На жевагівському ГЗК хочуть незаконно добувати особливо цінні мінерали

ПОЛТАВА
20.07.2017, 07:56
На жевагівському ГЗК хочуть незаконно добувати особливо цінні мінерали

Напівміфічна «радіація», про яку з 2010 р. кричать громадські активісти та можливе знаходження якої припускали вчені – матеріалізувалася і отримала штатну назву: Кременчуцьке (в деяких джерелах – Галещинське) уранове родовище.

6 липня, кременчуцькі активісти представили пресі проміжний звіт про результати роботи. Лариса Сокіл живе в безпосередній близькості від діючого Єристівського ГЗК і тяготи життя поблизу такого об'єкта відчуває щодня.

Основним ризиком геолог Надія Ярмолюк вважає ризик підвищення рівня радіації. З її точки зору, після початку розробки Біланівського родовища це неминуче. Геолог повідомила, що розмови про «якусь радіацію» мають під собою підставу, тому що поруч з БГЗК, недалеко від східного борта планованого кар'єра, знаходиться Кременчуцьке родовище уранових руд. Воно відкрите геологознімальною партією №7 Південно-української експедиції в 1958-1959 роках. Описано ж в 1968 році в монографії Белевцева «Закономірність утворення і розміщення уранових родовищ України».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ: Кременчуцьке уранове родовище біля Біланівського ГЗК таки існує (документи)

На жевагівському ГЗК хочуть незаконно добувати особливо цінні мінерали_1

Чому Жеваго витрачає купу грошей на агітацію за Біланівський ГЗК

Незважаючи на те, що розробка Біланівського ГЗК призведе до катастрофічних наслідків для екології та здоров‘я і життя сотень тисяч людей, у Жеваго не збираються відмовлятися від ідеї будівництва нового кар‘єру та гірничо-збагачувального комбінату. Що ж змушує олігарха так завзято боротися за новий ГЗК? Адже на саму лише рекламу витрачаються чималі кошти. Дорого Жеваго обходиться й утримання «Кременчуцької газети» — єдиного видання, яке відверто агітує за Біланівський ГЗК та відбілює діяльність олігарха, пише Кременчуг Today.

Олігарх хоче заробити мільярди на таємному видобутку германію

Відповідь на це питання ховається у «Протоколі № 93-66 засідання Державної комісії із запасів корисних копалин при Раді Міністрів СРСР від 19.10.1979 року по Біланівському родовищу залізистих кварцитів».

Саме так називається офіційний звіт багаторічної геологічної експедиції, яка вивчала Біланівське родовище. Як розповіла журналістам учасниця досліджень, провідний геолог Надія Ярмолюк, родовище містить не лише залізисті кварцити, з яких добувають залізну руду. У Біланівському родовищі також виявлено великі запаси цінного хімічного елементу під назвою германій. Германій — це поширений напівпровідник, який широко застосовується у радіоелектроніці й електротехніці, у ядерній техніці, приладобудуванні, ма- шинобудуванні та металургії. А, отже, він дуже дорогий.

Ціна германію на міжнародному ринку становить від 800 до 1200 доларів за кілограм. Тільки уявіть собі, скільки мільярдів можна заробити, видобуваючи германій з Біланівського родовища. Для Жеваго, який продає залізорудні котуни по 60-70 доларів за тонну, видобуток германію може стати справжнім клондайком. Адже цей матеріал у шість-сім мільйонів разів дорожчий за руду. Проте плани з видобутку германію тримають у суворій таємниці.

В ТЕМУ: Він вам не Костян

На зустрічі з адміністрацією Біланівського ГЗК я запитувала, як ви збираєтеся відбирати з руди германій, — розповідає геолог Ярмолюк. — Але відповіді так і не отримала. Цю тему просто проігнорували.

Ярмолюк розповіла журналістам, що вона та її колеги досі не розуміють — як сталося так, що багатюще Біланівське родовище, досліджене за державний кошт, було віддане у приватні руки? До того ж дивує, що його дозволили розробляти у звичайний спосіб, незважаючи на загрози радіаційного характеру.

Хто зупинить Жеваго?

Зі свідчень, якими поділилася Надія Ярмолюк, можна зробити один висновок. Те, що Жеваго планує робити з Біланівським родовищем — має всі ознаки відвертого та цинічного злочину.

По-перше, від людей приховали небезпеку екологічної катастрофи. Наразі у вчених немає сумніву — і це підтверджують дослідження — видобуток руди на Біланівському ГЗК призведе до радіаційного забруднення величезних території, ґрунтових вод, а також рік Псел і Дніпро.

По-друге, Жеваго прагне одноосібно привласнити багаті родовища особливо цінних корисних копалин, які, за Конституцією, належать всьому народу. Біланівський ГЗК має дозвіл на видобуток лише залізистих кварцитів. Про в мільйони разів дорожчий германій ви не знайдете жодної згадки у відкритих джерелах жевагівської компанії.

Однак жоден прокурор не робить найменших спроб зупинити олігарха Жеваго. Виходить, що робити це будуть змушені самі кременчуківці. І сил на це, віримо, вистачить.

Віктор Карпенко

Читайте також:
Полтава
Стихійні звалища обабіч траси Решетилівка-Дніпро плюндрують неповторність нашого рідного краю. Громадяни засмічують, влада просто констатує.
06:03
Полтава
Мешканець Великобудищанської громади до останнього подиху боронив рідну землю від загарбників. Тепер чоловік у Небесному Воїнстві України.
вчора, 14:47
Полтава
Полтавським «зеленим ямщикам» слід брати приклад із колег по цеху. Але, коли бажання сприяти перемозі України немає, то воно і не з'явиться.
вчора, 06:02
Полтава
У міській раді склалася типова для всіх органів виконавчої влади ситуація. Так, одним набридло виконувати свої обов'язки, іншим їх мало.
27 березня, 12:18
Полтава
Чоловік рибалив в акваторії Кам'янського водосховища неподалік села Орлик Полтавського району. Тепер доведеться заплатити штраф.
27 березня, 07:00
Полтава
Депутати з чиновниками погодили план щодо усунення назв, які мають російське або совєцьке походження. Виявляється, не все ще декомунізовано.
26 березня, 20:23