Олексія Басана звинувачують у вимаганні 8-відсоткового відкату та ряду хабарів

ПОЛТАВА
12.09.2019, 05:52
Олексій Басан
Олексій Басан

Підприємці скаржаться на неприйнятні умови праці.

На редакційну скриньку «Останнього Бастіону» надійшов лист від дирекції одного з полтавських підприємств, що займаються ремонтом доріг.

Підприємці звинувачують керівника ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» Олексія Басана у тому, що він перетворив проведення тендерів на механізм власного збагачення.

Підприємці повідомляють: «Якщо ми маємо бажання прийняти участь в публічній закупівлі, ми повинні з ним це погодити, та погодитися на його умови – підготовка документів (його юристами ) 20 000 грн, сплатити кошти за інше підприємство, яке буде приймати участь у закупівлі, якщо буде необхідно, сплатити кошти за Антимонопольний суд, який підтвердить, що ми законні переможці, асфальтобетон необхідно брати тільки на його АБЗ в Яреськах та після отримання коштів сплатити йому 8 відсотків від суми тендеру» (орфографію та пунктуацію частково виправлено, стилістику збережено – ОБ).

Зазначеним переліком поборів справа не вичерпується. «Як пояснив нам пан Басан, – продовжують підприємці – в нього є певні проблеми після перевірки контролюючого органу за минулий період, і якщо ми хочемо працювати з його агенцією, ми повинні сплатити ще 10 000 доларів для вирішення питань, які зазначені в рішенні контролюючого органу. В разі нашого погодження на всі ці вимоги його юристи проведуть закупівлю і ми зможемо почати працювати на певній дорозі».

У підприємстві не погодилися виконати умови Олексія Басана, і це мало відповідні наслідки: «Ми подавали документи самостійно, але він радів та сміявся з нас. Жодної закупівлі, підписаної з нами та такими як ми, не буває. Договори укладають з підприємствами, які зовсім з інших районів та міст, а полтавські підприємства, які не платять йому кошти, змушені закриватися та звільняти свої працівників».

Згадані підприємцями «проблеми після перевірки контролюючого органу» – зауваження аудиторів Рахункової палати, які завершили перевірку ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» наприкінці березня цього року.

Аудитори виявили у роботі держпідприємства відсутність попереднього досвіду роботи, кваліфікації і результатів діяльності, неналежне фінансово-економічне обґрунтування виконання заходів бюджетної програми, затримки у проведенні тендерних процедур та ряд інших серйозних порушень.

Так, уже на сторінці 13 звіту йдеться про «неякісно виконані проектні роботи, які по декілька разів проходили експертизи» і «подальше ускладнення з отриманням дозволів на початок ремонтних робіт у Державній архітектурно-будівельній інспекції України, затримки у проведенні тендерних процедур». «При цьому, об'єкти, по яких виконувались ремонтні роботи, не введено в експлуатацію через незавершення в повному обсязі проектів», відзначають аудитори.

«Встановлено, що Агентством у 2018 році загалом на розроблення проектно-кошторисної документації по об’єктах капітального і поточного середнього ремонтів та проведення експертизи за кошти Субвенції здійснено видатки у загальній сумі 30825,17 тис. грн (в обсягах відповідно 30597,65 тис. грн та 227,52 тис. грн), що не відповідає п.п.2 п.2 Порядку №1085, та як наслідок зазначені видатки у сумі 30825,17 тис. грн мають ознаки нецільового використання», – йдеться на наступній, 14 сторінці звіту.

Олексій Басан уже не вперше опиняється в центрі корупційних скандалів. Так, нещодавно кероване ним держпідприємство здійснювало у центрі Полтави незаконне будівництво автостоянки для співробітників ДБР.

Надана підприємцями інформація наразі перевіряється.

Читайте також:
Полтава
Московитським загарбникам ніколи не були раді на українській землі. Ворог цього відверто не розуміє, а тому платить велику криваву ціну.
19:15
Полтава
Мешканці другого за населенням міста Полтавщини скаржаться у соціальних мережах на дезінформацію. Влада ж закликала не панікувати.
14:56
Полтава
Поліція спільно з природоохоронцями вилучила півтора кілометра браконьєрських сіток у Кременчуцькому районі. Злодіїв не вдалося затримати.
08:29
Полтава
Невідомі особи без дозвільної документації здійснили геодезичні й вибухові роботи у ландшафтному парку «Гадяцький». Завдано збитків державі.
вчора, 19:14
Полтава
Він написав понад 60 антиукраїнських статей на замовлення московії
вчора, 17:11
Полтава
Чиновники та депутати нашого краю здебільшого лишаються осторонь війни. Для них ніби не існує нічого, крім глибини власної кишені з грошвою.
вчора, 12:27