Медична мафія Полтавщини відбілює корупційні схеми головлікаря швидкої Лавренка

ПОЛТАВА
26.07.2016, 14:31
Медична мафія Полтавщини відбілює корупційні схеми головлікаря швидкої Лавренка

Протягом липня цього року в полтавському медіапросторі вийшло кілька замовних статей про діяльність екстреної медичної допомоги (швидкої – ред.). Журналісти інтернет-видань під виглядом спецрепортажів, відзняли показову картинку, щоби відбілити посадовців медичної галузі Полтавщини на чолі з начальником охорони здоров’я області Віктором Лисаком. Причина тому – низка смертей серед мешканців Полтави та району, зумовлена відмиванням коштів у медицині під гаслом «реформування», зокрема, швидкої допомоги.

Медична мафія Полтавщини відбілює корупційні схеми головлікаря швидкої Лавренка_1

Нагадаємо, «Останній Бастіон» навесні був у центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Ми порушили проблему навмисного применшення карет швидкої на зміні з 36 до 16-21. Медперсонал швидкої вказав на очевидні факти привласнення головлікарем Олександром Лавренком значної суми коштів на зекономленому бензині з не виставлених на зміну карет, вибіркового преміювання робітників, перепродажу спецодягу та залишкових медпрепаратів тощо.

ДЕТАЛЬНІШЕ: Гробові реформи: правда про нищення швидкої медичної допомоги

Також працівники вказали на низку прогалин у структурі центру екстреної допомоги, як-то відсутність пральної машини та гарячої води, порушення гігієнічних умов у приміщенні їдальні, роздягальні та вбиральні. З розмов ми дізналися, що востаннє робочу форму отримували в 2006 році, а лікарі змушені за свої кошти купувати тонометри та інший інвентар. Водії наголосили, що керівництво всіляко урізає заробітну плату, довівши її до 2 тис. грн.

Візит без попередження якнайкраще продемонстрував справжні умови роботи медпрацівників. Результати розслідування були передані Вікторові Лисаку, директору департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА. Він запевнив, що до вчинить заходи з поліпшення роботи центру екстреної допомоги до початку літнього сезону.

Та 30 травня через несвоєчасне надання первинної медичної допомоги в Полтаві померла літня жінка. Швидка прибула до неї майже за годину після виклику. Відстань між центром екстреної допомоги (вул. Дмітрієва, колишня Володарського, 6) та адресою виклику (вул. Пушкіна, 83) становить 1.5 км. Пішим кроком її можна подолати менше, ніж за 20 хвилин. Причина такої затримки – умисне зменшення дирекцією швидкої бригад на зміні.

Медична мафія Полтавщини відбілює корупційні схеми головлікаря швидкої Лавренка_3

Геннадій Сікалов, лідер ГС «Останній Бастіон», 22 червня подав заяву про вчинення кримінального правопорушення до національної поліції у Полтавській області з цього приводу.

Медична мафія Полтавщини відбілює корупційні схеми головлікаря швидкої Лавренка_5

Головлікарю Лавренку та посадовим особам керівництва Полтавського обласного центру екстреної медицини та медицини катастроф інкримінують злочини, передбачені статтями 139, 140 КК України – ненадання допомоги хворому медпрацівником і неналежне виконання професійних обов’язків, що спричинили тяжкі наслідки (смерть) хворому. Наразі тривають слідчі дії.

В ТЕМУ: Через півгодинну затримку швидкої померла 96-річна полтавка. ПОДАНА ЗАЯВА ДО НАЦПОЛІЦІЇ

Після публікацій і розміщення великої доказової бази щодо наявності корупційної складової в діях начальника управління охорони здоров’я Віктора Лисака та його ставленика – керівника центру екстреної допомоги Олександра Лавренка, посадові особи взялися за відбілювання схем та штучного створення позитивного іміджу.

Тільки за липень на одному з полтавських інтернет-видань, що позиціонує себе як об’єктивне, вийшли два великі спецрепортажі про швидку допомогу. У них журналісти надали схвальну оцінку роботі швидкої допомоги. Для кадру карета дісталася з вул. Володарської до центру міста за 3 хвилини. Зазначимо, відстань до літньої жінки, що померла, була меншою. Тоді швидка їхала майже годину. Щоби замилити очі громадськості, журналістів посадили у «правильну» карету: «Потім лікар показує нам обладнання у машині. Вона укомплектована всім необхідним для надання різного роду допомоги» – доходить висновку журналіст з огляду на 1 автівку.

