Корупцію в Україні не можна побороти, її треба очолити – гасло «царів» Полтавського ДБР Світлани Савченко та Олексія Новікова…

ПОЛТАВА
25.08.2019, 18:33

Чи пам’ятаєте ви, як у недалекому минулому з великою помпою створювалося Державне бюро розслідувань? Тоді воно заявляло, що його метою є притягнення винних до відповідальності, незважаючи на їхні посади, зв’язки та ресурси.

Але час все розставив на свої місця, і Державне бюро розслідувань у місті Полтаві стало «державним бюро корупції», заполітизованим органом, який використовується, зокрема, для постановки на «таксу» незаконного видобутку корисних копалин фірмою «Онур». Наразі, вдумайтесь лише, державний антикорупційний орган є органом, пов’язаним з привласненням і розтратою бюджетних коштів і руйнацією пам’яток архітектури.

Проаналізувавши останні події, можна дійти висновку, що тимчасовим керівникам Полтавського ДБР Світлані Савченко та Олексію Новікову взагалі закони не писані. А закони України – й поготів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кондиціонери з фасаду Будинку генерал-губернатора прибрали, але пам’ятка лишається пошкодженою

Спершу ці, перепрошуємо, «державні розслідувачі», діючи за попередньою змовою з прокурорами Генеральної прокуратури України, поставили на «таксу» турецьку фірму «Онур». Остання, за такої солідної підтримки, тільки у 2018 році незаконним видобутком корисних копалин завдала державі збитків на суму понад 243 мільйони гривень!

Гарантом цієї оборудки виступили працівники Полтавського ДБР, котрі забезпечили «Онуру» можливість незаконно і безперешкодно видобувати корисні копалини на території Полтавської області. Як ми вже повідомляли, саме кримінальний альянс працівників Полтавського ДБР з прокурорами Генеральної прокуратури України заблокував діяльність слідчих ГУНП в Полтавській області. Більше того, ці слідчі були ще й притягнуті до кримінальної відповідальності!

Пособництво наскрізь корумпованих українських структур дозволило «Онуру» створити півтора десятки незаконних кар’єрів, якими злочинці завдали державі збитків на мільйони доларів США. Ненаситна фірма «Онур», діючи під дашком Полтавського ДБР та Генеральної прокуратури України, лише в липні цього року наплодила чимало незаконних кар’єрів ще й неподалік смт. Чутове у Полтавській області. Гребе корисні копалини, що називається, лопатою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як ДБР і прокуратура захищають «Онур» і чинять тиск на правоохоронців

Раніше нами було зазначено, що відповідальності за вказане розкрадання корисних копалин ніхто не понесе через абсурдне рішення колегії суддів Полтавського апеляційного суду у складі Володимира Григоровича Костенка, Ліліани Валентинівни Нізельковської та Вікторії Миколаївни Герасименко, які «поховали» кримінальне провадження та вивели з числа підозрюваних В.М. Шевчугу та Д.Є. Котова.

Тепер до підмурків системи. Залишаються відкритими наступні запитання:

- чим же корисне суспільству Полтавське ДБР, працівники якого з податків громадян отримують заробітні, читай – незароблені, плати у розмірі сорока тисяч гривень на місяць?

- які резонансні злочини розкрито та скеровано до суду цим ДБР?

Громадськість має бути інформована й про завершення висмоктаної з юридичного пальця історії з незаконним притягненням до кримінальної відповідальності слідчих Нацполіції в Полтавській області, які боролися з незаконним видобутком корисних копалин та відносно яких ДБР почало тотальні репресії. Про це ми повідомляли в попередніх публікаціях.

Так от, замість того, щоб виконувати свої функціональні обов’язки, передбачені законами України, притягувати топ-корупціонерів до кримінальної відповідальності та виявляти конверт-центри, Світлана Савченко з Олексієм Новіковим зайнялися вигіднішим: «кришуванням» діяльності сумнівних фірм. Звісно, солідні дивіденди від привласнення та розтрати бюджетних коштів компенсували докори сумління через пошкодження пам’ятки архітектури.

