Нафтогазовий лікбез голові Полтавської облради-трактористу

ПОЛТАВА
18.04.2016, 11:28

Олександр Біленький, голова Полтавської обласної ради, видав розпорядження про скликання шостої позачергової сесії обласної ради сьомого скликання. Вона відбудеться 19.04.2016 року. На розгляд сесії обласної ради сьомого скликання сесії внесено 2 питання щодо погодження видачі ПАТ «Укргазвидобування» і ТОВ «АРКОНА ГАЗ-ЕНЕРГІЯ» спеціальних дозволів на видобування газу природного, конденсату, супутніх компонентів на території Полтавської області.

Нагадаємо, на минулих сесіях Полтавської обласної ради та комісіях з питань паливно-енергетичного сектору голова облради Біленький, члени комісії та представники депутатського корпусу не погоджували видачу спеціальних дозволів на видобування для нафтогазових компаній.

Нафтогазовий лікбез голові Полтавської облради-трактористу _1

- Поки немає законопроектів, ми нічого не приймаємо, – зазначив Анатолій Ханко, заступник голови Полтавської облради на засіданні профільної комісії з питань паливно-енергетичного сектору .

- Немає чітких правил гри. Ми ні з ким співпрацювати не будемо, – сказав Олег Діденко, депутат обласної ради на тому ж засіданні.

Більше читайте: «Ми ні з ким співпрацювати не будемо», – депутати Полтавської облради відповіли Уряду.

Насправді, депутати Полтавської облради, передовсім від «БПП» та «Матьківщини», на чолі з Олександром Біленьким, шантажували Кабінет Міністрів. Вони свідомо ігнорували постанову Кабміну щодо нафтогазового комплексу. Причина – як економічна – бажання не втратити можливість на місці «вирішувати» долю Полтавських нафтогазових родовищ на користь «потрібних» (часто фейкових) компаній, отримуючи за це «відступні», так і політична – настанова своїх «біг босів» із Києва.

Уважаємо за доцільне надати голові Полтавської обласної ради-трактористу та шановним депутатам короткий лікбез.

Відповідно до статті 9(1) Кодексу України про надра, до компетенції обласних рад у порядку, встановленому цим Кодексом та іншими законодавчими актами, належить погодження надання надр у користування з метою геологічного вивчення і розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, а також для цілей, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин.

Необхідно зауважити, що у чинному Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні» відсутня норма щодо віднесення питань стосовно погодження обласними радами надання надр у користування до питань, які вирішуються виключно на пленарних засіданнях обласної ради. Підставою для розгляду вказаних питань вважається пункт 2 статті 43 глави 4 Закону, у якому вказано, що районні і обласні ради можуть розглядати і вирішувати на пленарних засіданнях й інші питання, віднесені до їх відання цим та іншими законами.

Відповідно до положення статті 9(1) Кодексу України про надра питання погодження надання надр у користування мають вирішуватись (розглядатись) у порядку, встановленому вказаним Кодексом та інтими законодавчими актами.

Але слід зауважити, що порядок вирішення зазначених питань відсутній:

- у Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

- у Кодексі України про надра,

- у Законі України «Про нафту і газ»,

- у Законі України «Про трубопровідний транспорт»,

тобто в основних законодавчих актах, які визначають засади організації та діяльності органів місцевого самоврядування у сфері користування надрами, насамперед - нафтогазоносними.

Відсутній порядок погодження обласними радами надання надр у користування з метою геологічного вивчення і розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, а також для цілей, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин, і в постанові Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 № 615 «Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами» (із змінами).

Те, що Полтавська обласна рада скористалась окремими положеннями вищевказаного Порядку для створення власного Порядку погодження надання надр у користування з метою геологічного вивчення і розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, а також для цілей, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин, суперечить пунктам 1 та 2 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами.

Затверджений Кабінетом Міністрів України Порядок регулює питання надання спеціальних дозволів на користування надрами (далі — дозволи) у межах території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони, а також визначає процедуру продовження строку дії, переоформлення, видачі дубліката, зупинення дії чи анулювання дозволу та внесення до нього змін. Надання спеціальних дозволів на користування надрами згідно з цим Порядком є виключною прерогативою Державної служби геології та надр України.

Тобто, обласна рада, не маючи на те законних підстав, привласнила частину прав Держгеонадра.

Ще у 2005 році було прийнято Закон України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», а у 2011 році — Закон України «Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності».

Пунктом 100 ЗУ «Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» до таких документів було віднесено погодження надання надр у користування з метою геологічного вивчення і розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, а також для цілей, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин, тобто те питання, що його розглядає обласна рада.

Саме ЗУ «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» було визначено порядок видачі документів дозвільного характеру або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання, видача або відмова у видачі, але Полтавська обласна рада не виконала вимог цього ЗУ і не прийняла порядок, який мав відповідати цим вимогам. Причому це порушення ЗУ було допущено ще у 2005 році і до цього часу не виправлено, що не помічено чисельними контролюючими органами.

Та стався ще один прикрий факт, який теж не було помічено ані контролюючими органами, ані обласною радою, ані Державною службою геології та надр України та навіть Кабінетом Міністрів України.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру» від 9 квітня 2014 року у перелік документів дозвільного характеру (додаток до Закону України «Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності») були внесені зміни, і з 09.04.2014 дозвільний документ під номером 100 у переліку, під назвою «Погодження клопотань про надання надр у користування з метою геологічного вивчення і розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, а також для цілей, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин», помилково (!) було з переліку виключено, і досі на це ніхто не звернув уваги.

Отже, на сьогодні погодження надання надр у користування з метою геологічного вивчення і розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, а також для цілей, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин не входить до складу документів дозвільного характеру. Відповідно, і порядок розгляду обласними радами питань, пов’язаних з наданням надр у користування, з 09.04.2014 має визначатись не Законом України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», а якимсь іншим чином.

З урахуванням цього, через відсутність законодавчо визначеного порядку, обласні ради не мають права розглядати (вирішувати) питання погодження надання надр у користування.

Звісно, трактористів не навчають основам державної політики, Кодексу України про надра, Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності». Зрозуміло, що виконувати постанови Кабінету Міністрів вони не здатні попри все своє бажання.


Сподіваємося, що Олександр Біленький, голова Полтавської обласної ради, прочитає вищевикладене й зуміє організувати роботу депутатів на шостій позачерговій сесії обласної ради сьомого скликання в конструктивному руслі. На цей раз не вдаючись до шантажу Уряду й вимагання з нього коштів.

Читайте також:
Полтава
24-річний уродженець Полтавщини поліг смертю хоробрих у боях Східному фронті. Проститися із захисником вийшла чи не вся громада.
вчора, 14:45
Полтава
Дрони, тепловізори, планшети й не тільки — так допомагають захисникам України наші земляки. Влада ж Полтави досі свідомо пасе задніх.
вчора, 06:10
Полтава
Некомпетентність депутатів і чиновників просто зашкалює. Громадськість обурена блюзнірським ставленням до загиблих на фронті Героїв.
23 квітня, 19:04
Полтава
Полтавські «зелені ямщики» присмокталися до бюджету міста, ігноруючи війну. Добре, що є громади в області, які вкладаються в оборону.
23 квітня, 08:18
Полтава
«Зелені ямщики» готуються зустрічати з квітами московитів. Натомість селяни в області вкладаються у нашу спільну перемогу над ворогом.
22 квітня, 19:27
Полтава
На сьомий день пошуків правоохоронці повідомили про знайдення дитини без ознак життя. Тіло перебувало у водоймі аж на Київщині.
22 квітня, 06:01