Культуртрегер Олександр Мамай. Іронічний сенс

ПОЛТАВА
08.11.2018, 11:17

Культуртрегер Олександр Мамай. Іронічний сенс  _1

Ні, воно таки як пристане шевською смолою, так надовго. Колишньому мерові Олександру Мамаю приспічило: наразі чоловік-ніхто, за каденції котрого культура «духовного українського пупа» увійшла у мало не смертельне піке, сповнився емпатією до працівників культури і з притаманною йому агресивною неписьменністю, банально і негарно привітав їх з професійним святом (https://poltava.to/news/48842/).

Робити синтаксично-морфологічний аналіз усього малограмотного викиду – себе не поважати. Але не втримуємося від декількох зауваг, можливо, творці подібних віншувальних шедеврів з мамаєвської штабної команди таки зроблять висновки і припинять засмічувати веб-простір дурницями.

Речення «А скільки радощів приносять землякам перемоги у конкурсах, виставках, форумах, під вашим організаторським керівництвом » − квінтесенція неписьменності. Кома перед словом «під» зайва. Перемоги «у виставках» не буває. «Форуми» жодним чином не пов'язані зі змагальністю (Вікіпедія: Форум − сайт, або програмне забезпечення для спілкування; площа в центрі давньоримських міст; захід для обговорення глобальних проблем; Форум музики молодих; "Форум" — банк; "Форум" — музичний гурт; Forum — англомовний квартальник, видання Українського Братського Союзу в Канаді). Де Ви, Олександре Федоровичу, набачили «форумського чемпіона»? А «організаторське керівництво» − взагалі шедевральна родзинка чиновного новоязу!

Підозру викликає й мало не інтимне освідчення залюбленого діда: оклична вдячність за якусь любов («Дякую вам за невичерпну енергію, за добро та любов!») спонукає прискіпливого працівника культури врешті-решт з'ясувати, чию і до кого любов мав на увазі plusquamperfekt'ний діяч. Можливі варіанти.

У трафареті «З повагою, Олександр МАМАЙ») після слова «повагою» слід ставити тире, кома – ознака невисокої культури. Принаймні, у цьому випадку – синтаксичної.

З Вашого, Олександре Федоровичу, дозволу, вочевидь переконливіше звучить Тарасове «І мертвим, і живим, і ненародженим землякам моїм, в Україні і не в Україні моє дружнє посланіє»:

«…Славних прадідів великих

Правнуки погані!

І Коллара читаєте

З усієї сили,

І Шафарика, і Ганка,

І в слов'янофіли

Так і претесь...»

«Ох, якби те сталось, щоб ви не вертались…» − теж звідти, з Тарасового вірша.

З повагою до української мови –

Вадим Демиденко

Читайте також:
Полтава
Мешканець Великобудищанської громади до останнього подиху боронив рідну землю від загарбників. Тепер чоловік у Небесному Воїнстві України.
вчора, 14:47
Полтава
Полтавським «зеленим ямщикам» слід брати приклад із колег по цеху. Але, коли бажання сприяти перемозі України немає, то воно і не з'явиться.
вчора, 06:02
Полтава
У міській раді склалася типова для всіх органів виконавчої влади ситуація. Так, одним набридло виконувати свої обов'язки, іншим їх мало.
27 березня, 12:18
Полтава
Чоловік рибалив в акваторії Кам'янського водосховища неподалік села Орлик Полтавського району. Тепер доведеться заплатити штраф.
27 березня, 07:00
Полтава
Депутати з чиновниками погодили план щодо усунення назв, які мають російське або совєцьке походження. Виявляється, не все ще декомунізовано.
26 березня, 20:23
Полтава
Нерестова заборона в області діятиме до кінця весни. Це дозволяє природоохоронцям кількісно відновлювати наявність прісних біоресурсів.
26 березня, 14:45