Про те, як і чи довго потерпала пані Савченко з приводу спотворення національної пам'ятки, нетривалий літопис існування Полтавського ДБР мовчить. За гонорового усвідомлення абсолютної вищості своєї структури (Д! Б!! Р!!!) Світлана Савченко навіть не вважала за необхідне звернутися до комісії з охорони культурної спадщини Полтавської області для отримання погодження на роботи на фасаді найстарішої будівлі з ансамблю Круглої площі.

Усіх бідолах генерал-губернаторів, котрі кермували Полтавщиною з 1811 року з оцієї будівлі, укупі з автором забудови Михайлом Андрійовичем Амвросимовом зсудомило! Якась дебеерівська служка вирішила поліпшити архітектуру пам'ятки композиційно довершеного класицизму! Яка пам'ятка?! Тут чола антикорупціонерів пітніють! Пані Світлана 25 липня 2019 року уклала договір №58 «Про закупівлю послуг» з ТОВ «ЛІ Україна». Договором передбачалося кардинально поліпшити умови важкої гонитви державних слідаків за вороженьками України встановленням 25 кондиціонерів на несучих стінах історичної будівлі.

Архітекторка Оксана Бєлявська, яка оперативно прибула на місце події, зазначила: «те, що відбувається зараз, – самочинні, протизаконні дії. Будь-які додаткові сучасні споруди знижують цінність пам'ятки, зменшують її автентичність. Це ж пробивається конструкція стіни ХІХ сторіччя й потім туди заводяться конструкції кондиціонування».

Дії Світлани Савченко кваліфікуються за статтею 298 Кримінального кодексу України та караються обмеженням волі на строк до трьох років. Цікаво, чи відкрито за даним фактом кримінальне провадження?

Але горе-керівники Полтавського ДБР на досягнутому не зупинилися та, плюючи на закони, самовільно, без будь-яких погоджень, вирішили облаштувати собі персональну стоянку для автомобілів на земельній ділянці, яка межує з будівлею ДБР і йому не належить, оскільки згідно з розпорядженням Кабінету міністрів України від 29 серпня 2018 року до сфери управління Державного бюро розслідувань віднесено лише громадський будинок по вул. Соборності, 37 у м. Полтаві. Інсайдери подейкують про мрії «архітекторки» Савченко облаштувати на даху колишнього губернаторського прихистку ще й майданчик для гвинтокрилів – адже у головного дебеерівця пана Труби ще ті амбіції!

Корупцію в Україні не можна побороти, її треба очолити – гасло «царів» Полтавського ДБР Світлани Савченко та Олексія  Новікова…_1

Облаштуванням стоянки для автівок опікується ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області», ним кермує Олексій Ігорович Басан. Замість того, щоб ремонтувати місцеві дороги, які перманентно перебувають у стані підготовки до зйомок фільму про зустріч Землі з кометою Галлея, Агентство місцевих доріг Полтавської області спішно кинулося ублажати персональні забаганки вершителів правосуддя Світлани Савченко та Олексія Новікова. До слова, нам здаються вірогідними припущення й щодо спроби сховати від цікавих очей персональні автомобілі працівників ДБР у внутрішньому дворі. Нагадаємо, Світлана Савченко розсікає на автомобілі Suzuki Vitara 2016 року випуску, у Олексія Новікова взагалі під рукою цілий автопарк: Audi A4 1,8 TFSI (125 kWt) 2013 року випуску, Toyota RAV4 2012 року випуску, Nissan X-Trail 2007 року випуску. Арифметика Гуглу: $38 700 плюс $17 000 плюс $13 800. Згадався достославний пан Ющенко, третій наш Президент – як же гарно він тоді про свої руки! Ну, оті, що нічого й ніколи.

Країна укупі з сьогоднішнім приЗедентом святкує День незалежності. Про приЗедента на святі і поза ним ще скажемо. А ось Олексієві Ігоровичу Басану з агентства місцевих доріг Полтавської області не позаздриш. Ні-ні, не тому, що його приватний автопарк не може позмагатися з парком замовника. Чоловікові довелося 24 серпня, у День незалежності України, який святкували всі громадяни зі слугами народу включно, тихцем будувати автостоянку для місцевих антикорупційних бонз.

