Невловимий запах іноземних інвестицій

ПОЛТАВА
21.09.2016, 06:11
Невловимий запах іноземних інвестицій

Людмила Стельмах (Кучеренко)
президент Полтавського обласного медіа-клубу.

Спеціально для «Останнього Бастіону».


Уся Україна вже знає, що жителів селища Білики на Полтавщині саме нестерпний сморід змусив вийти на мирну акцію непокори з вимогою закрити свинокомплекс ТОВ «Сільські традиції», що належить російським інвесторам. Їхній білицький майдан стоїть з 11 серпня і люди не збираються відступати, доки не буде вивезений останній підсвинок.

І от минулої п’ятниці, 15 вересня, учасники мирної акції зателефонували мені й поскаржилися, що їм дошкуляє ядучий запах, що йде від комплексу й повністю накрив Білики, але чомусь ніхто не їде до них відбирати проби повітря. Тож попросили допомогти в цьому.

За чотири роки люди завважили, що сморід з’являється тоді, коли на насосна станція викачує гноївку. Найчастіше це трапляється у вихідні дні або ж вночі, коли контролюючі органи не працюють. А оскільки каналізація свинокомплексу - відкритого типу, вважає громадський активіст, санлікар за освітою Олександр Бажан, то смертельно небезпечний каналізаційний газ видавлюється в атмосферу і вже розбавлений повітрям, але ж все одно отруйний, потрапляє до організму людей не лише в Біликах, а й навколишніх селах за 5-8 кілометрів.

Детальне переповідання того, як мене півтори години «розводили» й «футболили» один до одного чиновники різних державних органів тією чи іншою мірою причетні до галузі екології, доки я шукала лаборанта, котрий міг би відібрати проби повітря в Біликах, зайняло б надто багато часу.

Але в процесі спілкування я випадково дізналася, що ще 15 серпня цього року голова Полтавської ОДА Валерій Головко на апаратній нараді дав доручення створити біля ТОВ «Сільські традиції» постійно діючий пункт екологічного контролю, в роботі якого мають брати участь фахівці держсанветконролю, держнагляду за дотриманням санітарного законодавства, екологічний інспектор та ін. Того ж дня, 15 серпня, голова Кобеляцької РДА Таміла Шевченко затвердила графік щоденних чергувань спеціалістів на пункті.

Але ці рішення владців чомусь були приховані від пересічних громадян! І ніхто з учасників акції, котрі вже більше місяця знаходяться біля воріт свинокомплексу, як кажуть, в упор не бачив ні намету, ні вагончика пункту екологічного контролю.

Я запитала у начальника Держпродспожнагляду (колишня СЕС) в Кобеляцькому районі Сергія Куземка, чому не виконується слушна вказівка голови ОДА? Його відповідь мене здивувала й шокувала: «А щоб не дражнити людей у Біликах…» Та жителі селища в ноги кланялися б чиновникам за присутність фахівців під час такого складного конфлікту громади й бізнесу! До речі, донька пана Куземка працює на свинокомплексі...

Далі було ще цікавіше. З Кобеляк у Білики таки приїхала лаборант відокремленого підрозділу лабораторних досліджень МОЗ України Надія Митько. Вона увімкнула новий сигналізотор-аналізатор «Дозор СМ», примовляючи: «Ну й воняє ж тут сьогодні». Однак прилад, який визначає наявність у повітрі аміаку, сірководню, оксиду вуглецю, сірчистого ангідриду та діоксину азоту, і не пискнув. Мовчав, мов риба об лід і вперто показував нулі за всіма п’ятьма сполуками.

Активісти поїхали з лаборантом на межу санітарно-захисної зони (СЗЗ), до дитсадка, до школи, де теж тхнуло неймовірно, але й там прилад показував нулі. Тоді люди запропонували Н.Митько проїхати на гору аж до очисних споруд, лагун – штучних ставків з рідкою свинячою жижею. Однак і там, де й дихнути не можна від специфічного «амбре», прилад «мовчав».

Разом з лаборантом пікетувальники склали акт про те, що можливо, аналізатор несправний, хоча це типовий серійний прилад.

Люди з «майдану» розповіли випадок, який нібито мав місце пару років тому. Мовляв, приїхали лаборанти з таким же «Дозором», а він на межі СЗЗ показує нулі по аміаку. Пішли в один зі свинарників, де аміак очі виїдає, опустили майже до самої підлоги, де його концентрація найвища, а він все одно показав нулі. Не знаю, чи це «байка», чи правда...

