Оболонська РДА й управління освіти хочуть викинути на вулицю 200 дітей у Києві

УКРАЇНА
16.11.2016, 14:15
Оболонська РДА й управління освіти хочуть викинути на вулицю 200 дітей у Києві

Оболонська райдержадміністрація, управління освіти Оболонської райдержадміністрації та Київська місцева прокуратура № 5 намагаються припинити освітню діяльність приватного навчального закладу й садка ТОВ «Колегіум «Олімп», до яких ходять майже 200 дітей.

Причина – бажання відібрати приміщення навчального закладу, які ТОВ «Колегіум «Олімп» орендує, утримує, обслуговує та в  яких здійснює всі необхідні ремонтні роботи, зокрема, капітальні.

Приватний навчальний заклад та дитячий садок розташовані за адресами вул. Полярна, 13, А, та вул. Гайдай, 1, А.

– Звільнення орендованих приміщень необхідне посадовцям з метою швидкого засвоєння бюджетних коштів, направлених на їх ремонт, при тому що самі приміщення ремонту не потребують, – розповідає директорка навчального закладу Світлана Манзер.

Оболонська РДА й управління освіти хочуть викинути на вулицю 200 дітей у Києві _1

При тому, орендоване колегіумом «Олімп» майно є власністю територіальної громади, представниками якої є більше 200 родин, що впродовж 12 років довіряли закладу виховання та навчання своїх дітей.

Згідно з законом, орендодавцем приміщень колегіуму є Оболонська райдержадміністрація, а балансоутримувачем – управління освіти Оболонської райдержадміністрації.

– Користуючись позицією балансоутримувача, управління освіти намагається нашкодити діловій репутації колегіуму та втручається в господарську діяльність Товариства. Окрім того, у райдержадміністрації відмовляються продовжити терміни дії договорів оренди, – запевняє директорка «Олімпу».

Керівництво Оболонської райдержадміністрації та відповідне управління освіти ініціювали ряд судових справ за формальною причиною, за результатами яких навчальний заклад та дитячий садок лишаються взагалі без приміщень.

Так, термін дії договору про передачу майна територіальної громади міста Києва в оренду № 16462 від 17 вересня 2012 року на вулиці Полярній закінчився 15 вересня 2015 року, після чого був отриманий від управління освіти Акт прийому-передачі орендованого майна для підпису. Після тривалого листування, листом № 104-7803 від 16.10.2015 було погоджено продовження терміну дії договору на 1 рік, всупереч основному договору та нормам цивільного права, які регулюють правовідносини щодо пролонгації правочинів.

Погоджений термін закінчився 15.09.2016. Колегіум два рази надсилав Оболонській райдержадміністрації – орендодавцю, 3 екземпляри додаткової угоди до вищевказаного договору щодо його продовження, не підписані до цього часу. Наразі Київською місцевою прокуратурою № 5 подано в суд позовну заяву в інтересах Київської міськради та управління освіти Оболонської райдержадміністрації про примусове виселення приватного навчального закладу із орендованого приміщення при тому, що погоджений річний термін продовження договору закінчується лише 15 вересня. Спір є безпідставним, а прокуратура не вивчила всі обставини подання позовної заяви.

8 грудня 2015 року Управління освіти Оболонської райдержадміністрації звернулася до Господарського суду міста Києва із позовною заявою до ТОВ «Колегіум «Олімп» про розірвання договору № 16732 від 23.10.2013 та зобов’язання звільнити приміщення, де знаходиться дитячий садок Колегіуму «Олімп». Рішенням Київського апеляційного господарського суду цей договір розірваний за формальною, ознакою: проведення занять з айкідо та йоги для вихованців та їх батьків у позаурочний час. Ці заняття Управління освіти розцінили як нецільове використання приміщень.

Суд першої інстанції відмовив позивачу, але Управління освіти продовжило наполегливі судові напади. Рішенням Київського апеляційного господарського суду даний Договір розірваний

У липні 2016 року колегіум отримав від Оболонської райдержадміністрації листи-попередження про намір використовувати орендоване майно для власних потреб, у зв’язку з чим всі вищевказані договори оренди приміщень продовжувати не будуть.

– З метою прискорення звільнення приміщення дитячого садочку, управлінням освіти було виключено в орендованому приміщенні електропостачання. І це при тому, що приміщення опалюється за рахунок електроенергії а в садочку перебували 26 дітей дошкільного віку, – говорить Манзер.

Це свідчить лиш про те, що управління освіти Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації, як державного органу, не цікавить освітній та навчальний процеси, а переслідує виключно майнові інтереси, запевняє жінка.

– Звільнення орендованих приміщень необхідне посадовцям з метою швидкого засвоєння бюджетних коштів, направлених на їх ремонт, при тому що самі приміщення ремонту не потребують, – директорка «Олімпу».

Манзер аргументує: приміщення, орендовані колегіумом, є майном територіальної громади міста Києва. 87 % учнів та вихованців колегіуму «Олімп» та їх батьки є мешканцями територіальної громади району Києва. Це свідчить про їхнє право, як співвласників, на навчання у приміщенні, що належить до майна територіальної громади міста, і захист посадовими особами вищевказаних державних установ їх інтересів.

В інтерв’ю «Інформатору» Світлана Манзер розповіла, що колегіум неодноразово направляв листи управлінню освіти, наприклад, про надання дозволу на заключення прямих договорів про надання послуг із Київенерго та Київводоканалом (їх брак призводить до порушень в нарахуванні плати за послуги), проте вони залишаються без розгляду та відповіді. Окрім того, райдержадміністрація ігнорує громадське звернення за підписом 200 осіб – батьків дітей та 68 осіб – трудового колективу та виставляє необґрунтовані рахунки за електро-, тепло- та водопостачання і вимоги щодо ремонту електрощитової, яка того не потребує.

Наразі навчальний заклад, що завантажений на 125% та користується величезним попитом у київських родин, опинився під загрозою закриття з боку Оболонської райдержадміністрації та відповідного управління освіти.

Довідка:

Колегіум «Олімп» є приватною школою дошкільної, початкової, повної середньої та позашкільної освіти, якість якої доведена 12-річним досвідом праці в сфері освіти та відповідними свідоцтвами та сертифікатами, зокрема, свідоцтвом про Атестацію до 2024 року серії ЗНЗ № 032143 від 25.02.2014 р. та Сертифікатом на систему менеджменту якості про відповідність вимогам міжнародного стандарту ISO 9001:2015, численими партнерськими угодами з провідними освітніми установами України та світу (Мала Академія Наук України, Київський університет імені Бориса Грінченка, Кембріджський Університет, Інститут Педагогічної освіти та освіти дорослих АН Укріїни, тощо).

Протягом періоду існування Колегіуму «Олімп», розвантажується бюджет міста Києва та задовольняється потреба в наданні якісної освіти та виховання. Частково (10%) надаються безкоштовно навчальні місця для киян які того потребують (діти військовослужбовців, учасників бойових дій на Сході України).