На монетах номіналом 5 гривень Богдан Хмельницький постане у спотвореному вигляді, – історик

УКРАЇНА
09.09.2019, 06:13
На монетах номіналом 5 гривень Богдан Хмельницький постане у спотвореному вигляді, – історик

За попередніми повідомленнями цієї осені в обіг будуть введені монети номіналом 5 гривень. Історик Олександр Алфьоров б’є на сполох – образ Богдана Хмельницького на цих монетах виявився спотвореним.

«Прототип зображення Богдана Хмельницького для монети взято з банкноти у 5 гривень. Але! На банкноті художники передали прижиттєвий портрет Хмельницького 1651 р. авторства Вільгельма Гондіуса. Купюра має свій стиль подачі, через що портрет Хмельницького було "урізано" згори. Таким чином пір’я на шапці Гетьмана опинились за межами рамки банкноти. Автори монети не зрозуміли такого підходу і, очевидно, без будь-яких консультацій з істориками взяли зображення Хмельницького з банкноти і перенесли на монету», – зазначив історик.

На монетах номіналом 5 гривень Богдан Хмельницький постане у спотвореному вигляді, – історик _1

На монетах номіналом 5 гривень Богдан Хмельницький постане у спотвореному вигляді, – історик _3

Унаслідок такого некритичного перенесення образ Хмельницького на монеті виглядатиме карикатурно. «Проте, навіть не здогадуючись, що пір’я має бути не з куріпкиної попки – все ж нагородили їм шапку видатного Гетьмана. Хоча, як видно, місця для оздоби предостатньо», – пояснив Алфьоров.

На монетах номіналом 5 гривень Богдан Хмельницький постане у спотвореному вигляді, – історик _5

Історик додав: «Що ж, від нині будемо мати на монетах акт невігластва. От просто одну консультацію з істориком провести! А тепер на мільйонах монетах – кастрація і спотворення образу... Ну, ви ж знаєте, що з фальшивомонетниками робили».