Підрядник Агентства місцевих доріг Полтавщини незаконно вирубав 247 дерев

ПОЛТАВА
16.10.2019, 16:32
Підрядник Агентства місцевих доріг Полтавщини незаконно вирубав 247 дерев

Сума збитків оцінюється орієнтовно у 80-150 тис. грн.

Держекоінспекція Полтавщини затримала групу осіб, які незаконно вирубали 247 дерев у Кобеляцькому районі. Лісоруби при собі мали договір, укладений між ФОП Юрій Коба і Державним підприємством "Агентство місцевих доріг Полтавської області". Про це повідомили в Державній екологічній інспекції Центрального округу.

У Держекоінспекції виявили порушення 11 жовтня під час рейду в Кобеляцькому районі неподалік смт Білики.

"Вирубка дерев відбувалася без дозвільних документів (лісорубний квиток), що є порушенням ст. 69 Лісового Кодексу України", — прокоментував Вадим Осипенко, керівник Державної екологічної інспекції в Полтавській області.

Лісоруби надали екологам договір від 27 серпня 2019 року, укладений між Державним підприємством «Агентство місцевих доріг Полтавської області» та ФОП Коба Юрій Володимирович.

Згідно з ним ФОП Коба Юрій Володимирович зобов’язується надати послуги з видалення порослих кущів, чагарників, хмизу, скошування трави (сухостою), розчищення від повалених (гнилих) дерев, зрізання сухих та нахилених гілок. З Додатку 1 до Договору відомо, що вирубка сухостою та чагарників має відбуватися вздовж доріг місцевого значення в Кобеляцькому районі протяжністю майже 500 км.

Натомість група осіб спиляла молоді дерева. Це видно з фото, наданих Державною екоінспекцією. Інспектори нарахували 247 зрубаних дерев різних порід і діаметру.

Представники Державного підприємства "Агентство місцевих доріг Полтавської області" на місце події не приїхали. Представники лісорубів в присутності інспекторів телефонували заступнику начальника одного з відділів Державного підприємства "Агентство місцевих доріг Полтавської області" Олександру Костенку. Останній порадив лісорубам викликати представників правоохоронних органів, у зв’язку з нібито перешкоджанням господарської діяльності. Таку інформацію повідомили в Державній екологічній інспекції Полтавщини.

Зазначимо, 16 травня 2019 року президент України Петро Порошенко підписав Закон України (№10201-1) “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження лісів”.

Цим він збільшив адміністративні штрафи за незаконну вирубку дерев до 30-60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Для посадових осіб — 150-300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Неоподаткований мінімум може становити як 17 гривень, так і 881 гривню (50% прожиткового мінімуму для працездатної особи). Згідно зі статтею 5 підрозділу 1 розділу XX Податкового кодексу України, сума в 17 гривень використовується в разі розрахунку штрафів за адміністративні правопорушення. Другий варіант – 881 гривня – під час кваліфікації кримінальних злочинів.

На основі цього, щонайменша сума штрафу для громадян за 247 вирубані дерева становить 125 тис. 970 грн. Максимальна – 696 тис. 540 грн за умови кваліфікації правопорушення як адміністративне.

Ціна колотих дров твердих порід починається від 650-1000 грн за куб, за даними сайту Prom.ua.

Сума, на яку за ринковими цінами можна було реалізувати незаконно вирубану деревину становить 80 - 150 тис. грн


Читайте також:
Полтава
Чиновники вирішили перейти на новий рівень самопіару, згадавши про природу. Скільки на це витрачено коштів платників податків — невідомо.
12:30
Полтава
Стихійні звалища обабіч траси Решетилівка-Дніпро плюндрують неповторність нашого рідного краю. Громадяни засмічують, влада просто констатує.
06:03
Полтава
Мешканець Великобудищанської громади до останнього подиху боронив рідну землю від загарбників. Тепер чоловік у Небесному Воїнстві України.
вчора, 14:47
Полтава
Полтавським «зеленим ямщикам» слід брати приклад із колег по цеху. Але, коли бажання сприяти перемозі України немає, то воно і не з'явиться.
вчора, 06:02
Полтава
У міській раді склалася типова для всіх органів виконавчої влади ситуація. Так, одним набридло виконувати свої обов'язки, іншим їх мало.
27 березня, 12:18
Полтава
Чоловік рибалив в акваторії Кам'янського водосховища неподалік села Орлик Полтавського району. Тепер доведеться заплатити штраф.
27 березня, 07:00