Невдовзі мені зателефонувала голова Кобеляцької РДА Таміла Шевченко й повідомила, що прилад справний. На доказ розповіла, що коли після повернення лаборанта в райцентр в аптеці в блюдечко налили нашатирного спирту (аміаку) і притулили прилад, то він запищав. Але ж, даруйте, виходить, що аналізатор реагує тільки на смертельні дози (а не на мікродози, як повинен), адже якщо біля обличчя людини поставити блюдечко з аміаком, то вона загине після кількох вдихів. Я просила Тамілу В’ячеславівну викликати пересувну лабораторію з Кременчука, але вона цього не зробила і в момент найбільших викидів шкідливих речовин в атмосферу проби повітря не були відібрані…

І тут мені стало зрозуміло, що коли гендиректор ТОВ «Сільські традиції» Юрій Грушевський та його заступник Роман Калатур б’ють себе в груди й кажуть, що у них є товстенна папка з протоколами лабораторних аналізів, в яких за чотири роки не зафіксовано жодного випадку перевищень гранично допустимих концентрацій шкідливих викидів в атмосферу, то вони не брешуть. От вже справді, «невловимий запах іноземних інвестицій».

Бо, по-перше, проби, як правило, відбираються в робочий час у робочі дні, коли на свинокомплексі на працює насосна станція. По-друге, незважаючи на кількарічні скарги мешканців Біликів на сморід, численні санітарні, ветеринарні, екологічні та інші департаменти, інспекції, служби, лабораторії та ін. так і не сподобилися встановити, які ж саме сполуки продуктів життєдіяльності свиней смердять і отруюють місцеве населення! Хіба це не злочин проти громадян, які стільки волають: «Порятуйте нас і наших дітей!» Але від них відмахуються, як від набридливих мух. Свиней жаліють, людей – ні?!

* * *

Парадоксальний факт: нині на планеті більше свиней, ніж людей!Така масштабна розповсюдженість цих тварин загрожує людству забрудненням атмосфери, посиленням парникового ефекту, потенційною можливістю розповсюдження свинячого грипу, і що найгірше - шкідливими для людини викидами у повітря.

Науковці оприлюднили невтішні висновки: небезпечнимдля людини є проживання навіть на відстані 2,5 км від свиноферми. Повітря у радіусі кількох кілометрів від неї насичене аміаком, сірководнем, а також алергенами, летючими органічними сполуками, які при регулярному вдиханні здатні призвести до різкого погіршення стану здоров’я. У гноївціє понад 40 найменувань шкідливих речовин! Постійний нудотний запах від свинокомплексів викликає підвищений тиск, головний біль, запаморочення. Через таке «сусідство» люди страждають від стресу, перепадів настрою, роздратування і депресії.

Непомірні об’єми гною містять величезну кількість небезпечних бактерій, забруднюючи води, ґрунт та повітря. Свіжий свинячий гній здатен викликати ерозію та деградацію ґрунту, забруднення підземних вод, забруднення та «цвітіння» найближчих водойм. У ньому міститься багато азоту, великі дози якого можуть «спалити» рослини, крім того, він призводить до підвищення кислотності ґрунту. Перш ніж свинячий гній перетвориться на добриво, він має пройти довготривале природне мікробіологічне знешкодження,яке відбувається лише за 3-4 роки.


Читайте також:
Полтава
Дрони, тепловізори, планшети й не тільки — так допомагають захисникам України наші земляки. Влада ж Полтави досі свідомо пасе задніх.
06:10
Полтава
Некомпетентність депутатів і чиновників просто зашкалює. Громадськість обурена блюзнірським ставленням до загиблих на фронті Героїв.
вчора, 19:04
Полтава
Полтавські «зелені ямщики» присмокталися до бюджету міста, ігноруючи війну. Добре, що є громади в області, які вкладаються в оборону.
вчора, 08:18
Полтава
«Зелені ямщики» готуються зустрічати з квітами московитів. Натомість селяни в області вкладаються у нашу спільну перемогу над ворогом.
22 квітня, 19:27
Полтава
На сьомий день пошуків правоохоронці повідомили про знайдення дитини без ознак життя. Тіло перебувало у водоймі аж на Київщині.
22 квітня, 06:01
Полтава
На превеликий жаль, проблеми з дурнями та дорогами характерні не тільки для росії. У Полтавському краю теж вистачає подібного.
21 квітня, 13:54