Перед виконанням гідророзривів пластів треба оцінити ризики для екології – фахівець Сікалов

ПОЛТАВА
31.08.2016, 07:20

Полтавський фахівець у галузі енергетики та екології Геннадій Сікалов зазначив, що перед виконанням гідророзривів пластів для видобутку більшої кількості природного газу, слід оцінити ризики для екології. Експерт наголосив, що в цьому повинно бути зацікавлене Міністерство екології та безпосередньо видобувні компанії. Про це Сікалов розповів під час свого виступу в рамках круглого столу «Нарощення видобутку вуглеводнів, методи інтенсифікації, у рамках реалізації урядової політики щодо енергонезалежності України» в Полтавській облдержадміністрації.

– Держава цьогоріч планує витратити більше 1 млрд грн на ГРП (гідророзриви пластів – ред.). Ефект від цього, як правильно сказав пан Калюжний (депутат полтавської облради – ред.) – поки що міфічний. Коли стало питання ГРП і готувався відкритий стіл, ставив перед собою питання, що важливіше, нарощування видобутку газу чи екологічний стан території , на якій ми живемо? Усе таки вважаю, що майбутнє наших дітей у чистому довкіллі важливіше, – сказав Сікалов. 

Поряд із цим фахівець підкреслив, що є варіант розвитку подій, який максимально убезпечить екологію під час видобувної діяльності.

– Якщо є достатні фінанси, треба перекласти ризики з держави на видобувні компанії, що будуть виконувати ГРП. Зокрема, перекласти ризики фінансові й екологічні. А державна служба геології та надр має дуже гарну інституцію – геоконтроль. Вона здатна оцінити ризики для навколишнього середовища, – зазначив він.

Під час виступу Геннадій Сікалов перепросив у присутніх представників «Білорусьнафти» за суперечки й неузгодженість між полтавськими чиновниками, зазначивши, що білоруси зараз є свідками розвитку демократичного суспільства.

Також фахівець зауважив доцільність присутності на таких круглих столах Міністра екології Остапа Семерака, оскільки це б відкрило «зовсім інший рівень розмови».

У розмові експерт звернув увагу на інший бік діяльності видобувних компаній. Зокрема, нагадав про будівництво «Укргазвидобуванням» артезіанської свердловини в с. Сенча Полтавської області. 

Читайте також:
Полтава
Комунальна мафія Полтаватеплоенерго в змові із суддівською мафією продовжує тероризувати споживачів.
15:35
Полтава
Московитським загарбникам ніколи не були раді на українській землі. Ворог цього відверто не розуміє, а тому платить велику криваву ціну.
вчора, 19:15
Полтава
Мешканці другого за населенням міста Полтавщини скаржаться у соціальних мережах на дезінформацію. Влада ж закликала не панікувати.
вчора, 14:56
Полтава
Поліція спільно з природоохоронцями вилучила півтора кілометра браконьєрських сіток у Кременчуцькому районі. Злодіїв не вдалося затримати.
вчора, 08:29
Полтава
Невідомі особи без дозвільної документації здійснили геодезичні й вибухові роботи у ландшафтному парку «Гадяцький». Завдано збитків державі.
18 квітня, 19:14
Полтава
Він написав понад 60 антиукраїнських статей на замовлення московії
18 квітня, 17:11