Мамай шантажем заганяє полтавців до ЖЕО

ПОЛТАВА
13.02.2015, 10:52
Мамай шантажем заганяє полтавців до ЖЕО

Намісники Мамая влаштували «комун-колгосп»: змовились нероби з ЖЕО і міські чиновники – вони масово примушують городян вступати до системи комунального обслуговування житла. Всім, хто проти, полтавські чиновники перекрили видачу довідок.

В Полтаві чиновники придумали як загнати городян у ЖЕО, куди полтавці не мріють вступати добровільно. Всіх, кого доля привела туди по дрібну довідку – про склад сім’ї, тепер примушують підписувати договір з житло-експлуатаційними об’єднаннями на згоду на обслуговування придомової території. Інакше просто відмовляють в отриманні необхідного всюди документу.

Замість того, щоб показати переваги обслуговування в ЖЕО – покращити якість послуг і створити для вступу привабливий клімат, полтавські чиновники вирішили використати куди простіший засіб – поголовний примус і знайшли для цього «гачок».

Городяни обурені новою вимогою і вважають її безпідставною. Люди говорять, що відбиваються від послуг прибирання тощо, через фактичну відсутність видимих результатів роботи комунальників, але платити їм потрібно регулярно.

Причому сама процедура укладання договору досить марудна. Раніше довідку про кількість членів родини видавало ЖЕО за лічені хвилини, тепер звідти відправляють до райвиконкомів. Там, навіть якщо погодитися на «бонус» у вигляді угоди, з’ясовується, що підписання передбачає збір кипи додаткових документів, відтак – ще щонайменше три особисті візити.

Поки-що одна частина населення, переважно пенсіонери, які звикли до радянських порядків, покірливо відстоює довгі черги, які тепер утворилися в непристосованих для цього закладах і по кілька разів тепер змушені повертатися за новими документами. За словами полтавця Віктора Перебийноса шлях виглядає наступним чином:

«Я відстояв чергу в Октябрьскому райвиконкомі , але цього виявилося замало. Коли попросив довідку, у віконці обслуговування заявили, що щоби мені її отримати необхідно укласти договір. Я його підписав – подумав що він на надання цієї послуги. Але тільки після цього сказали, що це за договір. До всього – перш ніж дати довідку у мене почали вимагати додаткові документи , які їм начебто потрібно долучити до договору. Мені двічі доводилось повертатися тому-що кожного разу у персоналу з’являлись нові вимоги, попросили привезти навіть домову книгу. І такий шлях проходить кожен, хто звертається по довідку про склад родини.

Проте є полтавці, які повстали проти самоуправства і вимагають від наглядових органів реакції.

«Я влаштував скандал, тому-що їхні вимоги неправомірні. Я сказав – нехай я на автомобілі приїжджаю і витратив на вас цілий день, та ще й підписав казна-що. Але в черзі стоять переважно пенсіонери з тростинами і вони змушені тиждень їздити по місту туди-сюди збираючи документи – чого раніше не було. Тільки коли я підняв скандал мені сказали що дають довідку «але у вигляді виключення». Бо на це дивилася вся черга, а аргументів у чиновників насправді немає, чому людина змушена укладати договір» - описує свою часткову перемогу над бюрократами полтавець.

І дійсно, видача довідки не може бути пов’язана з вимогою укласти договір зовсім з іншого питання. На звернення, «Останньому Бастіону» чиновники Октябрського райвиконкому не змогли пред’явити жодного підзаконного акту, який би зобов’язував людей до вступу в ЖЕО. Але відмовлятися від відточених роками і звичних для них методів роботи не хочуть.

Майже жодна процедура з особистими документами в державі не проходить без цієї довідки – оформлення закордонного паспорту чи то виходу на пенсію. Довідка одна з найпопулярніших, тому її і обрали для загону до ЖЕО, упевнені обурені городяни. Чиновники, схоже, вирішили: хочуть полтавці або ні – але дуже скоро всі будуть платити.

За звичкою більшість полтавців поки ідуть на поводу у ніде не прописаної вимоги. Але всі упевнені в одному: якщо б ЖЕО діяли за законом, а це означає, що представник має обходити кожного жильця і пропонувати вступ, то такий комунальник наслухався би від них багато неприємних слів.

Нині незгодні готують звернення: до управління з захисту прав споживачів, антимонопольного комітету, органів юстиції, прокуратури, а з мером обіцяють розрахуватися під час наступного голосування на виборах.

Максим Кондратенко


Читайте також:
Полтава
Неповнолітній житель Лубенського району зник безвісти ще 14 квітня. Парубок рибалив на березі річки Сула неподалік села Мусіївка.
21:49
Полтава
У березні 2023 року він оформив собі службове відрядження до Республіки Польща та під виглядом робочої поїздки виїхав за межі України.
15:45
Полтава
Фахівці обстежили ділянку проєктування поблизу бази відпочинку «Зóрі». Об'єкт розташований в Омельницькій громаді Кременчуцького району.
14:45
Полтава
Підрозділи фронтовиків щотижня отримують від тиловиків як слова вдячності, так і надійну підтримку. Разом — до спільної перемоги!
08:12
Полтава
Вшанування пам'яті захисників важливе для плекання патріотизму у прийдешніх поколінь. Люди мають знати імена тих, хто поліг за нашу свободу.
вчора, 19:17
Полтава
Наш земляк поліг смертю хоробрих під час виконання бойового завдання у селі Урожайне на Донеччині. Незламному героєві було 44 роки.
вчора, 14:56