Операція «Буря»: 24 роки тому хорвати розпочали остаточну ліквідацію власної «Новоросії»

СВІТ
04.08.2019, 08:41

24 роки тому, 4 серпня 1995 року, відбулася остання масштабна військово-поліцейська операція війни за незалежність Хорватії – «Буря» (Oluja).

Всього лиш за 84 години хорватські сили вибили зі сходу країни сербських сепаратистів і звільнили майже 10 500 квадратних кілометрів території. Сепаратистське утворення Республіка Сербська Країна було ліквідоване.

4 серпня 1995 року хорватська армія та спецпідрозділи поліції розпочали атаку по лінії Босансько-Грахово.

Найбільший успіх в операції був досягнутий вранці 5 серпня, коли бійці 4-ї та 7-ї гвардійських бригад звільнили Кнін, колишню столицю невизнаної Сербської Країни. Військово-стратегічне та символічне значення звільнення Кніну послужило тому, що саме в цей день хорвати відзначають свою перемогу.

Операція «Буря»: 24 роки тому хорвати розпочали остаточну ліквідацію власної «Новоросії»_1

Операція «Буря» проходила під загальним керівництвом хорватського президента Франьо Туджмана. Безпосередніми керівниками були начальник Генерального штабу генерал Звонімір Червенко, а також генерали Анте Готовіна та Младен Маркач, який керував силами поліції.

Для того, аби унеможливити подальші ризики для суверенітету Хорватії, нелояльне сербське населення було депортоване.

Операції «Блискавка» (травень 1995 року) та «Буря» відбулися після трьох років існування «замороженого» конфлікту.

Як і в випадку нинішньої війни на Донбасі, Захід тиснув на Хорватію з вимогою «мирного вирішення конфлікту». Проте хорвати переконалися, що рецепт «Просто перестати стріляти» не працює, і повернули свої землі силою.

Читайте також:
Світ
Під час приголомшливого експерименту науковці отримали золото завтовшки з атом. Вони використали старовинну ковальську методику.
06:01
Світ
Нащадки поневоленого московитами у XIX столітті кавказького народу мають нагоду повстати проти окупантів. Чи скористаються вони шансом?
17 квітня, 14:45
Світ
У 16 квітня Парламентська асамблея Ради Європи розгляне питання про прийняття Косово до складу організації.
16 квітня, 11:43
Світ
Ганну Ґутьєррес визнали винною в ненавмисному вбивстві українки Галини Гатчинс у жовтні 2021 року.
16 квітня, 11:28
Світ
Поки адепт культурмарксизму з Арґентини на посаді Папи Римського закликає українців здійняти білий прапор, його підлеглі почали каятися.
14 квітня, 17:21
Світ
Сіоністське лобі на берегах Потомаку знову активізувалося. Військово-релігійний режим аятол напередодні вночі завдав потужного удару.
14 квітня, 15:03