Під рубрикою «генеральний дебіл України».

ПОЛТАВА
06.12.2017, 19:55
Під рубрикою «генеральний дебіл України».

Як повідомив у Верховній Раді генеральний, прости господи, прокурор Юрій Луценко, до кінця дня 6 грудня 2017 року колишній голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі «автоматично стане підозрюваним», оскільки на його домашню адресу поштою надіслано повідомлення про підозру. Не можу втриматись від запитання: а в якості кого, у такому разі, Саакашвілі був затриманий слідчим Генпрокуратури в будинку по вулиці Костьольній у Києві 5 грудня 2017 року?

Невже за півтора роки роботи на посаді генпрокурора видатний фахівець у галузі права так і не спромігся прочитати одну-єдину статтю з Кримінального процесуального кодексу України – статтю 208, яка регламентує порядок позасудового затримання? Цитую частину першу цієї статті:

«Уповноважена службова особа має право без ухвали слідчого судді, суду затримати особу, підозрювану у вчиненні злочину, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі, лише у випадках:

1) якщо цю особу застали під час вчинення злочину або замаху на його

вчинення;

2) якщо безпосередньо після вчинення злочину очевидець, в тому числі потерпілий, або сукупність очевидних ознак на тілі, одязі чи місці події вказують на те, що саме ця особа щойно вчинила злочин».

Не обговорюючи питання законності затримання Саакашвілі (а воно було явно незаконним, оскільки ніякого злочину екс-голова Одеської ОДА на даху будинку, де він проживає, не вчиняв, а сукупність очевидних ознак на його тілі вказує хіба на те, що Саакашвілі страждає від ожиріння), звертаю увагу: людина вважається підозрюваною з моменту затримання. Статус підозрюваного Саакашвілі набув, коли співробітники правоохоронного органу увійшли в його житло та позбавили його можливості пересуватись на власний розсуд. Упродовж доби з цього моменту слідчий Генпрокуратури зобов’язаний вручити Саакашвілі текст повідомлення про підозру або зачитати йому цей текст з відеофіксацією, а впродовж 60 годин – доставити до суду для перевірки законності затримання.

Оскільки факт затримання Саакашвілі є очевидним і заперечувати його безглуздо, те, що зараз коїть генеральний, прости господи, прокурор є кричущим порушенням законності.

У зв’язку з цим не можу втриматись від другого запитання: і кому ж це спало на думку затримувати Саакашвілі в позасудовому порядку за повної відсутності будь-яких законних підстав? Невже не можна було спокійно внести в суд клопотання про обрання запобіжного заходу й отримати ухвалу слідчого судді про затримання екс-чиновника з метою доставки його до суду?

Воістину: «Дебіли, бля» (с)

Володимир Бойко

Читайте також:
Полтава
Полтавським «зеленим ямщикам» слід брати приклад із колег по цеху. Але, коли бажання сприяти перемозі України немає, то воно і не з'явиться.
06:02
Полтава
У міській раді склалася типова для всіх органів виконавчої влади ситуація. Так, одним набридло виконувати свої обов'язки, іншим їх мало.
вчора, 12:18
Полтава
Чоловік рибалив в акваторії Кам'янського водосховища неподалік села Орлик Полтавського району. Тепер доведеться заплатити штраф.
вчора, 07:00
Полтава
Депутати з чиновниками погодили план щодо усунення назв, які мають російське або совєцьке походження. Виявляється, не все ще декомунізовано.
26 березня, 20:23
Полтава
Нерестова заборона в області діятиме до кінця весни. Це дозволяє природоохоронцям кількісно відновлювати наявність прісних біоресурсів.
26 березня, 14:45
Полтава
Чиновникам і депутатам немає часу вкладатися в українську перемогу, адже посилено набивають кишені. Підтримка воїнів — на громадянах.
26 березня, 07:09