Експерти криткують помилки у заявах Росії щодо Сирії

СВІТ
03.11.2015, 07:11
Експерти криткують помилки у заявах Росії щодо Сирії

Експертно-журналістські групи Bellingcat і Conflict Intelligence Team поставили під сумнів твердження російських військових про непричетність до руйнування мечеті в сирійській провінції Ідліб.

В інтернеті 1 жовтня з'явилися фото і відео з повідомленнями про руйнування мечеті Омар ібн Аль-Хаттаб на півночі міста Джиср еш-Шугур.

Як стверджують місцеві антиурядові активісти, мечеть пошкоджена після російського авіаудару.

У той же день представник міноборони Росії генерал-майор Ігор Конашенков підтвердив присутність у цьому районі російської авіації, заявивши, що "літаки СУ-24М повністю знищили командний пункт бойовиків на північній околиці Джиср-еш-Шугур в провінції Ідліб". Про мечеть на брифінгу не згадувалося.

У наступні дні міноборони також відзвітувало про авіаналіт на позиції ісламістів в районі міста Джиср-еш-Шугур. Про знищення цілей в місті у результаті спільних дій сирійської і російської авіації повідомили по національному телебаченню і представники міноборони Сирії.

На звинувачення у руйнуванні мечеті, опубліковані низкою західних видань, міністерство оборони Росії відреагувало лише 30 жовтня. Ця інформація абсолютно не відповідає дійсності, заявив начальник Головного оперативного управління генштабу ЗС РФ генерал-полковник Андрій Картаполов.

Експерти криткують помилки у заявах Росії щодо Сирії_1
На мапі, представленій російськими військовими, відзначена мечеть на північному заході міста

"Сьогодні ми вам показуємо реальну картину, використовуючи дані об'єктивного контролю. На екрані представлені аерофотознімки цієї самої мечеті, зроблені нашою авіацією вчора, 29 жовтня. На фотографіях чітко видно, що мечеть не має ніяких пошкоджень", - показав генерал фотознімок, зроблений 29 жовтня 2015 року.

Всі "так звані викриття", опубліковані низкою західних видань, - "звичайна фальшивка, яка не має під собою ніякої фактичної основи", констатував Андрій Картаполов.

Але, як з'ясували журналісти Bellingcat і Conflict Intelligence Team, російські військові вказали на мапі зовсім не ту мечеть.

Погана розвідка?

Першою вказівкою на те, що авіаудару піддалася інша мечеть, стало назва, яку використовують місцеві активісти. У повідомленнях в соціальних мережах, що стосуються пошкодження мечеті, активісти говорять про "Мечеть Омар ібн Аль Хаттаб", але не "Мечеть Аль Фарук Омар ібн Аль Хаттаб", як її називає міноборони Росії, йдеться в дослідженні.

Шляхом порівняння зроблених у різний час фотографій і прив'язки об'єктів до карт місцевості журналісти роблять висновок, що авіаудар завбали по мечеті Омар ібн Аль Хаттаб на півночі міста Джиср еш-Шугур, а не Аль-Фарука на північному заході.

Експерти криткують помилки у заявах Росії щодо Сирії_3
Дослідники стверджують, що міноборони РФ показало не на ту мечеть

"Очевидно, що заяви, зроблені міноборони Російської Федерації 30 жовтня, не відповідають дійсності. Неможливо встановити, чи є причиною цього погана розвідка або навмисна спроба ввести громадськість в оману", - резюмують автори дослідження.

Разом з тим переконливої відповіді на питання, що стало причиною руйнування мечеті Омар ібн Аль Хаттаб, як і раніше, немає, оскільки місто бомбила не тільки російська, але і сирійська авіація.

Міноборони Росії поки не коментувало результати нового журналістського розслідування.

Інформаційна група Conflict Intelligence Team, заснована російським громадським активістом Русланом Левієвим, 27 жовтня опублікувала матеріал про смерть російського військовослужбовця, що проходив службу за контрактом на території авіабази "Хмеймім" у Сирії, де базується російська авіація. Міноборони в той же день підтвердило цю інформацію.

Росія завдає авіаудари по об'єктах в Сирії з кінця вересня. У Москві заявляють, що бомблять тільки позиції джихадистів "Ісламської держави" і деяких інших ісламістських угруповань.

На Заході ж стверджують, що значна частина ударів звдається по бійцях поміркованої сирійської опозиції, а справжня мета російської кампанії - збереження режиму чинного президента Сирії Башара Асада.

Москва ці звинувачення відкидає.

Відділ моніторингу,

Останній Бастіон

Читайте також:
Світ
Пхеньян допомагає Москві коїти геноцид українців, надаючи різне озброєння. Своєю чергою, Сеул готовий надавати все необхідне Києву.
27 березня, 19:45
Світ
Там чудово розуміють загрози, які несуть дрони для класичної армії вчорашнього дня.
27 березня, 17:56
Світ
Юдеї та мусульмани мають у своїх релігіях дивну звичку вбивати червоне теля. Все для того, щоби умилостивити Господа, але не тільки...
26 березня, 12:27
Світ
Третю добу поспіль тривають запеклі бої за медичний комплекс Аш-Шифа. Командування ЦАХАЛ вперто вірить, що знищує терористів ХАМАС.
25 березня, 19:13
Світ
«ЗА» проголосувало 14 членів Ради безпеки із 15, США – утрималися.
25 березня, 18:07