Фейкові invalid у кріслах Полтавської ОДА та інших держустанов

ПОЛТАВА
25.07.2016, 07:56
Фейкові invalid у кріслах Полтавської ОДА та інших держустанов

Два тижні тому ми обіцяли висвітлити тему чиновників, які привласнюють гроші на чужій біді, оформивши фейкові довідки про інвалідність.

Журналістське розслідування дало відповіді на питання, чому державні кошти не доходять до людей із обмеженими можливостями, а в Полтавській області умовчують, що кожного року вмирає кількість населення, яка перевищує Чорнухинський район.

Фейкові invalid

Фейкові invalid у кріслах Полтавської ОДА та інших держустанов_1

Валерій Головко, голова Полтавської ОДА – має довідку інваліда ІІ групи через порушення ЦНС. Надбав її собі після ДТП у 1992 році. Фейкові документи Головкові зробила лікар-гастроентеролог 4 міської лікарні. За законом вона не могла ставити діагноз замість невролога. Однак нюанси утрусив головлікар 4 міської лікарні Леонід Кураєдов.

Справка Головкові дісталася в обмін на домовленість не чіпати «лікарняні каси» та утримання Кураєдова на посаді.

«Лікарняні каси» тоді добре живили і самого Кураєдова, і людей вище за рангом (Віктора Лисака). Джерелом прибутку «кас» були нібито добровільні внески пацієнтів та щомісячні обов’язкові (так звані членські) платежі.

Місцеві ЗМІ вже робили розслідування, яке довело, що з кожних 5 грн, відданих пацієнтом у «благодійну касу», на ліки та утримання самого хворого в лікарні залишалося в кращому випадку 1-2 грн.

Також без «благодійності» в кишеню Кураєдова-Лисака, хворим відмовляли в наданні медичних послуг.

– Без фіксованого благодійного внеску пацієнтам відмовляють у потрібній процедурі за направленням лікаря. Так співпало, що якраз на минулому тижні я здавала кров на цукор у 1-ій міській лікарні. Так от, безкоштовного талончика мені не дісталося, довелося платити 5 грн. за аналіз. Коли я хотіла відмовитися, мене ввічливо «послала» санітарка лікарні, яка виконує роботу менеджера «благодійного фонду» на момент відпустки. Мені сказали: приходьте у п’ятницю, понеділок чи в середу раніше – можливо, вам дістанеться талончик. Ладно, думаю, отримаю папірець «на пам'ять» про свій благодійний внесок невідомо кому. Але найцікавіше, що видана мені жовта квитанція №053208 – без дати і без моїх ПІП – мені не залишилася: медсестра без цього папірця не взяла б у мене кров, – написала публіцистка Анна Довгошей на одному з інтернет-видань у 2013 році.

До речі, згідно з приписаним діагнозом, Валерій Головко потребує сторонньої допомоги, зокрема, під час пересування.

Відповідно до Інструкції про встановлення груп інвалідності, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07.04.2004 року і зареєстрованої у Міністерстві юстиції України, підставою для встановлення ІІ групи інвалідності є стійкі, вираженої важкості функціональні порушення в організмі, зумовлені захворюванням, травмою або вродженим дефектом, що призводять до значного обмеження життєдіяльності людини (при збереженій здатності до самообслуговування) та не викликають потреби в постійному сторонньому нагляді, догляді чи допомозі.

За «інвалідність» посадовець отримує щомісяця додаткові 7 тис. грн. до свого і без того солідного статку. Та копійка гривню береже, а гроші, як-то кажуть, не пахнуть.

Фейкові invalid у кріслах Полтавської ОДА та інших держустанов_3

Олег Пругло, заступник голови Полтавської ОДА – інвалід ІІ групи безстроково. Інвалідність отримав під час виконання обов’язків військової служби. Такі собі бойові заслуги радянської армії.

Фейкові invalid у кріслах Полтавської ОДА та інших держустанов_5

Ганна Борисівна Селькіна – старий і незмінний головлікар 1 міської клінічної лікарні. У червні цього року отримала ІІ групу інвалідності з усіма бонусами на подарунок до свого 55 річчя. 

Селькіна широко відома в своїх колах як мати-жалібниця. За фінансову винагороду надає притулок (простими словами, переховує) у стаціонарному відділенні лікарні і хворих, і здорових, і корупціонерів, і злодіїв (особливо, останні дві категорії).

Чого вартий тільки родинний приклад. Щоб уникнути звільнення з прокуратури син Ганни Борисівни прокурор Селькін ліг у 1 міську клінічну лікарню «підлікуватися».

Фейкові invalid у кріслах Полтавської ОДА та інших держустанов_7

Віктор Лисак – фейковий ліквідатор ЧАЕС 1986 року. За 6 років зробив собі довідку інваліда. Запалення вуха після перенесеного ОРВІ в 1992 році Лисак пов’язав із наслідками аварії. Лікував Лисака його однокурсник-ЛОР Подовжний. Через експертну раду при «Управлінні охорони здоров’я» Лисакові був приписаний діагноз – туговухість. Його поставив лікар Пелипейко за посаду головлікаря стоматполіклініки. Невдовзі після цього Лисак прибрав Пелипейка з посади та дав зайти в крісло Петру Скрипнику.

Скрипник на робочому місці прижився й напрочуд добре підгодовував свого покровителя. 

Також Лисак віддав Скрпнику 16 соток землі в історичному центрі Полтави за адресою вул. Короленка, 26, що належала тубдиспансеру. Скрипник побудував на них розкішний маєток. Вартість комунальної землі Полтавського протитуберкульозного диспансеру обійшлася Петрові Скрипнику аж у 4 тис. грн.

Детальніше про це в наступному репортажі.

Наперед зазначимо, що це далеко не повний список фейкових invalid з-поміж полтавських посадовців. Наразі готується ІІ частина журналістського розслідування з цієї теми.

Та навіть неповний список представників медичної мафії дає вичерпну відповідь на питання, чому хворі на діабет купують інсулін за свої гроші, чому безкоштовна медицина не така вже «безкоштовна», а державні кошти, спрямовані на покращення медичного обслуговування, не доходять до лікарень і пацієнтів.

Підсумком викладеного є факт, який заборонено оприлюднювати МОЗу та Держкомстату: Україна посідає 2 місце у світі за смертністю.

Щорічно на Полтавщині кількість населення зменшується понад на 20 тис. осіб. Для порівняння, населення Чорнухинського району Полтавської області – 12 тис. 

Читайте також:
Полтава
Мешканець Великобудищанської громади до останнього подиху боронив рідну землю від загарбників. Тепер чоловік у Небесному Воїнстві України.
14:47
Полтава
Полтавським «зеленим ямщикам» слід брати приклад із колег по цеху. Але, коли бажання сприяти перемозі України немає, то воно і не з'явиться.
06:02
Полтава
У міській раді склалася типова для всіх органів виконавчої влади ситуація. Так, одним набридло виконувати свої обов'язки, іншим їх мало.
вчора, 12:18
Полтава
Чоловік рибалив в акваторії Кам'янського водосховища неподалік села Орлик Полтавського району. Тепер доведеться заплатити штраф.
вчора, 07:00
Полтава
Депутати з чиновниками погодили план щодо усунення назв, які мають російське або совєцьке походження. Виявляється, не все ще декомунізовано.
26 березня, 20:23
Полтава
Нерестова заборона в області діятиме до кінця весни. Це дозволяє природоохоронцям кількісно відновлювати наявність прісних біоресурсів.
26 березня, 14:45