Христос Воскрес! Воістину воскрес!

ПОЛТАВА
20.04.2014, 04:13
Христос Воскрес! Воістину воскрес!

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

єпископа Полтавського і Кременчуцького Федора боголюбивим пастирям, кліру та всім вірним Полтавської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату

 

 

Дорогі брати і сестри! Христос Воскрес!

Світле Христове Воскресіння є найбільш урочистим Святом для всіх християн і особливо для православних віруючих. Ніщо світське і марнотне не може затьмарити святість, урочистість цього торжества. Христове Воскресіння є Святом перемоги добра над злом, життя над смертю, вічності над конечністю людського життя. Пасха Христова є Святом перемоги Його Церкви над злом, яким окутаний світ!

Святі Отці Церкви називають Воскресіння Спасителя серцевиною домобудівництва людського спасіння. Тому що ця світлосяйна перемога Бога над гріхом, смертю та прокляттям, які тяжіли над нащадками Адама, дарувало оновлення та обоження людській природі. Хоч усе це Господь вчинив у Своїй Божественній Особі, проте кожен з нас отримав можливість прилучитися до Воскресіння Христового через віру, Таїнства Церкви, власну любов та подвиг. Як пише апостол Павло у посланні до Коринфської Церкви, «як в Адамі всі вмирають, так і в Христі всі оживуть, кожний у своєму порядку: первенець Христос, потім ті, які увірували в Христа, в пришестя Його» (1 Кор. 15:22-23).

Ми розуміємо, що слова апостола вказують на події, які чекають нас у майбутньому, але і в цю хвилину кожен з нас духовно відчуває власну причетність до події Христового Воскресіння. Усі ми відчуваємо невимовну таємничу радість, душевний трепет і піднесення. Ця спільна радість свідчить про те, що Церкві Христовій, членами якої ми є, даровано не лише згадувати подію Воскресіння Господнього, а й заново переживати її. Світле Христове Воскресіння стає нашим спільним переживанням. Так само як ми в дні Страсної седмиці духовно стояли біля Хреста Христового, припадали до Гробу Господнього, так само сьогодні ми вкотре духовно прилучаємося до Господньої перемоги над дияволом, смертю та пеклом.

Пасха Христова пронизує все наше духовне життя. Таїнство Хрещення наскрізь проникнуте темою Воскресіння. Адже новоохрещена людина переходить від рабства сатані до життя з Христом і у Христі. На кожній недільній службі ми прославляємо Христове Воскресіння. На кожному поминальному Богослужінні ми говоримо слова: «Христос, що воскрес із мертвих, є Істинний Бог наш» (відпуст панахиди), а під час пасхального Богослужіння після тропаря «Христос Воскрес із мертвих» з непохитною надією додаємо: «І нам дарував життя вічне. Поклонімося Його тридневному Воскресінню».

Апостоли бачили Воскреслого Господа і слухали Його животворче слово після Воскресіння. Вони записали в Євангеліях і Посланнях про явлення Воскреслого Спасителя і скрізь із піднесенням та великою силою свідчили про Христа Розіп’ятого і Воскреслого. Нам також даровано Духом Святим стати очевидцями Воскреслого Христа Життєдавця. Як Він і сказав: «Блаженні ті, що не бачили, але увірували» (Ін. 20:29). Саме тому сотні поколінь християн протягом двох тисяч років із невимовною душевною радістю і трепетом співають на кожному недільному Богослужінні: «Воскресіння Христове бачивши, поклонімося Святому Господу Ісусу, єдиному безгрішному. Хресту Твоєму поклоняємось, Христе, і Святе Воскресіння Твоє оспівуємо і славимо».

Ми бачимо, як людство, проголосивши центром буття людину, а не Бога, власними діями невпинно наближає завершення своєї цивілізації. Ми можемо спостерігати, як проходить омертвіння християнського духу і віри в деяких європейських країнах. Це, наприклад, призвело до того, що для сотень тисяч сучасних представників так званого цивілізованого суспільства Свято Різдва Христового уже не пов’язується з пришестям Бога во плоті, а тільки з супермаркетами, подарунками, абстрактними привітаннями. В деяких країнах вшанування святих угодників Божих замінене на окультне вшанування демонічної сили. Це духовне омертвіння сучасного людства насувається на Церкву Христову. Проте врата пекла Її не подолають (Мф. 16:18). Свідченням цьому є Свято Світлого Христового Воскресіння. Адже воно несе у собі смиренний дух перемоги Господньої і свідчить, що істинна Церква Христова ніколи не поглинеться марнотою світу.

Дорогі брати і сестри! Ми живемо в світі, але ми водночас пов’язані з Христом, і тому повинні вирватися з тенет світу, який не бажає бути під главенством Воскреслого Христа Спасителя. Ставлення до події Воскресіння Господнього відділяє віру від невір’я. Ця межа поділу залишиться в силі для всіх поколінь аж до кінця віку. Апостол Павло говорить: «А якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна і віра ваша» (1 Кор. 15:14).

Отже, будьмо достойними свідками Христового Воскресіння і мужніми благовісниками Господньої перемоги! Ми не можемо лише розумово сприймати подію Воскресіння Христового, а й повинні разом з апостолом Павлом сказати собі: «Я співрозп’явся Христові. І вже не я живу, а живе в мені Христос» (Гал. 2:19-20). Постійне бачення перед собою Воскреслого Христа, ходіння не за своїми бажаннями, враженими гріхом, а в Дусі Святому за волею Божою повинно супроводжувати все наше життя. Тоді і ми разом із Господом нашим станемо переможцями смерті і пекла.

У ці радісні дні щиро вітаю духовенство та усіх вірних Полтавської єпархії. Нехай Воскреслий Господь оновить наші душі й тіла, подасть сили у праці для зміцнення віри, любові, миру на нашій Полтавщині та в усій Україні! Вітаю також представників місцевої влади. Нехай Воскресіння Христове завжди укріпляє вас і дає світлу надію на Бога і пам’ять про те, що правда Божа завжди перемагає і всяке зло, лукавство і неправда будуть знищені та ніщо скверне не увійде в Царство Боже. Нехай Боже благословення перебуває з усіма вами повіки. Амінь.

Воістину Христос Воскрес!

 

+Федір, єпископ Полтавський і Кременчуцький.

Читайте також:
Полтава
Мешканці другого за населенням міста Полтавщини скаржаться у соціальних мережах на дезінформацію. Влада ж закликала не панікувати.
14:56
Полтава
Поліція спільно з природоохоронцями вилучила півтора кілометра браконьєрських сіток у Кременчуцькому районі. Злодіїв не вдалося затримати.
08:29
Полтава
Невідомі особи без дозвільної документації здійснили геодезичні й вибухові роботи у ландшафтному парку «Гадяцький». Завдано збитків державі.
вчора, 19:14
Полтава
Він написав понад 60 антиукраїнських статей на замовлення московії
вчора, 17:11
Полтава
Чиновники та депутати нашого краю здебільшого лишаються осторонь війни. Для них ніби не існує нічого, крім глибини власної кишені з грошвою.
вчора, 12:27
Полтава
46-річний військовослужбовець поліг у бою проти московитів за село Урожайне на Донеччині цього тижня. Він не дозволив ворогу просунутися.
вчора, 06:00