«Facebook», «Google» і «Twitter» стежать за вами. Що робити?

СВІТ
09.07.2017, 08:20
«Facebook», «Google» і «Twitter» стежать за вами. Що робити?

Інтернет-сервіси збирають про вас всю інформацію, яку тільки можуть. Технологічні гіганти намагаються зрозуміти, яку рекламу вам показувати, – а для цього потрібно знати, що вам подобається або що ви шукаєте в мережі. Напевно ви помічали, що після того, як ви пошукали, наприклад, плащ, вам починають всюди показувати банери з плащами. Багатьом така ситуація не подобається. І хоча повністю заборонити збирати інформацію про себе не вдасться (для цього довелося б в принципі відмовитися від сервісів), можна постаратися зменшити обсяг переданих даних, або хоча б заборонити їх використовувати.

Вся інструкція коротко

Вимкніть персоналізовану рекламу в «Фейсбуці» і «Твіттері». Розберіться з «Гуглом». Встановіть розширення «Ghostery» або «Disconnect».

Що робити з «Фейсбук»

Для початку можна подивитися, яку інформацію «Фейсбук» використовує, щоб показувати вам рекламу. За цим посиланням ви побачите, що, на думку соціальній мережі, вас цікавить. Там можуть виявитися видання, які ви читаєте, або місця, які ви ніколи не відвідували (скажімо, «Фейсбук» вважає, що мене цікавить провінція Ентре-Ріос в Аргентині, хоча я про неї ніколи не чув). Крім того, сервіс показує інформацію про рекламодавців, на чию рекламу ви натискали. Всі ці відомості сервіс використовує, щоб показувати вам банери, на які ви клацнете з більшою ймовірністю.

Щоб заборонити «Фейсбуку» використовувати зібрану про вас інформацію, потрібно зайти в налаштування «Реклама на Facebook» і встановити всі перемикачі в позиції «ні», «ні», «ніхто».

«Facebook», «Google» і «Twitter» стежать за вами. Що робити?_1

Що робити з «Твіттером»

«Твіттер» робить із вами так само, як «Фейсбук». У налаштуваннях можна дізнатися, скільки рекламодавців цікавляться вами. Щоб потрапити в цей розділ, потрібно клікнути по своєму юзерпіку в правому верхньому куті, потім: «Налагодження та безпека» → «Ваші дані в «Твіттері»». І дійти до пункту «Цільові аудиторії».

Щоб заборонити «Твіттеру» показувати вам персоналізовану рекламу (це максимум, що можна зробити; інформацію про вас все одно будуть збирати), потрібно відключити всі галочки в меню «Персоналізація і дані».

«Facebook», «Google» і «Twitter» стежать за вами. Що робити?_3

Що робити з «Гуглом»

«Гугл» знає, які сайти ви відвідували, які відео дивилися на «Ютьюб», стежить за вашими уподобаннями в рекламі та, навіть, запам'ятовує історію голосового пошуку. За цим посиланням доступна докладна інструкція, як від усього цього захиститися.

Як зменшити кількість зібраних даних про вас в принципі

Для початку слід усвідомити, скільки всього про вас знає браузер (він віддає ці відомості іншим сайтам). Ваше розташування, який у вас комп'ютер, яка операційна система, в яких соціальних мережах ви зареєстровані. Просто зайдіть на цю сторінку і перегорніть вниз.

Щоб обмежити кількість інформації, що збирається, потрібно встановити розширення, яке забороняє браузеру підключатися до всіляких лічильників і трекерів. Для цього можна використовувати «Ghostery» або «Disconnect». Вони працюють приблизно однаково, тільки в «Ghostery» спочатку потрібно вибрати, що ви хочете блокувати; в «Disconnect» нічого вибирати не потрібно. Майже напевно ці розширення блокуватимуть рекламу; пам'ятайте, що інтернет-ЗМІ живуть за рахунок реклами.

Установка цих додатків дозволить позбутися від того, що за вами спостерігають трекери (включаючи «Фейсбук»), але не браузер. Щоб заборонити браузеру отримувати перераховану вище інформацію, доведеться включити найжорсткіший режим блокування в розширеннях начебто «uBlock Origin» (для «Google Chrome») або «No Script» (для «Mozilla Firefox»). Після цього, правда, у вас перестануть працювати багато сайтів, наприклад, «Ютьюб».

Віктор Карпенко

Читайте також:
Світ
Бідна острівна азійська держава, де при владі знаходяться вкрай ліві політики, визначилися з курсом. Усе, як заповідали московські товариші.
14:54
Світ
Поліція з кийками розганяє акцію в Техаському університеті в Остіні.
10:32
Світ
Між США та Ізраїлем загострюється політична криза. Представники Демократичної партії (партії влади) тиснуть на режим у Тель-Авіві.
08:21
Світ
Довгий час фінляндці вірили, що зможуть утихомирити свого східного сусіда. Тепер Москва — знову ворог №1, як було раніше в історії...
06:01
Світ
Мусульманська громада традиційно вважається доволі закритим середовищем. Однак у закладах освіти Німеччини стан справ зовсім інший.
вчора, 12:37
Світ
Йдеться не лише про Польщу, а й про інші країни Заходу.
вчора, 09:40