Колишній виконавчий директор Facebook: соціальні медіа розколюють суспільство

УКРАЇНА
12.12.2017, 08:13
Колишній виконавчий директор Facebook: соціальні медіа розколюють суспільство

Колишній виконавчий директор Facebook заявив, що відчуває «величезну провину» через свою роботу з «інструментами, що підривають соціальну структуру суспільства».

Хамат Паліхапітія, який був віце-президентом Facebook перед тим, як покинув компанію у 2011 році, сказав: «Створені нами короткострокові цикли зворотного зв’язку, що стимулюють дофамін (нейромедіатор, біологічно активна хімічна речовина, яка в мозку людини передає емоційну реакцію і дозволяє відчувати задоволення і не відчувати біль), руйнують те, як працює суспільство. Жодної дискусії задля досягнення взаєморозуміння, жодного співробітництва». Зауваження, зроблені на засіданні Стенфордської бізнес-школи у листопаді, у понеділок з’явилися на веб-сайті Verge, – інформує видання The Guardian.

«Йдеться не лише про російські повідомлення», – додав він. «Це глобальна проблема... Вона руйнує основи того, як люди взаємодіють між собою».

Коментарі Паліхапітія минулого місяця були зроблені через день після того, як співзасновник Facebook Шон Паркер піддав критиці спосіб, у який компанія «експлуатує вразливість психології людини», створивши «цикл зворотного зв’язку для соціального самоствердження».

Паркер сказав, що він противник використання соціальних засобів масової інформації – позицію, яку підтримав Паліхапітія, заявивши, що зараз сподівається використати ті гроші, які він зробив на Facebook, щоб творити у світі добро.

«Я не можу контролювати його», – сказав Паліхапітія про свого колишнього роботодавця. «Проте, я можу керувати своїми рішенням та не використовувати це лайно. Я можу керувати рішеннями своїх дітей та не дозволяю їм користуватися цим лайном».

Він також закликав аудиторію «прислухатися до своєї душі» щодо свого ставлення до соціальних медіа. «Ви не розумієте того, що вас програмують», – сказав він. «Це було ненавмисне, проте тепер ви повинні вирішити, чим готові пожертвувати, якою частиною вашої інтелектуальної незалежності».

Паліхапітія згадав справу індійського штату Джаркханд, коли помилкові повідомлення WhatsApp про групу викрадачів, призвели до лінчування семи людей. Нагадаємо, що WhatsApp належить Facebook.

«Це те, з чим ми маємо справу», – сказав Паліхапітія. «Уявіть собі найгірший варіант, у якому негідники маніпулюватимуть великими групами людей та змушуватимуть їх робити що завгодно. Це насправді, дуже-дуже погано», – додав він.