Донецька та Луганська область на межі санітарно-епідеміологічної катастрофи

УКРАЇНА
15.07.2014, 10:49
Донецька та Луганська область на межі санітарно-епідеміологічної катастрофи

Водоканали Донецької та Луганської областей перебувають на порозі техногенної та санітарної катастроф і потребують негайної допомоги держави.

Про це повідомили в Українській Асоціації підприємств водопровідно-каналізаційного господарства «Укрводоканалекологія».

«В областях, де зараз ведеться антитерористична операція, ситуація з водопостачанням та водовідведенням доволі напружена. Через відсутність енергопостачання багато населених пунктів взагалі залишилися без води», - зазначили у відомстві.

За словами прес-служби організації, існує ще й ризик виникнення епідемзахворювань. Адже мешканці Донеччини та Луганщини здебільшого споживають воду з поверхневих джерел, яка потребує суттєвого знезараження. Маршрути ж доставки хлору та гіпохлориду пролягають через місця бойових дій. Наразі вони закриті.

Також мародери, користуючись протистоянням, крадуть кабельні лінії та окремі ділянки труб. Саме тому на водопровідних та каналізаційних мережах виникають аварійні ситуації. Водоканалівці не можуть усунути неполадки через бойові дії.

В асоціації стверджують, якщо проблеми, корті виникли, не почати розв’язувати зараз, то Луганщина та Донеччина можуть залишитися без водопостачання та водовідведення. Серед заходів, які пропонують – визнати ситуацію надзвичайною, а відповідно, дати можливість водоканалам зони АТО залучити кошти з резервного фонду державного бюджету для швидкого відновлення роботи систем водопостачання та водовідведення у цих регіонах.