Пільговий газ для українців здорожчає на 65% з 1 травня

УКРАЇНА
26.04.2016, 12:34
Пільговий газ для українців здорожчає на 65% з 1 травня

Відповідно до зобов'язань, взятих Україною перед МВФ, у квітні 2017 року ціна на газ для населення повинна відповідати рівню паритету імпорту, а НАК «Нафтогаз України» повинна отримувати 75% від цієї суми. З огляду на це українці платитимуть за газ за тарифом 370 дол. за тисячу куб. метрів.

Через це вже з 1 травня 2016 року очікується підвищення ціни на газ для населення. Пільгова ціна зросте з 3600 грн. до 6879 грн. за тисячу куб. метрів газу. Так само зросте ціна газу для підприємств теплокомуненерго. Це призведе до підвищення цін на опалення та гарячу воду майже на 80 %.

Читайте також:  Іронія долі... Полтавські чиновники пропіарилися на вкраденому у держави нафтогазовому родовищі

Пільговий газ для українців здорожчає на 65% з 1 травня_1

Водночас Сергій Коновець,заступник голови правління Національної акціонерної компанії (НАК) «Нафтогаз України»зазначив, що Україна в 2005-2015 роках витратила $ 53,6 млрд на субсидування газу для населення. Про це він повідомив учора на«круглому столі» в Києві.

Та майже з $54 млрд, субсидії громадянам склали всього $ 4,8 млрд. Такі статистичні дані навів Коновець.

Компенсація різниці в тарифах для підприємств теплокомуненерго склала $ 3,4 млрд, $ 4,8 млрд – субсидії за газ для населення, $ 12 млрд – компенсація втрат «Нафтогазу України» (в т.ч. докапіталізація компанії) , $ 4,7 млрд держава недоотримала у вигляді податків, $ 28,7 млрд недоотримали українські видобувачі газу.

Зазначимо, наразі загальний тариф за один кубометр газу для населення складає 7 гривень 19 копійок, пільговий тариф для тих, хто використовує газ для індивідуального опалення, – 3 гривні 60 копійок. Підвищення торкнеться пільгового тарифу – з 1 травня він становитиме 5 гривень 50 копійок за кубометр газу.

Пільговий газ для українців здорожчає на 65% з 1 травня_3

Про субсидії на газ для населення за підвищеним тарифом мови поки що не було.

За словами Геннадія Сікалова, директора «Полтаванафтогазгеологія», об’єктивна ціна на газ для населення має складати 50 $ за тисячу куб. метрів газу. У таку ціну вже закладена вартість на подальший розвиток видобувного підприємства.

Читайте також: «Ми ні з ким співпрацювати не будемо», – депутати Полтавської облради відповіли Уряду