Навальний vs Гіркін-Стрєлков: докази про війну на Донбасі та анексію Криму

УКРАЇНА
21.07.2017, 07:33
Навальний vs Гіркін-Стрєлков: докази про війну на Донбасі та анексію Криму

Російський опозиціонер Олексій Навальний провів дебати з колишнім ватажком бойовиків самоназваної «ДНР» Ігорем Гіркіним (Стрєлковим), під час яких порушувались питання щодо російської агресії в Україні, зокрема, війни на Донбасі та анексії Криму.

Громадянин РФ Гіркін, який заявляв про те, що він є полковником ФСБ, був ватажком російської диверсійної групи, яка у квітні 2014 року здійснила збройне захоплення міста Слов’янськ Донецької області. Це стало фактичним початком війни на Донбасі. Крім того, під час його «керівництва» стався інцидент зі збиттям бойовиками малайзійського Боїнга МН17 з ракетної установки «Бук», привезеної з Росії, пише Громадське.

Також відомо, що на початку березня 2014 року Гіркін прибув на територію Криму і координував захоплення російськими військовослужбовцями військових частин Збройних сил України, місцевих органів влади і управління автономії.

У свою чергу, СБУ розпочала кримінальне провадження за фактом організації Стрєлковим умисного вбивства та вчинення дій на шкоду суверенітету України.

Тим не менш, Гіркін під час дебатів фактично повторив всі свої заяви, вже озвучені раніше. Деталі щодо Криму та Донбасу, а також своєї участі в цих подіях, він розкрити відмовився, пославшись на «офіцерську честь».

Виходячи з такого контексту Громадське зробило добірку найголовніших цитат, сказаних під час дебатів, які безпосередньо стосуються Криму і Донбасу – окупованих та анексованих територій України, а також участі в цьому Росії.

►Питання Навального про захоплення Слов’янська: «Хіба гроші на вашу операцію вам дали не олігархи?».

Зброю я взяв у Криму, крім того, це були незначні гроші. А на решту питань я не можу і не буду відповідати, як офіцер, бо відповідь на ці питання позбавить мене офіцерської честі. Наразі ще лишаються люди, що воюють (на Донбасі – ред.), і які від мене залежать.

►Гіркін про катастрофу Боїнга МН17 на Донбасі.

У нас не було засобів для того, щоб збити Боїнг. У мене були 5 ЗРК «Игла» і одна «Стрела-10», вона на момент падіння Боїнга перебувала в Зугресі. Більше я сказати нічого не можу. Я не стежу, не цікавлюсь і не беру участі в розслідуванні. Я можу на Біблії присягнути, що я не писав того повідомлення про збитий Боїнг.

►Навальний про війну на Донбасі та участь в ній Росії.

Війна, яку ви розпочали (на Донбасі – ред.), це дорога річ, яка знищує економіку Росії. Ні, Росія не може вести війни. Події на Донбасі – жахливі події – 10 тисяч людей загинуло. Є «Мінськ-2», ви може з ними не погоджуватись. Але лідери цих «республік» (самоназвані «ЛНР» і «ДНР» – ред.) і Кремль, Європа, США, Україна – це частина цих процесів. Дуже складно це все реалізовувати, замість того, щоб воювати. Але коштів у Росії на цю війну немає. Ви сказали «Ми все одно будемо воювати». Ні, не будемо. Ми не хочемо воювати. Я хотів би це все припинити.

►Гіркін про вторгнення на Донбас і в Крим.

Я міг би прийти всюди. Міг би до Одеси, до Мелітополя. І тому я на Донбас прийшов не війну розв'язувати, а дати право росіянам на самовизначення. Я не боявся що мене вб'ють, я не пішов би до Криму і на Донбас, якби боявся. Була маса варіантів, коли мене могли вбити. А потім мені висунули такі умови, що я не зміг лишитися. А от, які умови – я сказати не можу. Це таємниця.

►Питання Навального: «Чи стало хоч комусь краще від війни в Україні?».

Я вважаю, що говорити про те, чи стало краще людям України від війни, до кінця війни не варто. До повного об'єднання з Росією – говорити не можна. Нас розірвали на шматки, і поки ми не будемо разом, говорити про щось подібне – немає сенсу.

►Гіркін про завершення війни на Донбасі.

Допоки в Києві сидить влада, яка там є, ніякого примирення з Україною не буде . Війна – неминуча.

►Гіркін про ватажків самоназваних «ЛНР» і «ДНР».

Путін здав всю «Новоросію», хоча міг її звільнити, здав всю Україну. Путін перетворює її на другу Польщу. Для мене і Плотницький (ватажок «ЛНР» – ред.) і Захарченко (ватажок «ДНР» – ред.) – зрадники. Я прийшов виключно добровольцем і сам себе призначив командувачем, і я не був громадянином Донбасу. Проте вони (Плотницький і Захарченко – ред.), жителі цих регіонів, ставши главами «республік», підписали Мінські угоди і зрадили весь Донбас.

►Гіркін про своє повернення на Донбас.

Я нічого не отримав ні за свою втечу з Донбасу, ні за службу. Я тепер живу навіть гірше. До подій на Донбасі та в Криму я мав високооплачуваний дохід. Тепер я найманий працівник, живу на зарплатню і пенсію, нічого зайвого у мене немає. Я не святий, може десь помилився. Те, що я перебуваю не там, означає, що я не можу перебувати там фізично. Мені не дадуть можливості перетнути кордон. А якщо і дозволять, то швидко депортують.

Відділ моніторингу