Продовольче майбутнє: Польське шардоне та тонна лобстерів

ПОЛТАВА
19.04.2018, 06:21
Продовольче майбутнє: Польське шардоне та тонна лобстерів

Зміна клімату значно впливає на глобальне споживання.

Оскільки холодні регіони стають теплішими, а теплі – спекотними, сільське господарство та рибальство піддаються різким змінам. Клімат, що стрімко змінюється, означає великі зміни для людей, які живуть сільським господарством, та всіх інших, хто купує та споживає те, що вони виробляють.

Є ті, хто з цього виходять переможцями, й ті, хто залишаються переможеними. Свої проблеми існують у світі багатих (менше тріски, більше лобстерів) та свої - у світі бідних (посуха та епідемії). Існують загрози для основних світових культур, включаючи пшеницю та кукурудзу, а також для ексклюзивних національних товарів, таких як вино Бордо та кава Ява. І перебій з постачанням, викликаний різноманітними причинами, може значно вплинути на ціни.

Благословенні кліматом

Ситуація не для всіх є плачевною: холодні північні райони здебільшого користають певними вигодами від зміни клімату.

Джейсон Клей, старший віце-президент Всесвітнього фонду дикої природи, стверджує, що американський кукурудзяний пояс, що простягається від штату Огайо до Північної та Південної Дакоти, змістився до кордону з Канадою, яка вже вирощує більше урожаю, ніж це робила в окремих частинах країни.

У США Північна Дакота має більш тривалий урожайний сезон, а деякі фермери Каліфорнії почали вирощувати каву.

Біля узбережжя штату Мен, рибалки ловлять більше лобстерів, ніж будь-коли раніше. Незважаючи на те, що подальше підвищення температури може знищити у найближчі десятиліття популяцію омарів, зараз ракоподібні все ще розмножуються на великій глибині.

Англійські ігристі вина здобувають міжнародні нагороди, оскільки клімат у деяких районах країни починає нагадувати регіон Шампань у Франції, а у Польщі ростуть сорти Шардоне та різновиди Піно Нуар.

Втрати

Проте для багатьох зміни означатимуть втрати.

Більш високі температури сприяють розвитку шкідників та грибків. Фермери у США та Канаді постраждали від збільшення кількості токсичних мікотоксинів у своїх культурах. Ті, хто вирощує каву, стикаються зі зростаючими загрозами від шкідників, тоді як епідемії хвороб, такі як листкова іржа, охопили Центральну Америку та Колумбію.

Природні катаклізми негативно вплинули на врожай. У Франції нестабільна погода стала катастрофою для виноградників Бордо: весняні заморозки зруйнували виноградну лозу, а літні грози призвели до гниття винограду у Шампані.

У Каліфорнії район виноградарства та виноробства минулого року постраждав від лісових пожеж. Засуха накрила й Африку, знищивши врожай кукурудзи від Ефіопії до Південної Африки два роки тому. Бразилія, яка є найбільшим виробником кави у світі, також за останні кілька років боролася з посухою, що негативно вплинула на зернові культури. Дослідники попереджають: при підвищенні температури, площа, сприятлива для вирощування продовольства, значно скоротиться.

Справа смаку

Зміни клімату впливають і на смакові якості.

Кавові зерна арабіки, наприклад, є найбільш чутливими до кількості опадів та коливань температури. Дерева, як правило, вирощують на великій висоті, де більш низькі температури дозволяють плодам швидко дозріти та розвинути більш насичені смакові властивості.

«Коли температура зростає, як це відбувається у багатьох країнах, що виробляють каву, тепло викликає занадто швидке дозрівання кави, що означає менш насичений смак бобів», – сказав Джамал Гаві, консультант зі зміни клімату у Джакарті. «Кава Ява знаходиться серед тих, хто постраждав від цих змін», – додав він.

Щодо пшениці, хоча деякі регіони отримали вигоду від більших її врожаїв, частина Європи та США останнім часом спостерігали зниження білка у своєму зерні через раптові зливи.

Навіть надмірний вміст вуглецю, який допомагає рослинам зростати, може призвести до того, що у них забракне поживних речовин, таких як цинк та залізо.

Глобальний поділ

Зміни клімату також мають серйозні наслідки для держав, що знаходяться в екваторіальних та тропічних регіонах, економіки та люди яких покладаються на сільське господарство більше, ніж інші.

Стихійні лиха коштують фермерам у бідніших країнах мільярди доларів на рік, і сума збитків лише зростає через зміну клімату. Багато країн Африки, що розташовані на південь від Сахари, залежать від окремих культур: Ефіопія, наприклад, отримує третину своїх експортних надходжень від кави, а Малаві – близько половини від тютюну.

Збій у постачанні продуктів та підвищення цін змушують людей мігрувати та дестабілізують уряди. Наприклад, під час кризи у 2007-2008 роках відбулися заворушення у більш ніж 70 країнах світу.

Продовольча залежність

Країни, які покладаються на імпорт харчових продуктів, вразливі до постачання. Посуха у країнах-виробниках може мати драматичні наслідки на міжнародні ціни і, у деяких випадках, загрожувати політичним та соціальним занепокоєнням серед незахищених груп населення. І, як добре відомо Європі, таких відчайдухів жодні кордони стримати не в змозі.

«Дехто буде у переможцях, проте я думаю, що набагато більше буде тих, хто програє, і багато з них, якщо не більшість, буде у тропіках», – сказав Джейсон Клей, старший віце-президент Всесвітнього фонду дикої природи. «Найбільше проблема полягає у тому, що всім треба буде до цього пристосуватися, і питання у тому – наскільки швидко», – додав він.

Агнєшка де Соуза, Хейлі Воррен,

Bloomberg

Читайте також:
Полтава
Мешканець Великобудищанської громади до останнього подиху боронив рідну землю від загарбників. Тепер чоловік у Небесному Воїнстві України.
14:47
Полтава
Полтавським «зеленим ямщикам» слід брати приклад із колег по цеху. Але, коли бажання сприяти перемозі України немає, то воно і не з'явиться.
06:02
Полтава
У міській раді склалася типова для всіх органів виконавчої влади ситуація. Так, одним набридло виконувати свої обов'язки, іншим їх мало.
вчора, 12:18
Полтава
Чоловік рибалив в акваторії Кам'янського водосховища неподалік села Орлик Полтавського району. Тепер доведеться заплатити штраф.
вчора, 07:00
Полтава
Депутати з чиновниками погодили план щодо усунення назв, які мають російське або совєцьке походження. Виявляється, не все ще декомунізовано.
26 березня, 20:23
Полтава
Нерестова заборона в області діятиме до кінця весни. Це дозволяє природоохоронцям кількісно відновлювати наявність прісних біоресурсів.
26 березня, 14:45