​Нікому не потрібні школярі – позиція міської влади та дирекції ПСШ №3

ПОЛТАВА
10.03.2016, 09:50

Повна бездіяльність і відсутність інтересу в покращенні умов навчання та виховання дітей – це результат, який «Останній Бастіон» спостерігав протягом журналістського розслідування щодо відібраної в 2008 році земельної ділянки Полтавської спеціалізованої школи №3 та лише умовного міні-стадіону на місці, де вже 7 років як мав бути зразковий майданчик із тренажерами.

Нагадаємо, рішенням тридцять другої сесії п'ятого скликання Полтавської міської ради від 28 жовтня 2008 року ТОВ «Компанія Сенатор» отримала погодження на розташування готельних апартаментів з підземним паркінгом на земельній ділянці орієнтовною площею 0,2 га по вул. Жовтневій на міських землях житлово-громадського призначення за рахунок знесення гаражів і господарських будівель та  частково за рахунок території школи №3 та школи мистецтв.

З метою впорядкування адресного плану міста надали земельній ділянці адресу-вул.Жовтнева,35-б.

​Нікому не потрібні школярі – позиція міської влади та дирекції ПСШ №3_1

​Нікому не потрібні школярі – позиція міської влади та дирекції ПСШ №3_3

На той час міський голова Андрій Матковський, у якості відступних для школи, погодився із пропозицією ТОВ «Компанія Сенатор» щодо спорудження спортивного майданчика з тренажерами для загальноосвітньої школи №3 на загальну суму 300 тис. грн. у термін до 01.04.09 року.

Про корупційні схеми навколо виділеної ТОВ «Компанія Сенатор» та перехопленої ТОВ «Гостинний двір» земельної ділянки, ринкова вартість якої складала на 2009 рік складала 1 млн. доларів читайте (ТУТ)

Відзначимо тільки, що спортивного майданчика діти ні від кого так і не отримали. Тренажери 21.09. 2009 року (із затримкою майже на пів року) спеціалізованій школі №3 передали на загальну суму 42309,00.грн. Земельну ділянку школі, звісно, ніхто не повернув. У минулому році батьки учнів самі побудували спортивний майданчик для дітей. Але відкривати його прийшли кандидат на посаду міського голови Андрій Матковський, голова Полтавської ОДА Валерій Головко –захід був саме напередодні виборів міського очільника. Неможливо було не пропіаритися на чужих заслугах і труді.

Після того, як «Останній Бастіон» отримав документи цієї справи та вивчив їх, ми вирішили оскаржувати рішення тридцять другої сесії п'ятого скликання Полтавської міської ради від 28 жовтня 2008 року стосовно виділення земельної ділянки, що належить школі, під готельні апартаменти з паркінгом. Адже інвестиційний договір перед школою не виконаний – ПСШ №3 не отримала відступних у повному обсязі – майданчика та тренажерів на вказану в договорі суму.

12.01.2016 року суддя Октябрського суду міста Полтави Антонов закрив провадження у справі визнання незаконної та скасування тридцять другої сесії п'ятого скликання Полтавської міської ради від 28 жовтня 2008 року.

​Нікому не потрібні школярі – позиція міської влади та дирекції ПСШ №3_5

​Нікому не потрібні школярі – позиція міської влади та дирекції ПСШ №3_7

​Нікому не потрібні школярі – позиція міської влади та дирекції ПСШ №3_9

​Нікому не потрібні школярі – позиція міської влади та дирекції ПСШ №3_11

02.03.2016 року в Харківському адміністративному апеляційному суді розглядалася апеляційна скарга ГС «Останній Бастіон» на ухвалу Октябрського суду міста Полтави. Перед цим ми звернулися до директора ПСШ №3 Євгенія Романова:

​Нікому не потрібні школярі – позиція міської влади та дирекції ПСШ №3_13


«Я заступив на посаду вже після передачі земельної ділянки. Вів претензійну роботу: писав у всеможливі інстанції, щоби домогтися встановлення майданчика».

Копії листів директор надати не зміг. Згодом у розмові він зазначив, що звертався до інстанцій усно. 

