Полтавці виступили проти передачі газових родовищ російському олігарху

ПОЛТАВА
04.09.2018, 18:14

Близько сотні людей зібрались сьогодні під стінами Полтавської облради, з вимогою повернути надра у власність держави. Серед мітингарів був присутній київський журналіст та громадський діяч Дмитро Гнап, який виступив ініціатором цієї акції. 

Полтавці виступили проти передачі газових родовищ російському олігарху_1

Протестувальники звернулись до голови облради Олександра Біленького з вимогою зібрати позачергову сесію та скасувати дозволи на користування десятьма родовищами газу на Полтавщині, які на VII сесії обласної ради без аукціону були передані у користування фірмі East Europe Petroleum LLC російського олігарха Павла Фукса.

«Компанія Іст Юроуп Петролеум, власником якої є Павло Фукс, заплатила 15 мільйонів гривень за користування полтавськими газовими родовищам. Фукс гадає, що 15 мільйонів гривень задовольнять потребу громади. У цих надрах розвідано запасів на десятки мільярдів гривень», – мовив Гнап.

Після невеликої промови столичного журналіста, слово надали присутнім на акції полтавцям.

Полтавці виступили проти передачі газових родовищ російському олігарху_3

«Скоріш за все, у ВР чи кабміні завівся «щур», який передав до Полтавської облради інформацію, що з 27 липня буде прийняте рішення кабміну про проведення торгів на оренду газових родовищ через систему Prozorro. І вони, заздалегідь знаючи цю інформацію, провели потаємне засідання облради і прийняли таке кабальне рішення. Не дотримуючись системи Prozorro, без аукціону. І тепер ці площі, якими раніше користувались «Укргазвидобування», «Укрбургаз», належать іншим приватним компаніям, які навіть далекі від української держави, далекі від громадської власності. Тільки в єдності наша сила, і тільки так ми зможемо повернути родовища громадянам і державі», — розповів заступник голови громадського об’єднання ветеранів і пенсіонерів газо-нафтового комплексу Полтавщини Василь Солоненко.

«Прийняття таких рішень стало можливим завдяки тому, що наступ на думку громади почався раніше. На одній з перших обласних рад в нас було 15 хвилин надано для виступу громади. Саме в цей час ми могли донести до депутатів всю ганебність питань винесених на сесію. Але в нас забрали цю можливість висловитись. Активістів взагалі не пустили до сесійної зали і, на жаль, ми не змогли звернутись до депутатів, які навіть не розуміли за що голосують. І вони знову запускають ці компанії. Саме діями Біленького та його апарату було зачищено можливість громадськості впливати на рішення депутатів. Тому, я вважаю, що повернення такої можливості повинно стати однією з наших вимог», — висловився Олександр Лещенко.

Полтавці виступили проти передачі газових родовищ російському олігарху_5

Натовп рушив на штурм кабінетів чиновників, проте на вході на всіх чекала охорона. Врешті-решт, після перевірки всіх документів, протестувальників запустили до приймальні Біленького. Якого, як виявилось, не було на місці. Хоча саме він обіцяв у Facebook Гнапу особисто бути присутнім та відповісти на всі запитання.

Полтавці виступили проти передачі газових родовищ російському олігарху_7

Попри спроби громади дізнатись, де у робочий час знаходиться Олександр Біленький, його секретарка відмовилась надавати таку інформацію без письмового інформаційного запиту. Аналогічна ситуація сталась із усіма заступниками голови облради. За словами секретарки Анни Вахрушевої, голова облради та його заступники Анатолій Ханко та Євген Холод перебувають у робочому відрядженні.

Полтавці виступили проти передачі газових родовищ російському олігарху_9

Тож, не дочекавшись жодного чиновника, протестувальники вирішили написати звернення до Біленького та депутатів із вимогою зібрати позачергову сесію обласної ради 14 вересня, на якій вимагають скасувати скандальні дозволи.

Полтавці виступили проти передачі газових родовищ російському олігарху_11

Полтавці виступили проти передачі газових родовищ російському олігарху_13

На думку Гнапа, передача надр саме East Europe Petroleum не є збігом, оскільки «Олександр Біленький — представник БПП "Солідарність". А Президент у нас із якої партії? — БПП "Солідарність". Два з чимось роки Полтавська облрада не надавала погодження. І тут з'являється сумнівна фірма з громадянином Російської Федерації Павлом Фуксом, якого журналісти «Радіо Свобода» регулярно фіксують на візитах в Адміністрації Президента. І раптом він отримує десять погоджень на свою фірму», — заявив журналіст.

На останок, Дмитро Гнап пообіцяв присутнім слідкувати за ситуацією та 14 вересня разом з усіма продовжити акцію протесту.

Пізніше Олександр Біленький таки надав коментар з цього приводу у Facebook, назвавши акцію протесту «дешевим шоу», а протестувальників — кишеньковими «типугромадськими» активістами. Також він зазначив, що його секретар після спілкування з активістами, нібито була шпиталізована з нервовим зривом.

https://www.facebook.com/oleksandr.bilenkyi/posts/1259592027516148?__xts__[0]=68.ARB6xKHy8gaduJ4eif5ZHqa3YLAxmB9IytKh5lvV-zzVLtTYSf9jd4V8lFZl-JwAX5hyLSdrgGeJbcBPol2ZVMl4vcuvrD_SDGNfjsu-mUIHp8k1zjaS_1hhJNB6tp8Xv-FuFTF14G0bMZtRnZ6RkivJ0nip4teXJbAzu2OIDKAwSjNMxpKUKvp42aLKGZvG7jjEmI5sNdYNpEwSfPUnEQvSzVd_kmZEntOOzzEd&__tn__=-R

Полтавці виступили проти передачі газових родовищ російському олігарху_15

Наразі пост Біленького вже отримав шквал критики від громадян та журналістів різних рівнів.

Читайте також:
Полтава
Московитським загарбникам ніколи не були раді на українській землі. Ворог цього відверто не розуміє, а тому платить велику криваву ціну.
вчора, 19:15
Полтава
Мешканці другого за населенням міста Полтавщини скаржаться у соціальних мережах на дезінформацію. Влада ж закликала не панікувати.
вчора, 14:56
Полтава
Поліція спільно з природоохоронцями вилучила півтора кілометра браконьєрських сіток у Кременчуцькому районі. Злодіїв не вдалося затримати.
вчора, 08:29
Полтава
Невідомі особи без дозвільної документації здійснили геодезичні й вибухові роботи у ландшафтному парку «Гадяцький». Завдано збитків державі.
18 квітня, 19:14
Полтава
Він написав понад 60 антиукраїнських статей на замовлення московії
18 квітня, 17:11
Полтава
Чиновники та депутати нашого краю здебільшого лишаються осторонь війни. Для них ніби не існує нічого, крім глибини власної кишені з грошвою.
18 квітня, 12:27