Ідеї для Полтави з інших міст: створення свого бренду

ПОЛТАВА
16.07.2014, 14:45

Свого часу бізнесмени з Івано-Франківська звернулися до київського агентства «Aimbulance». Підприємці зрозуміли, що для приваблення туристів у своє місто йому потрібно створити власне унікальне обличчя – мова йде про бренд і загальну візуальну концепцію оформлення вивісок, реклами, логотип.

Ідеї для Полтави з інших міст: створення свого бренду_1

Для Полтави це – неосвоєне поле роботи для архітекторів, художників і дизайнерів. Сьогодні маємо змогу поговорити з Романом Гавришем, керуючим партнером «Aimbulance».

– В кожному місті є активісти дизайнери, архітектори та ініціативні містяни, і багато з них можуть та хочуть працювати над брендом міста, над фірмовим стилем, айдентикою (корпоративний стиль – Р.П.), візуальною комунікацією, але мало хто знає, як ці напрацювання потім впровадити. Чи вдалося Вам знайти спільну мову з місцевими органами влади? Якщо так, то яким чином?

Р.Г.: З державними органами ми плануємо говорити вже з позиції факту – коли стиль «заживе» в місті самостійно. Почнуть повсюди продавати сувенірку, носити футболки тощо. Ми хочемо, щоб по-факту стиль вже був прийнятий громадою і владі нічого іншого не залишалося, як просто підтвердити цей факт.

– Важливо йти на співпрацю з владою на етапі розробки айдентики, гайдлайну (документ, що містить інструкції, які регламентують правила розміщення елементів фірмового стилю на рекламних носіях – Р.П.) по розміщенню вивісок і т.п., чи простіше в наших умовах впроваджувати вже готовий продукт?

Р.Г.: Ми використовували ті наприцювання, які є у відповідних контролюючих органах міста. Тому відповідь: так – важливо йти на співпрацю.

– Хто реально користується гайдлайном по розміщенню вивісок і чи змінила його наявність ситуацію в місті з цим?

Р.Г.: Поки це лише невелика група ініціаторів, але вони вже планують привести цілу вулицю в місті до вимог нових гайдлайнів. Тому ми плануємо поки діяти методом прикладу: «роби, як ми».

– Які законні засоби можна використовувати для дотримування цих правил?

Р.Г.: Ми, по суті, розробили гайдлайни, які наслідують вже існуючі правила, просто візуалізували їх для зручності. Тому додаткових законодавчих ініціатив не буде потрібно.

– Що змінилось в місті після того як зробили айдентику? Окрім сітілайту і декількох вивісок.

Р.Г.: Поки що реалізувалися кілька вивісок, з'явилося близько 15 точок продажу сувенірної продукції, а також деякі локальні ініціативи стали використовувати стиль у своїх промо-матеріалах.

– Які плани і перспективи нового бренду Франківська?

Р.Г.: Якнайширша імплементація, законодавче затвердження, навчання дизайн-спільноти щодо правильного використання стилю.

– Наразі з'явилася інша ініціатива стосовно бренду міста (зокрема в рамках «Мальована карта Івано-Франківська»). Як ви ставитеся до конкурентів?

Р.Г.: На жаль, не знаю про що йдеться. До конкуренції ставлюся добре. Якщо хтось зможе запропонувати кращий, більш продуманий продукт та представити його громаді – ми тільки за.


Роман Повзик, Дмитро Козиренко


Читайте також:
Полтава
Невідомі особи без дозвільної документації здійснили геодезичні й вибухові роботи у ландшафтному парку «Гадяцький». Завдано збитків державі.
вчора, 19:14
Полтава
Він написав понад 60 антиукраїнських статей на замовлення московії
вчора, 17:11
Полтава
Чиновники та депутати нашого краю здебільшого лишаються осторонь війни. Для них ніби не існує нічого, крім глибини власної кишені з грошвою.
вчора, 12:27
Полтава
46-річний військовослужбовець поліг у бою проти московитів за село Урожайне на Донеччині цього тижня. Він не дозволив ворогу просунутися.
вчора, 06:00
Полтава
Незламний воїн поліг смертю хоробрих торік 20 липня, виконуючи бойове завдання на Бахмутському напрямку. Тепер його Чин увічнено у граніті.
17 квітня, 19:06
Полтава
Чиновники та депутати вирішили не чекати на завершення війни проти РФ, а роздерибанити надра тут і зараз. Громаду ж ніхто, звісно, не питав.
17 квітня, 12:23