Виходить, що школа відмовилася від земельної ділянки, забудовник не виконав інвестиційних угод, директор оскаржував не виконані забудовником фінансові зобов’язання тільки усно (і чи оскаржував узагалі?), а батьки учнів ПСШ №3 за власною ініціативою будували стадіон своїми силами та коштами через благодійний фонд при школі. До благодійного фонду, за словами директора, він також не має жодного стосунку. Ним опікуються випускники та члени благодійного комітету.

(Позаду директора той самий стадіон, який збудований за кошт батьків, ще далі - готельний комплекс)

Нам стало відомо, що власники забудови ТОВ «Гостинний двір», представники ділових кіл Азербайджану, перерахували на благодійний фонд школи 150 тисяч гривень на встановлення майданчика згідно з договором, від яких директор школи відмовився. На прохання «Останнього Бастіону» Євгеній Романов пообіцяв письмово звернутися до благодійного фонду та надати нашому виданню інформацію, чи надходили на рахунок благодійного фонду ці кошти. Минуло 9 днів, а відповіді від директора ми так і не отримали.

У розмові з Євгенієм Романовим, ми повідомили, що він або його довірена особа може бути присутньою в якості третьої особи на судовому засіданні на боці відповідача чи позивача, тим самим відстоявши інтереси школи.

Після діалогу з директором ПСШ №3 у коридорі школи, він наполіг, щоби показати майданчик і тренажери.

Міні-поле без огорожі з різнокольоровим покриттям, недороблений баскетбольний майданчик, кілька далеко не найкращих тренажерів – це результат невиконаного інвестиційного договору міського голови, ТОВ «Компанія Сенатор» і ТОВ «Гостинний двір». 300 тисяч гривень у 2008 році і така ж сума в 2016 році суттєво відрізняються через інфляцію національної валюти. Також це результат пасивності і байдужості дирекції школи й осіб, що причетні до виділення земельної ділянки.

Оскільки власник земельної ділянки, виділеної за рахунок ПСШ №3 та школи мистецтв - азербайджанець, пропонуємо порівняти майданчик ПСШ №3 й один із майданчиків школи імені Гейдара Алієва в Баку (Азербайджан).

1. Майданчик ПСШ №3, Полтава, Україна

​Нікому не потрібні школярі – позиція міської влади та дирекції ПСШ №3_15

​Нікому не потрібні школярі – позиція міської влади та дирекції ПСШ №3_17

2. Школа імені Гейдара Алієва, Баку, Азербайджан

​Нікому не потрібні школярі – позиція міської влади та дирекції ПСШ №3_19

​Нікому не потрібні школярі – позиція міської влади та дирекції ПСШ №3_21

На відкритті школи на честь свого батька Гейдара Алієва, Президент Азербайджана Ільхам Алієв сказав:

«Шановні вчителі, діти.

Щиро вітаю вас з новим навчальним роком. Бажаю, щоби діти добре вчилися, а вчителі добре навчали дітей.

Сьогодні також дуже важливий день, адже ця школа фактично відбудована заново.

Коли я приїхав сюди, мені показали попередній стан школи. Я побачив, що будівля в дуже непривабливому, невідремонтованому, аварійному стані. Тому колишня будівля була знесена, а на її місці зараз побудована прекрасна, красива, зручна будівля. Капітально відремонтовано і додатковий корпус. Будівельні роботи були проведені за короткий час. Зараз ця школа відповідає всім високим стандартам - просторі класні кімнати, широкі коридори, красива й ошатна актова зала, відкритий і закритий спортивні зали. Тобто тут є всі умови для того, щоб добре вчитися. Будівництво цієї школи ще раз показує, що Азербайджанська держава надає дуже велике значення освіті, підготовці молодого покоління.

У цьому році в місті Баку капітально відремонтовано та побудовано понад 10 шкільних будівель. За останні роки в Баку було реконструйовано, побудовано, відремонтовано понад 250 шкіл. Усього в Баку понад 350 шкіл. Процес будівництва та реконструкції шкіл продовжується. Упевнений, що в найближчі рік-два в Баку не залишиться жодної невідремонтованою школи».

