Правоохоронці радять, як уберегти свій транспортний засіб від крадіжки

ПОЛТАВА
01.06.2015, 12:25
Правоохоронці радять, як уберегти свій транспортний засіб від крадіжки

За 5 місяців в Полтавській області зловмисники викрали 154 транспортні засоби. Це на 25 засобів пересування більше, аніж за відповідний період минулого року. До того ж за 5 місяців 2014 року викрали 61 автомобіль, а в 2015-му – вже 78.

Із загальної кількості зареєстрованих викрадень цього року 42 злочини правоохоронцям вдалося розкрити. Із них 25 – крадіжки автомобілів.

Як повідомили в Управлінні карного розшуку УМВС України в Полтавській області, найчастіше викрадають залишені господарями без нагляду мопеди та скутери. Це транспортні засоби, якими найлегше заволодіти. До того ж їх найважче шукати правоохоронцям, адже часто двохколісники не мають ані державного номерного позначення, ані реєстраційних документів.

Щодо незаконного заволодіння автомобілями, то зловмисники найчастіше обирають старенькі вітчизняні автомобілі. Причина тому - слабка система захисту або ж взагалі її відсутність. Проте популярністю серед викрадачів користуються і сучасні дорогі транспортні засоби. Останнім часом в місті найчастіше викрадають автомобілі марок «Honda», «Land Rover» та «BMW».

Для угону автівок злочинці використовуючи як класичні, так і нестандартні схеми. З кожним роком викрадачі стають розумнішими і винахідливішими, придумують оригінальні методи викрадення транспортних засобів. До того ж на ринку товарів з’являються удосконалені пристрої для примусового відкривання автомобілів.

Тому власникам потрібно не забувати про захист свого «залізного коня», бути уважними та обережними.

Поради для власників автомобілів:

Ø Обладнайте свій автомобіль протиугінним пристроєм. А щоб зловмисник взагалі відмовився від свого задуму - використовуйте багаторівневий підхід до захисту автомобіля. Наприклад, злодію вдалося відключити звукову сигналізацію і потрапити в салон. Але педалі і КПП заблоковані механічним способом. На двигуні також бажано мати автономний протиугінний пристрій.

Ø Навіть під час короткої зупинки завжди виймайте ключ із замка запалення.

Ø Закривайте всі двері та вікна, не лінуйтеся зайвий раз їх перевірити.

Ø Ніколи не тримайте другий набір ключів в автомобілі. Теж саме стосується документів.

Ø Ніколи не залишайте автомобіль з працюючим двигуном, навіть якщо ви відлучаєтесь хоча б на хвилину. Машини часто викрадають біля магазинів, заправок, мийок, тощо. Багато викрадень також відбувається холодними ранками, коли власник залишає машину на прогрівання.

Ø Злодій не любить світла. Машина, яку залишили під ліхтарем, має менше шансів потрапити до рук викрадачів.

Ø Бажано залишати автомобіль на стоянці в добре освітленому місці. Не залишайте в автомобілі незнайомих людей. Візьміть за звичку, перш ніж вийти з машини, озирнутися довкола і, якщо все гаразд, непомітно увімкніть протиугінний пристрій.

Ø Застрахуйте свій автомобіль.

Ø Залишайте автомобілі лише на перевірених охоронюваних стоянках. Завжди вимагайте від працівників відповідні документи (договір, квитанція, талон чи корінець), в якому вказується інформація про автомобіль та час його перебування на стоянці.

Варвара Самохіна


Читайте також:
Полтава
Чиновники вирішили перейти на новий рівень самопіару, згадавши про природу. Скільки на це витрачено коштів платників податків — невідомо.
12:30
Полтава
Стихійні звалища обабіч траси Решетилівка-Дніпро плюндрують неповторність нашого рідного краю. Громадяни засмічують, влада просто констатує.
06:03
Полтава
Мешканець Великобудищанської громади до останнього подиху боронив рідну землю від загарбників. Тепер чоловік у Небесному Воїнстві України.
вчора, 14:47
Полтава
Полтавським «зеленим ямщикам» слід брати приклад із колег по цеху. Але, коли бажання сприяти перемозі України немає, то воно і не з'явиться.
вчора, 06:02
Полтава
У міській раді склалася типова для всіх органів виконавчої влади ситуація. Так, одним набридло виконувати свої обов'язки, іншим їх мало.
27 березня, 12:18
Полтава
Чоловік рибалив в акваторії Кам'янського водосховища неподалік села Орлик Полтавського району. Тепер доведеться заплатити штраф.
27 березня, 07:00