Люди самі йшли до свого гробу: у Франківську виявили масове поховання жертв політичних репресій (відео)

УКРАЇНА
17.08.2017, 13:24

В Івано-Франківську неподалік міського озера виявили масове поховання. Тепер науковці з’ясовують: від чиїх рук загинули щонайменше півсотні людей – нацистів чи НКВС. Про це повідомляють «Версії».

На масове поховання випадково натрапив один із робітників підрядної організації. Він копав траншею під електричний кабель, аж раптом у землі виявив людські рештки, пишуть Версії з посиланням на 5 канал.

Неподалік розташоване старе єврейське кладовище, й енергетики спочатку не зрозуміли значення знахідки. Поки про неї не дізналися місцеві.

Для однієї з місцевих родин те, що трапилося десятки років тому, – особиста драма. Нині пані Марії – 87 років, та вона досі добре пам’ятає, як дівчинкою крізь крихітне віконце на горищі дивилася на усі жахіття, які творили НКВС та нацисти.

“Мама говорить, що вони дітей не стріляли – живими кидали в яму, а мами свої дітей душили. Тоді мами волосся на собі рвали, то був такий писк і зойк, що це описати не можливо. А тепер все можна, нема нічого святого”, – розповідає донька Марії Дупляк.

Нині на місці масового захоронення працюють науковці Івано-франківського комунального підприємства “Пам’ять”. Дослідники кажуть, що шар людських решток лише уздовж однієї зі стін ями простягається на понад 5 метрів.

“Люди ці не по-християнськи поховані, скидані хаотично. На даний момент знайшли останки, в черепі якого проглядаються кульовий вихід”, – каже виконавець робіт КП “Пам’ять” Іван Князевич.

Оцінити кількість похованих дослідники поки точно не можуть. Утім, припускають, судячи із довжини та глибини траншеї, що не менше півсотні жертв.

“Було виявлено дитяче взуття і в ньому маленькі кісточки, що свідчить, що це була мала дитина”, – додають робітники.

Науковці кажуть, у 40-х роках ХХ століття цю місцевість для захоронення жертв використовували як комуністичний, так і нацистський режими. Однак за знайденими артефактами – гудзиками, рештками одягу та монетами припускають, що у виявленій могилі лежать останки жертв НКВС.

“Нами знайдено радянські монети. Мабуть, що це знову ж таки як один з доказів, що це жертви комуністичного терору. Приблизно 1939-1941 років”, – зазначає керівник КП “Пам’ять” Василь Тимків.

Та ексгумації людських кісток науковці поки не роблять – чекають на офіційний дозвіл на проведення розкопок.