Лисак з «підкрилком» Ворони довели район до народного бунту через неякісне медобслуговування

ПОЛТАВА
12.03.2015, 17:44
Лисак з «підкрилком» Ворони довели район до народного бунту через неякісне медобслуговування

На Полтавщині у селі Новаки назріває соціальний бунт через неякісне обслуговування.

Про це повідомляють «Подробиці».

У селі Новаки на Полтавщині назріває соціальний бунт. Доведені до відчаю селяни скаржаться на неякісну медичну допомогу. Кажуть - усе через конфлікт між головним лікарем новоствореного райцентру медобслуговування та головою райради. У цій історії розбиралися наші кореспонденти.

Медсестра Новаківської амбулаторії проводить екскурсію. Медзаклад обслуговує 4 села. В січні звідси звільнився головний лікар, залишився тільки середній медперсонал, який і підтримує життєдіяльність амбулаторії. А обладнанню - вже не один рік.

До сумнозвісної медичної реформи 2011 року амбулаторія перебувала на балансі сільської ради Новаків. Потім - перевели на баланс новоствореного центру первинної медичної допомоги в райцентрі Лубни. Селяни скаржаться - за цей час обслуговування погіршилось, навіть потрапити до стоматолога - проблема.

"Лікар стоматолог всього два рази на місяць приїжджає, коли раніше був 3 рази на тиждень аптеку закрили, в даний час відкрили але дуже малий об'єм", - каже Лариса Кисенко - Голова Сільської Ради Села Новаки.

Головний лікар центру запевняє: за його показниками, медобслуговування в районі тільки покращилося. Зі скаргами до нього ніхто не звертався. Проблема, каже, в іншому - оптимізацію до кінця не провели. Майже половина медичних закладів у районі - в аварійному стані. А ремонт безкоштовно ніхто робити не буде.

"ФАПів отаких, 7 амбулаторій отаких або виділить кошти і відремонтувати його, або пропоную перейти їм(показує на медсестру) в амбулаторії і от робить подвірні обходи і виїжджати машиною сюди. Як я можу провести реформи без голови районної ради, він господар цих всіх приміщень", - каже Анатолій Сапа - головний лікар лубенського районного центру надання первинної медичної допомоги.

У голови районної ради - своя правда. Мовляв, центр надання первинної медичної допомоги досі не відзвітував за витрачені кошти.

"Ні по бензину, ні по будівництву, ні почому вони нам не звітувалися і основна оця проблема виникла з ПМСД, те, що керівництво ПМСД не хочуть і бояться звітуватися на районній раді", - каже Олександр Темченко - Голова Лубенської Районної Ради.

А от у райдержадміністрації претензій до головного лікаря не мають. Але з конфліктом на медичному грунті будуть розбиратися - аби заняти соціальне напруження.

"Вже винесли питання, питання буде заслуховуватись на слідуючій сесії районної ради", - запевнив Роман Сидоренко - голова лубенської РДА.

Поки чиновники з'ясовують - хто і за що відповідає, жителі села Новаки готуються до радикальних дій – зібрались перекрити трасу.

Як відомо, начальник Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак, за роки президентства Януковича, впровадив в області так звану «реформу сільської медицини», визнану нині руйнівною; реформу очільник облоздорову започаткував за власною ініціативою, Полтавщина не значилася в урядовому переліку пілотних областей – «Останній Бастіон».


Читайте також:
Полтава
Мешканець Великобудищанської громади до останнього подиху боронив рідну землю від загарбників. Тепер чоловік у Небесному Воїнстві України.
14:47
Полтава
Полтавським «зеленим ямщикам» слід брати приклад із колег по цеху. Але, коли бажання сприяти перемозі України немає, то воно і не з'явиться.
06:02
Полтава
У міській раді склалася типова для всіх органів виконавчої влади ситуація. Так, одним набридло виконувати свої обов'язки, іншим їх мало.
вчора, 12:18
Полтава
Чоловік рибалив в акваторії Кам'янського водосховища неподалік села Орлик Полтавського району. Тепер доведеться заплатити штраф.
вчора, 07:00
Полтава
Депутати з чиновниками погодили план щодо усунення назв, які мають російське або совєцьке походження. Виявляється, не все ще декомунізовано.
26 березня, 20:23
Полтава
Нерестова заборона в області діятиме до кінця весни. Це дозволяє природоохоронцям кількісно відновлювати наявність прісних біоресурсів.
26 березня, 14:45