На жаль, полтавці не можуть похизуватися такими школами. Проте ми можемо хизуватися хатинками Андрія Матковського в Копилах, готельним комплексом «Палаццо», іншими розкішними будівлями, в які полтавські учні ніколи в житті не потраплять.

Насамкінець додамо: нашу апеляційну скаргу в Харківському суді відхилили. Директор ПСШ №3 чи будь-хто з представників школи на судове засідання так і не з’явилися. Учні, що не отримали майданчика, окрім «Останнього Бастіону», виявилися нікому не потрібними.

З моменту виділення земельної ділянки ПСШ №3 минуло 8 років. За інвестиційним договором, ТОВ «Компанія Сентаор» до 01.04.2009 року мала спорудити для школи спортивний майданчик з тренажерами на загальну суму 300 тисяч гривень. Компанія договір виконала не в повному обсязі, закупивши тренажерів спершу на 42.309 гривень, а за два роки передала школі сім найменувань продукції для футбольного майданчика на суму 97.692 гривні. 

​Нікому не потрібні школярі – позиція міської влади та дирекції ПСШ №3_23

​Нікому не потрібні школярі – позиція міської влади та дирекції ПСШ №3_25

Стадіон дітям облаштували батьки власним коштом у 2015 році.

У цій ситуації шкода не чиновників, не дирекцію школи, яка за 8 років так і не спромоглася провести претензійну роботу до інвестора, і навіть не батьків, які витрачали свої гроші на встановлення майданчика. Кого шкода й хто дійсно страждає в цій ситуації – це діти, учні ПСШ №3 та десятків інших шкіл Полтави (про них згодом). У чому винні діти перед міськими очільниками та бізнесменами, що керуються тільки жагою до наживи? Відібравши в дітей можливість нормального й повноцінного розвитку та навчання, молоде покоління навряд зможе зрости свідомими й активними громадянами, які будуть здатні змінити корупційну систему, зокрема, й освітню. Звузивши учнівський світогляд, прищепивши дітям комплекс меншовартісності, влада за кілька років отримає покірних і пасивних рабів, які купуватимуться за цукор, споживатимуть новини з тв, платитимуть шалені податки і не будуть намагатися змінити бодай щось.

Можна всі проблеми перекладати на освітню систему в цілому, але ніщо не заважає директору ПСШ №3 через власний приклад навчити учнів відстоювати інтереси школи, сім’ї, міста, країни. Навчити в правовому полі, відповідно до закону. Через спільні перемоги прищеплюється справжній патріотизм, гордість за себе, школу, місто, врешті-решт країну.

На виділеній земельній ділянці, частково за рахунок території ПСШ №3, інвестор збудував справді гарні готельні апартаменти з паркінгом, з чудовим видом на старовинні будівлі ХІХ століття, на найстарішу школу в Полтаві. На школу, яка через забудову на її території та інвестиційного договору, що виконаний не в повному обсязі, залишилася без такого ж красивого, як у бакинській школі імені Гейдара Алієва, спортивного майданчика. 

Читайте також:
Полтава
Підрозділи фронтовиків щотижня отримують від тиловиків як слова вдячності, так і надійну підтримку. Разом — до спільної перемоги!
08:12
Полтава
Вшанування пам'яті захисників важливе для плекання патріотизму у прийдешніх поколінь. Люди мають знати імена тих, хто поліг за нашу свободу.
вчора, 19:17
Полтава
Наш земляк поліг смертю хоробрих під час виконання бойового завдання у селі Урожайне на Донеччині. Незламному героєві було 44 роки.
вчора, 14:56
Полтава
Жадібність і бажання легкої наживи до в'язниці можуть довести. Порушникам нерестової заборони це доводять до відома вже після затримання.
вчора, 08:23
Полтава
Цьогоріч у березні на соціальний захист воїнів і їхніх родин із бюджету виділено 198 тисяч гривень. Кошти спрямовані на різні види допомоги.
14 квітня, 16:12
Полтава
Нещодавні ракетно-дронові удари московитів по енергетичній системі Україні змусили чиновників звернути увагу на критичну інфраструктуру.
14 квітня, 08:09