Реальний стан карет швидкої, умов праці водіїв і медперсоналу можна переглянути в статті:

Гробові реформи: правда про нищення швидкої медичної допомоги

Пересічному читачеві відчувається фальш у тексті й цитатах. Виставлені для картинки фельдшери взагалі говорили в найкращих традиціях радянської ідеології:

Медична мафія Полтавщини відбілює корупційні схеми головлікаря швидкої Лавренка_7

«Всі ми у якійсь мірі фанати своєї професії. Я отримую задоволення, коли допоміг людині».

Наче, так і повинно бути. Може, так воно і є. Та журналіст не конкретизує слова «у якійсь мірі». Мабуть, важко бути фаховим фанатом своєї справи на 2-3 тис. грн зарплати, з 10-річною формою, яку після викликів треба прати у власній пралці, а туалетний папір завжди носити з собою, оскільки у вбиральні швидкої його не передбачено.

Щоби покінчити з темою замовних статей і їхнім популізмом, пропонуємо кілька речень із «спецрепортажу».

Медична мафія Полтавщини відбілює корупційні схеми головлікаря швидкої Лавренка_9

«Ми робимо це (дістаємося на місце виклику – ред.) максимально швидко. Хвилин через 10 ми доїжджаємо у межах міста, за 20 хвилин доїжджаємо поза межами міста в Полтавському районі».

Цитата з другого матеріалу – про роботу диспетчерів. «Бувають випадки, коли не вдається доїхати до хворого одразу, а тому диспетчери телефонують ще раз, щоб уточнити місце перебування хворого. Проте, люди не завжди йдуть на контакт:

– Іноді люди просто говорять: «Це ваша робота. Шукайте як хочете». Але це ж робиться тільки в інтересах пацієнта».

В інтересах пацієнта карети швидкої мають бути оснащені справними навігаторами. Після нашого візиту до швидкої навесні водії ділилися, що не мають навіть звичайнісіньких мап Полтави та району. Через втручання «Останнього Бастіону», карети швидкої таки обладнали системами GPS. На цьому обіцяне Лисаком і Лавренком «покращення» закінчилося. Фельдшери скаржаться, що кількість бригад і карет допомоги продовжують тримати на позначці 16-25 на зміні. Це, в свою чергу – сотні пацієнтів, які не дочекаються вчасного надання допомоги, що є порушенням основного закону – Конституції.

ДО ВІДОМА: 49 стаття КУ: Кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування. Охорона здоров’я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена. Держава сприяє розвиткові лікувальних закладів усіх форм власності.

Так звана «незалежна» преса цього не побачила. Гроші легко нівелюють незалежність.

Зусиллями «Останнього Бастіону» правоохоронні органи почали перевірку головлікаря швидкої Лавренка та керівництва закладу. Їм інкримінують ненадання допомоги хворому медпрацівником і неналежне виконання професійних обов’язків, що спричинили тяжкі наслідки (смерть) хворому. Відомості про правопорушення внесені до ЄРДР.

Наразі триває журналістське розслідування, яке викриває корупційну та протизаконну діяльність покровителя медичної мафії Полтавщини – Віктора Лисака. Вдалося зясувати, що начальник управління охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак зробив інвалідами 7 лікарів, 25 хворих і ледь не вбив 300 пацієнтів токсинами. 2 лікарів померли через отруєння.

3 листопада 2007 року працівники Полтавського обласного центру медико-соціальної експертизи МСЕК №1 та понад 300 пацієнтів станції переливання крові, що розташовувалися в приміщенні за адресою м. Полтава, вул. Комсомольська, 43, були умисне отруєні сильними токсичними речовинами – толуолом та ксилолом.

БІЛЬШЕ: РОЗСЛІДУВАННЯ: Віктор Лисак отруїв токсинами Полтавський МСЕК і хворих

Уважати публікацію зверненням до правоохоронних органів.

Гнап Нерушима 

Читайте також:
Полтава
Московитським загарбникам ніколи не були раді на українській землі. Ворог цього відверто не розуміє, а тому платить велику криваву ціну.
вчора, 19:15
Полтава
Мешканці другого за населенням міста Полтавщини скаржаться у соціальних мережах на дезінформацію. Влада ж закликала не панікувати.
вчора, 14:56
Полтава
Поліція спільно з природоохоронцями вилучила півтора кілометра браконьєрських сіток у Кременчуцькому районі. Злодіїв не вдалося затримати.
вчора, 08:29
Полтава
Невідомі особи без дозвільної документації здійснили геодезичні й вибухові роботи у ландшафтному парку «Гадяцький». Завдано збитків державі.
18 квітня, 19:14
Полтава
Він написав понад 60 антиукраїнських статей на замовлення московії
18 квітня, 17:11
Полтава
Чиновники та депутати нашого краю здебільшого лишаються осторонь війни. Для них ніби не існує нічого, крім глибини власної кишені з грошвою.
18 квітня, 12:27