Гречка по-полтавськи від "Совісті України"

ПОЛТАВА
27.08.2018, 03:59

Гречка по-полтавськи від

Промерська партія "Совість України" здійснює активну діяльність у Полтаві: організовує святкування Дня молоді та Івана Купала, вручає подарунки першокласникам напередодні Дня знань, розігрує між полтавцями велосипеди та планшети.

При цьому партія не отримала за 2017 рік жодної гривні. "Совість України" не підтримують фінансово ні виборці, ні самі партійці,- роблять висновки аналітики громадського руху «Чесно».

Якщо вірити інформації на рекламних плакатах, за останні кілька років полтавці отримали від "Совісті України" плеєри, планшети, смартфони, мангали, велосипеди, велобайки, спорядження для туризму і відпочинку. Це непрямий підкуп виборців.

Гречка по-полтавськи від

У анонсах, які розміщують на сайті міськради, зазвичай вказують, що святкування проходять під патронатом міського голови Олександра Мамая — одного з лідерів "Совісті України". У рекламних же статтях в ІВ "Полтавщина" зазначено, що свята організовує саме політична партія.

Гречка по-полтавськи від

До Дня молоді у місті організовують концерти на стадіоні "Ворскла" за участю зірок української естради. Вхід на концерт — безкоштовний, але за запрошеннями. Отримати їх потрібно в офісі громадської організації "Совість України". Для цього потрібно продемонструвати документи та залишити особисті дані. До речі, адреса, за якою можна отримати запрошення, збігається з місцем реєстрації обласної організації ПП "Совість України".

Гречка по-полтавськи від

Це типова історія, коли політики пропонують виборцям певні привілеї (квитки на концерти чи подарунки), а натомість збирають персональні дані, які потім можна використати для агітації. Депутат Київради від "Солідарності" Владислав Турець, наприклад, катає своїх виборців на кораблику. У його приймальні роздають запрошення на безкоштовну прогулянку на теплоході по Дніпру.

Свято першокласників зазвичай триває у Полтаві кілька днів. Для маленьких полтавців, які мають іти до школи, влаштовують виставу за мотивами мультфільму "Маша і ведмідь" та вручають їм м’які іграшки й рюкзаки чи канцтовари. Усе це — у фірмових пакетах "Совісті України".

Гречка по-полтавськи від

Фінансуються подарунки з місцевого бюджету. Про це особисто заявляв і Олександр Мамай. У 2017 році на придбання шкільних наборів для 3300 полтавських першокласників було витрачено 680 тисяч гривень. Тобто фактично полтавці як платники податків з власної кишені оплатили рекламу політичної партії на святі.

В Україні це типова практика, коли партія мера піариться за бюджетні кошти. Подібні зловживання рух ЧЕСНО виявив в Ірпені. Під час перевиборів до Коцюбинської селищної ради команда "Нових обличь", яка балотувалася, проводила ремонтні роботи із використанням партійної символіки. А виявилося, що частину робіт виконували за бюджетний кошт. При цьому на рахунках партії грошей не було, як і в "Совісті України".

"Совість України" також фігурувала у провадженні за фактом порушення авторських прав. У 2015 році полтавець Максим Бондаревський звернувся до суду з позовом проти обласного осередку "Совісті України". Чоловік зазначав, що осередок без дозволу використав фрагменти його авторського відеоролика "[Spring] Poltava in UltraHD Phantom 2 & GoPro 4 Black Edition 4k", який він у травні 2015 року розмістив на YouTube під псевдонімом Max Bond. На підтвердження свого авторства Бондаревський додав до матеріалів справи вихідні файли, отримані під час зйомок, на основі яких було створено відео.

"Совість України", порушивши умови користування YouTube, використала фрагменти відео для виготовлення рекламного ролика партії та кандидата на посаду мера Олександра Мамая. У вересні "Совість України" опублікувала на веб-сайті YouTube цей ролик під назвою "Відео на роздачу caxapa.avi". Його демонстрували пенсіонерам в офісі партії під час передвиборчої агітації безпосередньо перед роздачею цукру. Про це повідомляло ІВ "Полтавщина".

Гречка по-полтавськи від

Октябрський районний суд м. Полтави позов Бондаревського частково задовольнив і вирішив стягнути з "Совісті України" компенсацію за порушення авторського права в розмірі 40 тис. грн і заборонити подальше використання рекламного ролика.

Гречка по-полтавськи від

Однак партійці подали скаргу до Апеляційного суду Полтавської області, яку судді в подальшому задовольнили. За їхніми висновками, Бондаревський не довів факт порушення його авторських прав на відео та не надав суду доказів, які б достовірно вказували на факт протиправної поведінки "Совісті України". Судом достовірно встановлено факт авторства, а також факт протиправного розміщення в мережі Інтернет фрагменту твору, проте з наданих позивачем доказів неможливо встановити особу або осіб, що здійснили таке розміщення.

Також, на думку суду, доводи Бондаренка про трансляцію в офісному приміщенні за адресою майдан Незалежності 1-Б у м. Полтаві фрагменту його твору не підкріплені належними та допустимими доказами. Згідно з листом Голови правління ГО "Совість України", у період літа-осені 2015 року за вказаною адресою партія "Совість України" не проводила жодної діяльності, оскільки офісне приміщення використовувала однойменна громадська організація.

Нагадаємо, що осередок політпартії та однойменна громадська організація розташовані за однією адресою. А низка фото та відео, які відзняли місцеві журналісти, підтверджують факт роздачі цукру та демонстрацію рекламного ролика влітку 2015 року саме в зазначеному приміщенні.

Гречка по-полтавськи від

У 2016 році, згідно з інформацією НАЗК, партія звітів не подавала. У 2017 році осередок подав, фактично, порожні звіти, вказавши лише 15 грн витрат.

Отримати коментар від представників партії не вдалося: один номер телефону, вказаний на сайті Мін’юсту як контактний, перебуває поза зоною, за іншим відповідає чоловік, котрий стверджує, що вже чотири роки не має стосунку до "Совісті України". Не відповідає на дзвінки і уповноважена особа осередку — падчерка мера Ірина Климко. До речі, з останньою журналісти ЧЕСНО неодноразово намагалися зв'язатися, аби отримати коментар про її пропуски засідань депутатських комісій та задекларовані мільйонні статки.

У 2017 та 2018 роках суд двічі визнавав "Совість України" винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 212-21 — порушення порядку подання фінансового звіту. На партію наклали штраф у розмірі 10,2 тис. грн.

Гречка по-полтавськи від

Читайте також:
Полтава
Некомпетентність депутатів і чиновників просто зашкалює. Громадськість обурена блюзнірським ставленням до загиблих на фронті Героїв.
19:04
Полтава
Полтавські «зелені ямщики» присмокталися до бюджету міста, ігноруючи війну. Добре, що є громади в області, які вкладаються в оборону.
08:18
Полтава
«Зелені ямщики» готуються зустрічати з квітами московитів. Натомість селяни в області вкладаються у нашу спільну перемогу над ворогом.
вчора, 19:27
Полтава
На сьомий день пошуків правоохоронці повідомили про знайдення дитини без ознак життя. Тіло перебувало у водоймі аж на Київщині.
вчора, 06:01
Полтава
На превеликий жаль, проблеми з дурнями та дорогами характерні не тільки для росії. У Полтавському краю теж вистачає подібного.
21 квітня, 13:54
Полтава
Важливі на передовій ресурси покликані прискорити спорудження нових і посилення наявних бліндажів із шанцями. Тил рішуче допомагає фронту.
21 квітня, 11:36