Передісторія Rolls Royce: суд розслідує махінації фірми «Браслета»-Степаненко

ПОЛТАВА
19.09.2019, 12:26
Передісторія Rolls Royce: суд розслідує махінації фірми «Браслета»-Степаненко

Агрофірма «Альфа-Капітал» Олександра Павлюченка-«Браслета», який паралельно займається забезпеченням несанкціонованого витоку та вивозу газоконденсату в області, нещодавно поповнила свій автопарк Rolls Royce вартістю від 16 мільйонів гривень.

«Останній Бастіон» приділив цій знаковій події окрему публікацію. Водночас ми знайшли інформацію, що уже рік Октябрський районний суд м. Полтави намагається покарати «Альфа-Капітал» за незаконне вивезення 50 тон ячменю з поля сільгосппідприємства Державної кримінально-виконавчої служби України в селі Божкове Полтавського району. У подорожніх документах водія було вказано, що автомобіль перевозить не зерно, а пісок.

«Останній Бастіон» вивчив інформацію з Єдиного державного судового реєстру. Ми виявили, що «Альфа-Капітал» фігурує одразу в кількох кримінальних провадженнях з розкрадання державного майна. Що поробиш, адже і Rolls Royce коштує недешево.

У квітні 2019 року все той же Октябрський райсуд Полтави надав прокуратурі та Управлінню захисту економіки Полтавської області доступ до документів, укладених між Рунівщинською сільрадою та агрофірмою Павлюченка. Підстава – заява сільського голови села Рунівщина Полтавського району про те, що «Альфа-Капітал» самовільного зайняв земельні ділянки на території села, тривалий час не перераховував орендну плату та здійснив самовільну забудову на кількох гектарах не своєї землі.

Передісторія Rolls Royce: суд розслідує махінації фірми «Браслета»-Степаненко_1

Сільський голова, якого в судовій ухвалі позначено як ОСОБА_2, повідомив суду інформацію та надав відповідні документи, що фірма «Альфа-Капітал» «кинула» Рунівщинську сільраду на понад пів мільйона гривень. Тезово ми виокремили найцікавіші, на нашу думку, деталі справи. Саму кримінальну справу 19.04.2019 № 554/10380/18 можна переглянути тут.

Між сільрадою та агрофірмою «Альфа-Капітал» був укладений договір землі з 2011 по 2016 рік. З липня 2015 року підприємство перестало платити орендну за землю, яку орендує в сільради.

Невідомі підрядники на замовлення «Альфа-Капіталу» самовільно збудували сушарку та 4 складські приміщення на землі Рунівщинської сільради. Такий самобуд фірма ще й намагалася узаконити.

В ухвалі йдеться: «На даний час має місце факт самозахоплення ПП «Альфа-Капітал» земельної ділянки площею 2,06 га в межах с. Рунівщина, на якій розташовані складські приміщення, якими користується дане підприємство, оскільки в 2016 році строк дії договору оренди землі закінчився та він не продовжувався».

Передісторія Rolls Royce: суд розслідує махінації фірми «Браслета»-Степаненко_3

З 2008 року «Альфа-Капітал» самовільно використовує 156 га землі, на яку почало оформляти оренду лише з грудня 2014 року – січня 2015 року, не сплачуючи при цьому орендну плату.

З 27 березня 2015 року «Альфа-Капітал», за словами сільського голови Рунівщини, не сплачує орендну плату за землю. Це: 32 га польових доріг та 34 га польових лісосмуг за межами населених пунктів, частина з яких самовільно розорана і використовується як рілля.

Сільському голові відомо, що протягом останніх 7-8 років щорічно навесні та восени «Альфа-Капітал» розорює майже 5 км прибережної смуги річки Свинківка (громадські пастівники та сіножаті) загальною протяжністю на території Рунівщинської сільської ради за межами населених пунктів орієнтовною площею близько 100 га, не маючи на це жодних документів.

«Альфа-Капіталу» інкримінують порушення ч. 1 ст. 197 ККУ (самовільне зайняття земельної ділянки, яким завдано значної шкоди її законному володільцю або власнику) та ч. 3 ст. 191 КУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Передісторія Rolls Royce: суд розслідує махінації фірми «Браслета»-Степаненко_5

Варто відзначити, що фінансовим директором у фірмі «Браслета» працює депутатка Полтавської обласної ради Ірина Степаненко. Та сама, яка спробувала оголосити себе головою бюджетної комісії ради. І в якої це не вдалося. Після цього фокуси з бухгалтерію та звітністю, які уможливлюють перетворення краденого зерна в пісок, не здаються чимось нереальним.

Гнап Нерушима

Читайте також:
Полтава
Московитським загарбникам ніколи не були раді на українській землі. Ворог цього відверто не розуміє, а тому платить велику криваву ціну.
19:15
Полтава
Мешканці другого за населенням міста Полтавщини скаржаться у соціальних мережах на дезінформацію. Влада ж закликала не панікувати.
14:56
Полтава
Поліція спільно з природоохоронцями вилучила півтора кілометра браконьєрських сіток у Кременчуцькому районі. Злодіїв не вдалося затримати.
08:29
Полтава
Невідомі особи без дозвільної документації здійснили геодезичні й вибухові роботи у ландшафтному парку «Гадяцький». Завдано збитків державі.
вчора, 19:14
Полтава
Він написав понад 60 антиукраїнських статей на замовлення московії
вчора, 17:11
Полтава
Чиновники та депутати нашого краю здебільшого лишаються осторонь війни. Для них ніби не існує нічого, крім глибини власної кишені з грошвою.
вчора, 12:27