Корупцію в Україні не можна побороти, її треба очолити – гасло «царів» Полтавського ДБР Світлани Савченко та Олексія  Новікова…_3

До редакції ГО «Останній бастіон» надійшла інформація щодо явно несвяткового конфлікту на тилах губернаторського будинку. За заявою небайдужого активіста з Полтави на місце будівництва дебеерівського «автохабу» прибула слідчо-оперативна група ГУНП у Полтавській області. Було зафіксовано незаконність вказаних дій. При цьому горе-керівниця Полтавського ДБР Савченко погрожувала слідчим Нацполіції можливим їх притягненням до кримінальної відповідальності, десь за сценарієм з «Онуром». Але слідчі встояли, і за даним фактом вже відкрите кримінальне провадження. В його рамках вилучено техніку, яка на даний час цілодобово охороняється працівниками поліції до вирішення питання про її арешт Октябрським районним судом міста Полтави. Справу планують розглянути у вівторок, 27 серпня 2019 року. Ситуація потребує розголосу та контролю з боку громадськості і небайдужих жителів міста.

Також відомо, що 25 серпня були спроби перешкоджання законній діяльності поліції: на місце, де охороняється вилучена техніка, прибули невідомі чоловіки зі спеціальним тягачем (державний знак ВН 2127ХК) з вимогою повернути техніку. Протиправні дії підозрілих чоловіків з обличчями, подібними до світлин в особових справах Полтавського ДБР, були припинені поліцією та громадськими активістами.

Цікаво, що на сайті «Прозоро» відсутня будь-яка інформація про договір, укладений між ДБР та ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області». З цього можна зробити висновок, що пані Савченко з паном Новіковим просто «нагнули» О.І. Басана. Ще цікавіше, за чиї ж кошти здійснюється «рекультивація» паркового ландшафту за будинком губернатора?! Чи, бува, не за кошти «Онура»?

А як кваліфікувати той факт, що більша частина загальнодоступних договорів на сайтах типу «Прозоро» О.І. Басаном від імені ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» укладено з організацією, де директорствує Денис Євгенович Котов. Так-так, саме той Котов, котрий був підозрюваним у справі про розкрадання корисних копалин «Онуром».

Можливо, ці керівники саме таким чином розраховуються з ДБР за уникнення кримінальної відповідальності та несплату завданого збитку державі внаслідок викрадення корисних копалин на суму понад 243 мільйони гривень? Чи це черговий внесок за кришування незаконного видобутку корисних копалин тим же «Онуром»?..

На вказані питання ми поки що не маємо відповіді, оскільки керівники ДБР відмовляються коментувати ситуацію. Запевняємо, що докладемо максимум зусиль для отримання відповідей. Чекайте наступних публікацій.

Геннадій Сікалов

Читайте також:
Полтава
Полтавським «зеленим ямщикам» слід брати приклад із колег по цеху. Але, коли бажання сприяти перемозі України немає, то воно і не з'явиться.
06:02
Полтава
У міській раді склалася типова для всіх органів виконавчої влади ситуація. Так, одним набридло виконувати свої обов'язки, іншим їх мало.
вчора, 12:18
Полтава
Чоловік рибалив в акваторії Кам'янського водосховища неподалік села Орлик Полтавського району. Тепер доведеться заплатити штраф.
вчора, 07:00
Полтава
Депутати з чиновниками погодили план щодо усунення назв, які мають російське або совєцьке походження. Виявляється, не все ще декомунізовано.
26 березня, 20:23
Полтава
Нерестова заборона в області діятиме до кінця весни. Це дозволяє природоохоронцям кількісно відновлювати наявність прісних біоресурсів.
26 березня, 14:45
Полтава
Чиновникам і депутатам немає часу вкладатися в українську перемогу, адже посилено набивають кишені. Підтримка воїнів — на громадянах.
26 березня, 07:09