Екологічно небезпечна «Супер-автомийка»

ПОЛТАВА
25.04.2018, 13:12
Екологічно небезпечна «Супер-автомийка»

Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять.

У післямайданівські роки в Україні були призупинені будь-які перевірки господарської діяльності підприємств, наслідком чого стало зростання випадків безвідповідального ставлення їх керівників до навколишнього середовища та екології.

Статистичні дані навести важко, але пересічний полтавець вочевидь все бачить на власні очі, розуміє і робить висновки самотужки − на що перетворюється місто. Не будемо жбурляти каміння у бік міської влади та робити розголос навколо існуючих, усім відомих міських проблем. Очевидно одне – ми, свідомі (?) громадяни міста, не дбаємо про чистоту та екологічну безпеку рідної Полтави.

Останній Бастіон звернувся до комунального підприємства «Полтававодоканал» з інформаційним запитом про діяльність приватного підприємства ТОВ «Дилерська Компанія «Автосервіс-Альянс», яке надає свої послуги в Полтаві за адресою: вул. Харківське шосе, 29 щодо належного виконання рішення № 158 полтавського міськвиконкому від 18.08.2016 р., а саме: «Правила приймання стічних вод підприємств у систему каналізації м. Полтава».

Чому зацікавились діяльністю саме цього підприємства? Відповідь – на поверхні. ТОВ «Дилерська Компанія «Автосервіс-Альянс» надає свої послуги від торгівлі та обслуговування автомобілів до діяльності закладів харчування і розважального дитячого комплексу, що невід’ємно пов’язано із використанням води.

Так, під час перевірки (проводилась 10 серпня 2017 року) та лабораторного дослідження якості стічних вод, які потрапляють до міської каналізаційної системи від господарської діяльності ТОВ «Дилерська Компанія «Автосервіс-Альянс», було зафіксоване перевищення гранично допустимих концентрацій ГДК (по СПАР – синтетичні поверхнево активні речовини). Підприємству був виставлений рахунок на суму понад 28 тисяч гривень за понаднормативне забруднення стічних вод, який був повністю сплачений. Мабуть, розумний господар та небайдужий до екологічних проблем громадянин після сплаченої чималої суми штрафу встановив би допоміжні очисні комунікації… Та вже наступна перевірка у квітні цього року знову зафіксувала ті ж самі порушення.

У відповідності з Договором між КП «Полтававодоканал» та ТОВ «Дилерська Компанія «Автосервіс-Альянс» комунальне підприємство має право «здійснювати контроль за одержанням послуг шляхом проведення обстеження технічного стану систем водопостачання та водовідведення Абонента, та вимагати у Абонента виконання своїх спрямованих на поліпшення якості обліку води, технічного стану мереж».

Наслідком стала фіксація діяльності автомобільної мийки «Супер-автомийка», яка не була включена до переліку об’єктів водокористування. Окремо виявлений та зафіксований факт невідповідності схеми водовідведення паспорту водного господарства.

За результатом даного обстеження ТОВ «Дилерська Компанія «Автосервіс-Альянс» було висунуто вимогу щодо внесення змін до технічної документації та Договору. КП «Полтававодоканал» не володіє інформацією, яка стосується ефективності роботи локальних очисних комунікацій, що розміщені біля «Супер-автомийки», не встановлено також, що саме є надмірним забруднювачем.

Прикро те, що керівництво сучасного підприємства свідомо йде на зменшення фінансових витрат, які пов’язані з належною роботою очисних комунікацій. Байдужість до навколишнього середовища – це байдужість до майбутнього своїх дітей. Жага до збільшення фінансових статків змушує закривати очі на свідоме скоєння екологічного правопорушення. Мабуть, не скоро ми прийдемо до європейської свідомості щодо охорони навколишнього середовища та ощадливого використання природних ресурсів.

Олег Підгорний

Читайте також:
Полтава
Мешканець Великобудищанської громади до останнього подиху боронив рідну землю від загарбників. Тепер чоловік у Небесному Воїнстві України.
14:47
Полтава
Полтавським «зеленим ямщикам» слід брати приклад із колег по цеху. Але, коли бажання сприяти перемозі України немає, то воно і не з'явиться.
06:02
Полтава
У міській раді склалася типова для всіх органів виконавчої влади ситуація. Так, одним набридло виконувати свої обов'язки, іншим їх мало.
вчора, 12:18
Полтава
Чоловік рибалив в акваторії Кам'янського водосховища неподалік села Орлик Полтавського району. Тепер доведеться заплатити штраф.
вчора, 07:00
Полтава
Депутати з чиновниками погодили план щодо усунення назв, які мають російське або совєцьке походження. Виявляється, не все ще декомунізовано.
26 березня, 20:23
Полтава
Нерестова заборона в області діятиме до кінця весни. Це дозволяє природоохоронцям кількісно відновлювати наявність прісних біоресурсів.
26 березня, 14:45