Масовий відтік капіталів із Росії досяг рекордного рівня

СВІТ
03.07.2017, 11:30
Масовий відтік капіталів із Росії досяг рекордного рівня

Іноземні інвестори вивели з російського ринку 1,6 мільярда доларів з кінця лютого по кінець червня, пише «Комерсант» з посиланням на дані Emerging Portfolio Fund Research (EPFR). Йдеться про рекордний відтік капіталу за останні 3,5 роки, відзначає видання.

У числі основних причин виведення іноземного капіталу з Росії експерти називають невиправдані надії на поліпшення відносин між РФ і США після вступу Дональда Трампа на посаду президента, судовий спір між «Роснефтью» і АФК «Система», а також зниження світових цін на нафту.

Відтік інвестицій з російських фондів відбувається на тлі їх припливу в активи інших країн, що розвиваються. За даними EPFR, минулого тижня фонди emerging markets залучили майже $ 1,9 млрд, а за чотири місяці – майже $ 28 млрд.

Російський ринок акцій опинився в числі аутсайдерів. Більший обсяг коштів був виведений тільки з Китаю ($ 4 млрд), але розмір цього ринку істотно більше російського.

Банк Росії оцінював чистий відтік капіталу – як виведення коштів з російського ринку іноземними інвесторами, так і переміщення капіталу за кордон російськими податковими резидентами – в 21 млрд доларів з січня по квітень 2017 року.

Рекордний відтік капіталу ЦБ зафіксований в 2014 році – тоді з країни за рік вивели понад 150 мільярдів доларів.

Відділ моніторингу 

Читайте також:
Світ
Мусульманська громада традиційно вважається доволі закритим середовищем. Однак у закладах освіти Німеччини стан справ зовсім інший.
вчора, 12:37
Світ
Йдеться не лише про Польщу, а й про інші країни Заходу.
вчора, 09:40
Світ
Америка та Європа не просто можуть, але мають підготуватися до того, що буде відбуватися далі у війні. Україна не повинна бути самотньою.
23 квітня, 06:00
Світ
Влада Польщі готова піти на розміщення на своїй території американської ядерної зброї.
22 квітня, 16:12
Світ
США можуть вперше запровадити санкції проти підрозділу ЦАХАЛу
22 квітня, 09:25
Світ
Країна-загарбник продовжує втрачати населення внаслідок природних втрат. І це відбувається без урахування втрат на полі бою в Україні.
22 квітня, 08:23