Полтавські архівісти презентували унікальний церковний архів

ПОЛТАВА
28.07.2016, 12:50
Полтавські архівісти презентували унікальний церковний архів

28 липня 2016 року минає 1028 років з Дня хрещення Русі. За Указом Президента України «Про відзначення у 2016 році Дня хрещення Київської Русі-України», стартував комплекс заходів по всій країні.

Полтавські архівісти презентували унікальний церковний архів_1

Полтава долучилася до всеукраїнських заходів документальною виставкою «З історії православної церкви на Полтавщині». Її презентація відбулася в Полтавській обласній державній адміністрації. Організатори заходу – полтавські архівісти та представники ОДА.

Полтавські архівісти презентували унікальний церковний архів_3

Полтавські архівісти презентували унікальний церковний архів_5

Залучивши документи державних архівних установ та Державного архіву Полтавської області, полтавцям презентували шлях становлення та розвитку правосланої церкви від 17 ст. і до сьогодення.
Серед матералів містились Універсали Богдана Хмельницького та Івана Мазепи, світлини полтавських ченців періоду з 1919 по 1991 роки та документальні пам’ятки сьогодення.

– Ми розподілили документи в хронологічному порядку на три розділи. Перший розділ є свідченням впливу православної церкви на культурно-духовне життя країни та області до 1917 року. Наступна частина охоплює церковні процеси з 1919 по 1991. Завершує виставку сьогодення. Варто відзначити, що до архіву увійшли фото нещодавно встановленого пам’ятника Іванові Мазепі як одного з найбільших прихильників та меценатів православної церкви, – розповів представник архіву Олег Пустовіт.

Нагадаємо, пам’ятник гетьману Іванові Мазепі встановили 7 травня на Соборному майднані в Полтаві поблизу Свято-Успенського собору. Полтавському товариству «Просвіта» не вистачило 1 млн. 784 тис. 369 грн. для встановлення пам’ятника. На урочистому відкритті пам’ятника в присутності Президента Петра Порошенка товариство продовжило збір коштів на вже встановлений монумент.

БІЛЬШЕ: «Просвіта» збирала гроші на вже відкритий пам’ятник Мазепі

Олександр Гуцул 

Читайте також:
Полтава
Мешканці другого за населенням міста Полтавщини скаржаться у соціальних мережах на дезінформацію. Влада ж закликала не панікувати.
14:56
Полтава
Поліція спільно з природоохоронцями вилучила півтора кілометра браконьєрських сіток у Кременчуцькому районі. Злодіїв не вдалося затримати.
08:29
Полтава
Невідомі особи без дозвільної документації здійснили геодезичні й вибухові роботи у ландшафтному парку «Гадяцький». Завдано збитків державі.
вчора, 19:14
Полтава
Він написав понад 60 антиукраїнських статей на замовлення московії
вчора, 17:11
Полтава
Чиновники та депутати нашого краю здебільшого лишаються осторонь війни. Для них ніби не існує нічого, крім глибини власної кишені з грошвою.
вчора, 12:27
Полтава
46-річний військовослужбовець поліг у бою проти московитів за село Урожайне на Донеччині цього тижня. Він не дозволив ворогу просунутися.
вчора, 06:00