Полтава яку ми втрачаємо: Будинок Перцовича («Замок Річарда»)

ПОЛТАВА
16.02.2018, 07:22

На вулиці Пушкіна у м. Полтава ще з 1890 року височіє споруда, яку у народі давно встигли наректи «Замком Річарда» через свою характерну форму та купою левів на фасаді. Попри цінність даної архітектурної пам’ятки і внесення її до відповідного реєстру, дітище Перцовича, нажаль, не цікавить міську владу і з кожним роком вона все більше стає схожою на занедбаний і забутий всіма старий палац.

Полтава яку ми втрачаємо: Будинок Перцовича («Замок Річарда»)_1

Історія «Замку Річарда» розпочалась, як повідомлялось вище, ще у 1980 році, коли імперський присяжний повірений П.О. Перцович спорудив у центрі тодішньої Полтави одну із перших на той час міських прибуткових споруд. Це стало справжнім поштовхом для багатьох місцевих орендаторів квартир, що розпочали будувати перші міські прототипи готелів.

Сам будинок споруджений з дотриманням повної асиметрії. Одна його частина має три поверхи, а інша чотириповерхова. Подібна ініціатива чиновника викликала чималий інтерес, адже у той час було досить модним використовувати асиметрію при будівництві міських споруд. У зовнішньому оформленні будинку витриманий класичний готичний стиль.

З боку подвір’я, на рівні другого і третього поверхів було споруджено веранди, що підтримувались металевими колонами, які сьогодні знаходяться у аварійному стані і загрожують падінням на пішохідну частину.

Полтава яку ми втрачаємо: Будинок Перцовича («Замок Річарда»)_3

Полтава яку ми втрачаємо: Будинок Перцовича («Замок Річарда»)_5

За сукупністю елементів конструкції та декору, будівля особняку належить до раннього романтичного модерну.

Полтава яку ми втрачаємо: Будинок Перцовича («Замок Річарда»)_7

За час свого існування «Замок Річарда» уже встиг обрости легендами. За одною з них, у 1906 році до будинку завітав дивний клієнт, що зняв кімнату на найвищому поверсі і так жодного разу з неї і не вийшов протягом майже місяця. Тим часом полтавці почали помічати дивні речі які почали коїтись навколо споруди. Її жителів постійно спіткали нещастя. Коні, проїжджаючи повз будинок зупинялись і відмовлялись виконувати команди, а над самим «Замком» постійно літали воронячі зграї. Містом поповзли слухи, наче кімнату тут зняв якийсь чаклун. Так продовжувалось до однієї з ночей, коли з покоїв дивного клієнта несамовито почали кликати лікаря. Прибувши на місце той не зміг навіть поставити діагноз постраждалому «чаклуну», що корчився в передсмертних судомах аж доки одна з покоївок не відчинила вікна. Тоді нещасний і помер.

Полтава яку ми втрачаємо: Будинок Перцовича («Замок Річарда»)_9

Легенди, звичайно, залишаються легендами, а от факт байдужості місцевої влади до архітектурної пам’ятки є досить реальним.

Сьогодні від парадної частини, на згадку про минулу красу залишились лише голови левів на стіні і химерні, гострі башти, що вінчають «Замок Річарда».

Читайте також:
Полтава
24-річний уродженець Полтавщини поліг смертю хоробрих у боях Східному фронті. Проститися із захисником вийшла чи не вся громада.
14:45
Полтава
Дрони, тепловізори, планшети й не тільки — так допомагають захисникам України наші земляки. Влада ж Полтави досі свідомо пасе задніх.
06:10
Полтава
Некомпетентність депутатів і чиновників просто зашкалює. Громадськість обурена блюзнірським ставленням до загиблих на фронті Героїв.
вчора, 19:04
Полтава
Полтавські «зелені ямщики» присмокталися до бюджету міста, ігноруючи війну. Добре, що є громади в області, які вкладаються в оборону.
вчора, 08:18
Полтава
«Зелені ямщики» готуються зустрічати з квітами московитів. Натомість селяни в області вкладаються у нашу спільну перемогу над ворогом.
22 квітня, 19:27
Полтава
На сьомий день пошуків правоохоронці повідомили про знайдення дитини без ознак життя. Тіло перебувало у водоймі аж на Київщині.
22 квітня, 06:01