Поплічники Путіна невдоволені режимом. Очікується бунт – політолог Марк Галеотті

ПОЛТАВА
21.05.2016, 10:01
Поплічники Путіна невдоволені режимом. Очікується бунт – політолог Марк Галеотті

В угрупованні Путіна посилюється невдоволення кремлівським режиом, «що робить його режим досить крихким, попри вдавану силу», – заявив Марк Галеотті,британський політолог.

– Я б охарактеризував цей режим парадоксально: сильний, але крихкий. Він сильний своєю само презентацією, тобто голою пропагандою, тим, як уміє переконувати народ у тому, що немає альтернативи.

При цьому в рамках самої системи на різних рівнях є безліч скомпрометованих людей, які резонно турбуються за свою долю в постпутінській період.

– З іншого боку, система пронизана корупційними стосунками. Гроші як і раніше крадуться, але в умовах, коли їх стає все менше, – вказує політолог.

Життя рядового мешканя ускладнюється, соціальні служби потрапляють під скорочення, пенсії знецінюються і т.д. У результаті зростає тиск на систему знизу: громадяни були готові багато на що заплющити очі, поки рівень їхнього життя зротсав, але зараз вони бачать, що той негласний соціальний контракт, який у них був з владою, практично розірваний.

– Цей тиск знизу доповнюється спалохом боротьби між представниками керівної еліти за шматки громадського пирога, який стає все менш жирним,– упевнений експерт.

При цьому система ухвалення політичних рішень стала настільки заточеноюпід одну людину, його запити, смаки і упередження, що дуже складно уявити собі, як така система зможе реагувати на мінливі умови.

– Ось це і є головна слабкість путінського режиму: у нього більше немає відповідей на питання, з якими стикається Росія. Це абсолютно не означає, що режим завтра завалиться, що Путін не виграє наступні президентські вибори. Виграє, звичайно, іншого результату система не допустить,– каже Галеотті.

На думку експерта, російська банда поступово усвідомлює розрив між можливостями режиму і потребами, а невдоволення стосовно Путіна починають проявляти в тому числі і ватажки силових угруповань.

– У міру того, як зростає кількість впливових людей, у яких майнула думка «Путін вже не той, він вже не добрий для нас», можна сказати, що потенційних проблем у російського президента стає все більше, – упевнений політолог.

Відділ моніторингу

Читайте також:
Полтава
24-річний уродженець Полтавщини поліг смертю хоробрих у боях Східному фронті. Проститися із захисником вийшла чи не вся громада.
14:45
Полтава
Дрони, тепловізори, планшети й не тільки — так допомагають захисникам України наші земляки. Влада ж Полтави досі свідомо пасе задніх.
06:10
Полтава
Некомпетентність депутатів і чиновників просто зашкалює. Громадськість обурена блюзнірським ставленням до загиблих на фронті Героїв.
вчора, 19:04
Полтава
Полтавські «зелені ямщики» присмокталися до бюджету міста, ігноруючи війну. Добре, що є громади в області, які вкладаються в оборону.
вчора, 08:18
Полтава
«Зелені ямщики» готуються зустрічати з квітами московитів. Натомість селяни в області вкладаються у нашу спільну перемогу над ворогом.
22 квітня, 19:27
Полтава
На сьомий день пошуків правоохоронці повідомили про знайдення дитини без ознак життя. Тіло перебувало у водоймі аж на Київщині.
22 квітня, 06:01