Генпрокурор заявив, що у директора НАБУ "великі проблеми".

УКРАЇНА
04.12.2017, 11:57
Генпрокурор заявив, що у директора НАБУ "великі проблеми".

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що проведення Національним антикорупційним бюро спільних операцій з Федеральним бюро розслідувань США в Україні є незаконним.

"Директор НАБУ Артем Ситник... сказав, що це була спільна операція НАБУ і ФБР. Якщо він це заявив, то виникає взагалі питання: А хто дозволив операцію іноземної спецслужби на території України? Спільна операція... є незаконною без відповідних процедур", - сказав Луценко в ефірі телеканалу "1+1" в неділю ввечері, 3 грудня.

Генпрокурор додав, що йому невідомі випадки офіційного запрошення ФБР до співпраці з українськими правоохоронцями, крім розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета.

"Я розумію бажання Ситника прикрити свої величезні проблеми, але прикривати їх іноземними партнерами...", - обурився Луценко.

Напередодні директор НАБУ Артем Ситник заявив, що СБУ і ГПУ зірвали спільну операцію НАБУ і ФБР з виявлення корупції в Державній міграційній службі. Він також нагадав, що резонансна "бурштинове справа" також було спільною розробкою НАБУ і ФБР.

Нагадаємо, що 29 листопада Державна міграційна служба повідомила про те, що СБУ затримала агента НАБУ при спробі підкупу заступника голови ДМС Діни Пімахової. У відомстві уточнили, що син колишнього депутата від "Партії регіонів" Юрія Боярського пропонував посадовій особі 15 тисяч доларів нібито за легалізацію іноземців в Україні.

Як повідомляло DT.UA, НАБУ більше півроку документувало діяльність Пімахової, яка перебувала в оперативній розробці того ж підрозділу детективів, що вів слідство стосовно народного депутата Борислава Розенблата – фігуранта резонансної "бурштинової справи".

Пізніше в НАБУ заявили про те, що Генеральна прокуратура і Служба безпеки незаконно втрутилися та зірвали спецоперацію бюро, спрямовану на виявлення учасників організованого злочинного угруповання у Державній міграційній службі.

У свою чергу генпрокурор Юрій Луценко заявив, що вважає звинувачення на адресу детектива НАБУ цілком обгрунтованим.

Пізніше НАБУ опублікувало фрагменти розсекречених аудіо- і відеоматеріалів, отриманих під час проведення негласних слідчих дій у рамках спецоперації, які доводять, що чиновниця ДМС дійсно могла бути причетною до корупційних схем.

ГПУ, в свою чергу, оприлюднила інформацію про ряд співробітників НАБУ, в тому числі, розсекретила агентів, які працювали під прикриттям.