Корупційні схеми у сфері автоперевезень на Полтавщині

ПОЛТАВА
19.11.2019, 09:02

Протягом тривалого часу Полтавська обласна адміністрація для організації проведення конкурсів по визначенню пасажирських перевізників на внутрішньообласних автобусних маршрутах загального користування залучає підприємство ТОВ «Полтаватранс», так званий робочий орган.

Крім того, до складу конкурсного комітету при обласній державній адміністрації із визначення пасажирських перевізників у статусі секретаря комітету також тривалий час включається формально працівник (інженер) ТОВ «Полтаватранс» – гр. Бутко Сергій Сергійович.

Законодавством на робочий орган покладаються істотні функції, зокрема функції з підготовки матеріалів щодо умов конкурсу, аналізу одержаних від претендентів пропозицій та їх оцінки, укладання договорів з переможцями конкурсів. Не менш істотна місія в процесі визначення перевізника й у членів конкурсного комітету. Тому очевидним є те, що як від членів конкурсного комітету, так і від робочого органу вимагається в першу чергу об’єктивність та неупередженість.

Як наслідок, навіть на законодавчому рівні запроваджено певні гарантії. Зокрема, не можуть виконувати функції робочого органу підприємства (організації), які надають послуги з перевезень, проводять діяльність на ринку транспортних послуг, пов’язану з наданням послуг з перевезень, представляють інтереси окремих автомобільних перевізників. До складу конкурсного комітету не можуть входити представники суб’єктів господарювання – автомобільних перевізників, які є перевізниками-претендентами або які провадять діяльність на ринку перевезень пасажирів, а також представляють інтереси окремих автомобільних перевізників.

Чимало в кого, з числа осіб, задіяних на Полтавщині в галузі автобусних пасажирських перевезень, викликає здивування, м’яко кажучи, фактично безальтернативне постійне залученням чиновниками до конкурсного процесу в статусі робочого органу саме ТОВ «Полтаватранс», а також виконання функцій секретаря комітету гр. Бутком Сергієм Сергійовичем. І для того подиву є підстави.

Зокрема справа в тому, що гр. Бутко Сергій Сергійович не лише інженер ТОВ «Полтаватранс», а й одночасно директор двох інших підприємств із співзвучними назвами, а саме: Товариства з додатковою відповідальністю (ТДВ) «Полтаваавтотранс», яке до реорганізації іменувалось ВАТ «Полтаваавтотранс», а також підприємства ТОВ «Полтаваавтотранс».

ВАТ «Полтаваавтотранс», а зараз ТДВ «Полтаваавтотранс», підприємство, яке до недавнього часу на Полтавщині було власником комплексів громадських будівель і споруд автовокзалів (автостанцій) та яке надавало перевізникам та громадянам послуги автостанції. Із кінця липня 2017 року в результаті певних юридичних та бухгалтерських операцій громадські будівлі і споруди, зокрема в м. Полтаві, перейшли у власність ТОВ «Полтаваавтотранс» (директор гр. Бутко Сергій Сергійович), створеного шляхом виділу із ТДВ «Полтаваавтотранс», а останнє продовжує надавати перевізникам області, в тому числі й за договорами доручення, послуги автостанції.

Але це ще не все. Справа в тому, що найбільша частка розміром 87% в статутному капіталі як ТДВ «Полтаваавтотрранс», так і ТОВ «Полтаваавтотранс» належить славнозвісному ТОВ «Полтаватранс» (робочий орган), де, нагадаємо, гр. Бутко Сергій Сергійович вважається звичайним штатним інженером. І це при тому, що третя частина в статутному капіталі ТДВ «Полтаваавтотранс» належить його матері – гр. Бутко Марії Іванівні.

Після наведеного вище вже й недивно, що ТОВ «Полтаватранс» (робочий орган) до недавнього часу було зареєстровано в с. Верхоли Полтавського району, за адресою садиби, яка до осені 2018 року на праві власності належала все тій же Бутко Марії Іванівні – матері секретаря конкурсного комітету та співвласнику робочого органу та підприємств-автостанцій.

Вищою мірою нахабства є те, що робочий орган ТОВ «Полтаватранс» за ланцюгом є фактичним кінцевим власником автомобільного пасажирського перевізника – ТОВ «Гадяцьке автотранспортне підприємство №15337», код 03118251. Частка розміром 88% в статутному капіталі вказаного перевізника належить власнику громадських будівель і споруд автовокзалів (автостанцій) – ТОВ «Полтаваавтотранс», а власником частки розміром 87% в статутному капіталі останнього є славнозвісний робочий орган ТОВ «Полтаватранс». Також близько 7% в статутному капіталі перевізника ТОВ «Гадяцьке автотранспортне підприємство №15337» належить Бутко Марії Іванівні – матері секретаря конкурсного комітету.

Чи знали про наведене вище обласні чиновники, які давали і продовжують давати зелене світло родині Бутків? Окремі з них не лише знали, але й задіяні у цій схемі, «годуються» від неї. Зав’язані з нею весь транспортний департамент від Марчишинця до інтеженера Саули. Всі отримують «чорну зарплату» від Бутка С.С. Для посилення важливості та підтримки там же «годуються» і голова обласної профспілки автотранспорту і дорожнього господарства Первак, і голова незаконної і неоформленої так званої асоціації перевізників Бондар. А для того, щоб було спокійним життя в організаціях, що належить сім’ї Бутка С.С., за деякими даними, керівництву обласної адміністрації систематично «заносяться» щорічно від 2 до 3 млн. грн.

Чи є в описаній вище «роботі» порушення закону, то питання, відповідь на яке мають дати правоохоронні органи. Для нас же є очевидним інше, а саме: в конкурсах, які організовуються та проводяться за участю такого робочого органу, такого секретаря конкурсного комітету, звичайному пересічному перевізнику поза розумним сумнівом не можна розраховувати на об’єктивність, неупередженість та законність.

Геннадій Сікалов

Читайте також:
Полтава
Жодна із «злочинних» влад з 2000 року так і не застосувала, оскільки розуміла його необґрунтованість і несправедливість.
09:00
Полтава
24-річний уродженець Полтавщини поліг смертю хоробрих у боях Східному фронті. Проститися із захисником вийшла чи не вся громада.
вчора, 14:45
Полтава
Дрони, тепловізори, планшети й не тільки — так допомагають захисникам України наші земляки. Влада ж Полтави досі свідомо пасе задніх.
вчора, 06:10
Полтава
Некомпетентність депутатів і чиновників просто зашкалює. Громадськість обурена блюзнірським ставленням до загиблих на фронті Героїв.
23 квітня, 19:04
Полтава
Полтавські «зелені ямщики» присмокталися до бюджету міста, ігноруючи війну. Добре, що є громади в області, які вкладаються в оборону.
23 квітня, 08:18
Полтава
«Зелені ямщики» готуються зустрічати з квітами московитів. Натомість селяни в області вкладаються у нашу спільну перемогу над ворогом.
22 квітня, 19:27