Організатори акції 17 жовтня розуміють, що їхні вимоги за день не виконати – політолог

УКРАЇНА
16.10.2017, 13:54
Організатори акції 17 жовтня розуміють, що їхні вимоги за день не виконати – політолог

Рішення про створення Антикорупційного суду, зняття депутатської недоторканності чи зміна виборчого процесу не ухвалюються за один день.

Про це зазначив політолог Василь Мокан: «Завтра на мітингу вимагатимуть від влади реалізувати всі три пункти під час розгляду у першому читанні. Те, що це неможливо, організатори чудово розуміють. Тому, з того, що я зрозумів, до акцій протесту готуються вже сьогодні», – припускає гість програми.

Політолог наголошує на тому, що нереально ухвалити постанови стосовно Антикорупційного суду за один день.

«Чому неможливо ухвалити всі три вимоги за короткий термін? Тому що процес розробки законопроектів, внесення корективів є клопіткими. Зрозуміло, що влада була проти створення Антикорупційного суду. Вона пропонувала організувати палати, проте міжнародні партнери наголосили, що це не є добре. Поряд з цим, є висновки Венеціанської комісії. Рекомендується зробити правки у проект антикорупціонерів. Тому поки він не буде відредагований – його не розглядатимуть», – пояснює Мокан.

На думку експерта, чинний парламент не буде запроваджувати виборчу систему з відкритими списками.

«Очевидно, що за півтори роки до виборів ніхто не буде розглядати виборчий закон. Я вважаю, що мажоритарна система є застарілою, проте діюча влада не змінить її, бо це не вигідно. Також не можна миттєво розглянути питання стосовно депутатської недоторканності, бо цей процес вимагає внесення змін до Конституції», – каже гість програми.

Політолог висловлює сумніви щодо того, що завтрашній мітинг буде довготривалим. Адже в опозиції не достатньо фінансових ресурсів, щоб організувати третій Майдан, а в людей не має ідеї, за яку вони б масово вийшли на вулиці.