у Полтаві?

Р.Н.: У нас досить важко буває навіть корінним полтавчанам знайти ту чи іншу вулицю. На будинках або відсутні таблички з адресами будинків, або розміщені так незручно, що потрібен тобі будинок не знайти. Знаю з власного досвіду, що часто на такі пошуки доводиться витрачати багато часу. Це питання зовсім непродумане. А можна зробити так, щоб люди не питали у багатьох перехожих, як знайти ту вилицю чи будинок, а бачили вказівники.

- Що конкретно для полтавців дасть брендування міста, чим він їм буде корисний у повсякденному житті?

Р.Н.: Людям буде комфортно жити у цьому місті. Це не лише зручне середовище для них. Це також естетичне задоволення від вигляду міста, його стилістичних деталей. У цьому я також бачу турботу про майбутнє покоління - дітей. У такому місті мають виростати тільки культурні люди, які здатні відповідально відноситися до середовища, у якому вони живуть. І, без сумніву, місто з власним брендом завжди приваблює туристів. Вони їдуть туди, де зможуть побачити щось унікальне та незвичайне, але при цьому буде комфорт.

- Ідея брендування міста – нова для України чи вже є регіони з таким досвідом?

Р.Н.: Створення власного бренду є практикою багатьох міст у світі. Не нова вона й для України. Львів та Івано-Франківськ – міста-флагмани у цій справі. І вони дуже швидко розвиваються, крокують у цьому напрямку. Щодня їхнє обличчя змінюється. Щодня з’являється щось нове та цікаве. Особливою відмінністю є те, що навіть найменше кафе, яке відкривається, наприклад, у центрі Львова, має свою історію. Брендування міста – це нормальна європейська практика і ми маємо це робити у своєму місті та країні, бо ми тут живемо, бо це необхідно для нас самих і наших дітей.

- Ідея зайнятися таким проектом з’явилася нещодавно?

Р.Н.: Ще три роки тому з другом ми почали шукати матеріал, вивчати досвід інших міст, багато іншої інформації на цю тему. Ми написали проект з брендування міста. Віднесли в мерію. Там він блукав з кабінету в кабінет. Інтерес був у багатьох, але так ніхто й не взявся за його просування та реалізацію. Врешті-решт проект загубився десь у чиновницьких кабінетах нашої мерії.

Гадаю, три роки тому нічого не вийшло ще й тому, що люди не були готові до таких змін. А зараз наше суспільство пережило Революцію Гідності й переформатувалося. Я подумав, що саме час починати роботу над цим проектом. Я написав про свою ідею брендування Полтави в соціальній мережі, щоб подивитися на реакцію людей. І відразу з’явився зворотній зв’язок, люди відгукуються. Звернулася група молодих полтавських архітекторів щодо співпраці. Люди хочуть долучитися до цього проекту на різних засадах.

- Як ви збираєтеся втілювати проект у життя?

Р.Н.: Розуміємо, що проект важкий для реалізації. Це в першу чергу тому, що його потрібно робити не чиновникам, а звичайним полтавцям. Чиновники цього ніколи не зроблять, загубляться у бюрократичних коридорах.

Зрозуміло, що для створення бренду Полтави потрібен час. Зараз ми ставимо собі завдання дослідити, яким хочуть бачити полтавці своє місто, що б їм хотілося змінити, прибрати чи додати. Без такого підготовчого процесу не можна починати справу.

Знаю, що проект не втілити у життя без фінансування. Але в бюджеті інших міст також немає на це коштів, ініціативні групи самі знаходять їх за допомогою інвесторів, різних фондів, грантів. А мер їм просто не заважає.

Зараз я закликаю усіх полтавців підключатися до проекту. Для цього кожен може подивитися навколо і вияснити, що йому не подобається у його під’їзді, дворі, на вулиці. І як це можна змінити. Перефарбувати облущені двері під’їзду чи взяти до рук молоток і відремонтувати чи зробити нову лавочку в дворі. В інших, «брендованих» містах, люди не чекають, поки мер це зробить за них, а створюють місто своєї мрії власними руками.

Аліна Бондар

"Останній Бастіон"


Читайте також:
Полтава
Полтавським «зеленим ямщикам» слід брати приклад із колег по цеху. Але, коли бажання сприяти перемозі України немає, то воно і не з'явиться.
06:02
Полтава
У міській раді склалася типова для всіх органів виконавчої влади ситуація. Так, одним набридло виконувати свої обов'язки, іншим їх мало.
вчора, 12:18
Полтава
Чоловік рибалив в акваторії Кам'янського водосховища неподалік села Орлик Полтавського району. Тепер доведеться заплатити штраф.
вчора, 07:00
Полтава
Депутати з чиновниками погодили план щодо усунення назв, які мають російське або совєцьке походження. Виявляється, не все ще декомунізовано.
26 березня, 20:23
Полтава
Нерестова заборона в області діятиме до кінця весни. Це дозволяє природоохоронцям кількісно відновлювати наявність прісних біоресурсів.
26 березня, 14:45
Полтава
Чиновникам і депутатам немає часу вкладатися в українську перемогу, адже посилено набивають кишені. Підтримка воїнів — на громадянах.
26 березня, 07:09